Vektøkning av medisiner:

Derfor går du opp i vekt av medisinen du bruker

Noen legemidler har økt vekt som bivirkning, men ikke av samme grunn.

VEKTØKNING AV MEDISINER: Flere legemidler har vektøkning som bivirkning. FOTO: NTB Scanpix
VEKTØKNING AV MEDISINER: Flere legemidler har vektøkning som bivirkning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Noen ganger trenger vi medisin for å hjelpe kroppen eller psyken. Mange legemidler har bivirkninger, og noen får oss dessverre til å gå opp i vekt.

Overlege Sigurd Hortemo ved Statens Legemiddelverk forklarer at grunnen til vektøkning avhenger av hva slags type medisin du går på. Det er forskjellige grupper legemidler som kan føre til vektøkning;

- De viktigste gruppene er legemidler mot psykose og depresjon, kortisonmedisiner, legemidler som senker blodsukkeret og p-piller, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Spiser du ofte alt for mye?

Antidepressiva kan øke appetitten

Flere som sliter med psyken bruker legemidler som en del av veien mot å bli frisk. Legemidler mot psykose og depresjon har vektøkning som rapportert bivirkning, forklarer Hortemo.

- Effekten varierer mye. Årsaken til vektøkning ved bruk av antidepressiva og antipsykotika er endret appetitt.

Disse legemidlene endrer altså ikke forbrenningen, men får deg rett og slett til å spise mer. Men Hortemo understreker at denne bivirkningen ikke gjelder alle.

Andre typer legemidler som kan øke vekta er kortisonpreparater som tas i bruk ved tilfeller av astma, kols, reumatiske lidelser eller ved behandling av kreftsykdommer. Når disse gis som tabletter og sprøyter kan det gi vektøkning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer