VEKTØKNING AV MEDISINER: Flere legemidler har vektøkning som bivirkning. FOTO: NTB Scanpix
VEKTØKNING AV MEDISINER: Flere legemidler har vektøkning som bivirkning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vektøkning av medisiner:

Derfor går du opp i vekt av medisinen du bruker

Noen legemidler har økt vekt som bivirkning, men ikke av samme grunn.

Publisert

Noen ganger trenger vi medisin for å hjelpe kroppen eller psyken. Mange legemidler har bivirkninger, og noen får oss dessverre til å gå opp i vekt.

Overlege Sigurd Hortemo ved Statens Legemiddelverk forklarer at grunnen til vektøkning avhenger av hva slags type medisin du går på. Det er forskjellige grupper legemidler som kan føre til vektøkning;

- De viktigste gruppene er legemidler mot psykose og depresjon, kortisonmedisiner, legemidler som senker blodsukkeret og p-piller, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Spiser du ofte alt for mye?

Antidepressiva kan øke appetitten

Flere som sliter med psyken bruker legemidler som en del av veien mot å bli frisk. Legemidler mot psykose og depresjon har vektøkning som rapportert bivirkning, forklarer Hortemo.

Overlege Sigurd Hortemo. FOTO Statens Legemiddelverk/Caroline Roka
Overlege Sigurd Hortemo. FOTO Statens Legemiddelverk/Caroline Roka Vis mer

- Effekten varierer mye. Årsaken til vektøkning ved bruk av antidepressiva og antipsykotika er endret appetitt.

Disse legemidlene endrer altså ikke forbrenningen, men får deg rett og slett til å spise mer. Men Hortemo understreker at denne bivirkningen ikke gjelder alle.

Andre typer legemidler som kan øke vekta er kortisonpreparater som tas i bruk ved tilfeller av astma, kols, reumatiske lidelser eller ved behandling av kreftsykdommer. Når disse gis som tabletter og sprøyter kan det gi vektøkning.

- Vektøkningen skyldes dels opphopning av vann i kroppen og dels økt fettlagring. Det skjer altså endringer i hvordan kroppen lagrer energi, og det er vanskelig å påvirke.

LES OGSÅ: - Tarmbakteriene dine kan påvirke vekta

- Øker fettlagringen

Noen legemidler som senker blodsukkeret kan også gi økt vekt. Insulin og en gruppe legemidler som kalles sulfonylurea gir ofte noe vektøkning.

- Dette skyldes økt fettlagring i kroppen, fordi det påvirker måten kroppen lagrer fettet på.

P-piller gir oftest ingen eller minimal vektøkning, men noen går litt opp i vekt, og det skyldes endret appetitt eller litt opphopning av væske i kroppen.

- Men det er viktig å understreke at de fleste ikke opplever vektøkning. Noen kan oppleve redusert vekt ved bruk av p-piller.

NEGATIV BIVIRKNING: Noen legemidler endrer måten kroppen lagrer fett på. FOTO: NTB Scanpix
NEGATIV BIVIRKNING: Noen legemidler endrer måten kroppen lagrer fett på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Unngå overspising

Når det gjelder bruk av legemidler som øker appetitten, er det lurt å ta noe grep for å forhindre stor vektøkning. Hortemo mener det er viktig å legge til rette for fysisk aktivitet og et kosthold med mye grønnsaker.

- Mange lar seg styre av apetitt og lyst. Det er forskjell på legemidlene, så det er også mulig å skifte medisin dersom man opplever stor vektøkning.

Han sier at psykisk syke personer allerede er i en sårbar situasjon, så det er uansett viktig å legge til rette for fysisk aktivitet.

SUNN LIVSSTIL: Har medisinen din vektoppgang som bivirkning er det viktig å passe på hva du spiser. FOTO: NTB Scanpix
SUNN LIVSSTIL: Har medisinen din vektoppgang som bivirkning er det viktig å passe på hva du spiser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky har tidligere jobbet med et prosjekt for å forebygge uønsket vektoppgang hos pasienter i psykiatrien, og har senere undervist sykepleiere i temaet.

Hun har gitt KK.no sine beste tips for å unngå overspising ved bruk av medisiner:

LES OGSÅ: - Byttet ut medisinene med trening

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer