Tannbleking

Derfor funker ikke hjemmeblekingen din

Fikk du ikke det kjendishvite resultatet du håpet på med hjemmeblekingen? Ifølge ekspertene er dette årsaken!

HJEMMETANNBLEKING: Prøvd å bleke tennene dine hjemme uten hell? Årsaken er ganske logisk! Foto: Shutterstock / Olga Miltsova
HJEMMETANNBLEKING: Prøvd å bleke tennene dine hjemme uten hell? Årsaken er ganske logisk! Foto: Shutterstock / Olga Miltsova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten det er snakk om munnskyll, tannkremer eller diverse hjemmeblekingpakker; de har alle en ting til felles. De mangler det blekende middelet som skal gjøre tennene dine hvitere!

Kanskje ikke så rart at resultatene ikke ble så kjendishvite som du hadde håpet på?

I 2011 vedtok nemlig EU å nevne tannbleking spesifikt i kosmetikkdirektivet. Direktivet trådde i kraft i Norge 31. oktober det samme året, og konsekvensen ble at tannbleking som inneholder fra 0,1 prosent til 6 prosent Hydrogenperoksid bare er tillatt solgt til tannleger.

Med andre ord: «tannblekingproduktene» du får kjøpt på diverse norske butikker, nettbutikker og apotek kan per definisjon ikke kalles tannblekingsprodukter - ei har de ingen dokumentert effekt.

Det bekreftet også nylig TV 2-programmet «TV 2 Hjelper deg» da de testet fem forskjellige produkter som lover å gi deg hvitere tenner. Ingen av dem ga noe resultat.

- Nå har vi fått bekreftet i TV 2's undersøkelse at hjemmebleking er penger ut av vinduet, sier tannlege Erik Svendsrud til KK.no.

LES OGSÅ: Tannbleking kan «tørke» tennene dine

PENGER UT AV VINDU: Tannlege Erik Svendsen forteller at dersom ikke tannblekingen du kjøper inneholder riktige mengder hydrogenperoksid/carbamidperoksid er det kun penger kastet ut av vindu.  Foto: Privat
PENGER UT AV VINDU: Tannlege Erik Svendsen forteller at dersom ikke tannblekingen du kjøper inneholder riktige mengder hydrogenperoksid/carbamidperoksid er det kun penger kastet ut av vindu. Foto: Privat Vis mer

- Nå har jeg ikke personlig sett på innholdsfortegnelsen på blekemidlene som ble brukt, men om de ikke inneholder hydrogenperoksid/carbamidperoksid så er det jo ikke så overraskende at de ikke har effekt, legger Svendsrud til.

Ifølge Svendsrud gjelder det samme for diverse tannkremer og munnskyller som også lover hvitere tenner.

- Det finnes jo mange tannkremer som også påstår de gjør tennene hvitere, men dette er feil, ingen tannkremer har en blekeeffekt på tennene. Det samme gjelder for eksempel munnvannet «Listerine», som også ble lansert som noe man må bruke for å ha en god tannhelse. Senere har studier vist at det ikke har noen effekt mot bakterier og i mange tilfeller kan det til og med misfarge tennene, sier Svendsrud.

Hydrogenperoksid er essensielt for effekt

Han får støtte fra Inger Lise Mathiesen, tannlege ved Colosseum tannklinikk Oslo, som også forteller at hydrogenperoksid er essensielt dersom man ønsker å få hvitere tenner - det er faktisk det eneste stoffet som vi vet at bleker ved en viss styrke.

- Så langt i dag vet vi at hydrogenperoksid er det eneste stoffet som er virkningsfullt som blekemiddel. Med andre ord, dersom produktet du kjøper ikke inneholder dette vil det heller ikke ha effekt, sier Mathiesen og legger til:

- Det må også ha en viss styrke. EU regler fastslår at det bare er tannhelsepersonell som har lov til å bruke stoffet i virkningsfull konsentrasjon.

Men hvorfor akkurat hydrogenperoksid har en blekende effekt på tennene er fremdeles usikkert forteller både Mathiesen og Svendsrud.

LES OGSÅ: LES OGSÅ: Få hvitere tenner på naturlig vis

- Det er som sagt hydrogenperoksyd som brukes, men man bruker vanligvis også  carbamidperokid som spaltes til hydrogenperoksyd når det settes i skinnen man setter på tennene. Men hvorfor akkurat dette stoffet gjør tennene lysere vet man ikke helt. Man tror hydorgen/carbamidperoxid trenger inn gjennom sprekker i emaljen og oksyderer pigmenter som har samlet seg i dentinet.

- Dette et vanlig forbrukerkjøp som kan behandles av Forbrukerrådet

Så har du som oss, i håp om et hvitere smil, investert i både tannkremer, munnskyll og diverse «stripes» men ikke fått noe resultat, er du ikke alene. Tvert i mot. Som tannlegene selv sier: tennene blekes ikke av seg selv.

Men har produktet du har brukt likevel lovet hvitere tenner og ikke gitt det, har du faktisk visse rettigheter ifølge Forbrukerrådet. 

- Dersom mangelen ikke kan utbedres, vil forbrukeren kunne ha krav på pengene tilbake.

- Hvis tannblekingen lover hvitere tenner, og tennene ikke blir hvitere, kan det være en mangel ved produktet. Dersom det mangler virkestoff i produktet, så har det heller ikke vært mulighet for at det kan fungere, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet til KK.no og fortsetter:

- Det koker ned til hva de lover på nettsiden, annonsen eller forpakningen, sett opp mot faktisk resultat. Dersom mangelen ikke kan utbedres, vil forbrukeren kunne ha krav på pengene tilbake.

Flønes forteller at tilfeller hvor en forbruker kjøper noe og tar det med hjem er et forbrukerkjøp, og med et vanlig forbrukerkjøp følger diverse forbrukerrettigheter med på kjøpet.

- Dersom resultatet uteblir og forbrukeren har kjøpt tannblekingsmiddel som brukes hjemme, er dette et vanlig forbrukerkjøp som kan behandles av Forbrukerrådet, sier Flønes og legger til:
 
- Markedsføring kan også være villedende. Da er Forbrukerombudet rett organ til å uttale seg og ta grep for å hindre dette i fremtiden, sier Flønes.

Forbrukerrådet sier til KK.no at saker som denne er saker Forbrukerrådet jobber med, og at det ut i fra undersøkelsen «TV 2 Hjelper deg» utførte kan se ut til at produsentene driver villedende markedsføring.

- Markedsføring hvor man hevder at produktene vil bleke tenner er villedende fordi denne påstanden ikke er dokumentert, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet og legger til:

- Villedende markedsføring er i strid med markedsføringsloven (mfl.). Den oppstiller også et krav om at påstander om konkret virkning skal kunne dokumenteres, og slik dokumentasjon skal foreligge på markedsføringstidspunktet.

Men til tross for at det ser ut til at hjemmeblekingsprodusentene driver med villedende markedsføring er det ikke nødvendigvis noe som blir slått ned på med det samme forteller Hovde Skjeldbostad.
 
- Dette faller utenfor våre fastlagte prioriteringer, så det er ikke noe vi ser på nå. Vi tar det imidlertid med oss når vi planlegger hvilke tiltak vi skal se på i 2017.

BLEKE HOS TANNLEGE: Tannlegene anbefaler å bleke hos dem, evt. få hjemmeblekning av dem, dersom du ønsker å unngå ubehagelige overraskelser. Foto: Shutterstock / Elaine Nadiv
BLEKE HOS TANNLEGE: Tannlegene anbefaler å bleke hos dem, evt. få hjemmeblekning av dem, dersom du ønsker å unngå ubehagelige overraskelser. Foto: Shutterstock / Elaine Nadiv Vis mer

- Mange vil kunne få seg en overraskelse om de bleker tennene hjemme

Men til tross for at du har diverse rettigheter som forbruker dersom du kjøper et hjemmeblekingsprodukt som ikke fungerer, anbefaler likevel tannlegene at du tar deg en tur innom dem før du gjør noe som helst - dersom du ikke ønsker noen uhyggelige overraskelser.

- Grunnen til at vi anbefaler å bleke tennene via tannlege er at mange vil kunne få seg en overraskelse om de setter i gang å bleker hjemme uten å ha undersøkt om de for eksempel har fyllinger, fasetter eller kroner på tennene som ikke blekes, sier Svendsrud og legger til:

- I tillegg bør man ha funnet årsaken til misfarging. I noen tilfeller kan en misfarget tann skyldes at tannen har en infeksjon og må rotfylles først. Tannsten kan også være noe som gir en gul farge på tennene, mens andre typer misfarging kan fjernes med pussing.

LES OGSÅ: Slik unngår du misfargede tenner

Det er derfor lurt at tennene undersøkes og renses hos tannlege før man eventuelt starter med hjemmebleking, det kan nemlig tenkes at du ikke trenger å bleke tennene i det hele tatt forteller Svendsrud.

- Hjemmebleking via tannlege er også mer effektivt siden vi lager nøye tilpassede skinner, samt kan bruke blekemidler som er svært effektive med hydrogen eller carbamidperoksid, sier Svendsrud.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer