Legge På Seg Av Trening

Derfor går du opp i vekt når du trener

Det er ikke bare fordi muskelmassen øker.

GÅTT OPP I VEKT: Har du opplevd at du veier mer etter at du har trent hardt? Ifølge eksperten har dette en naturlig forklaring.  Foto: SolisImages - Fotolia
GÅTT OPP I VEKT: Har du opplevd at du veier mer etter at du har trent hardt? Ifølge eksperten har dette en naturlig forklaring. Foto: SolisImages - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du gått på vekten etter en treningsøkt og sett at nålen peker høyere enn den pleier? Det er vel litt rart tenker du kanskje, for du har jo både svettet og brent kalorier. 

Kan det skyldes de store musklene du har bygd opp? Nei, dessverre er det nok ikke musklene som gjør dette, for det tar lang tid å bygge merkbar muskelmasse.

LES OGSÅ: Derfor får du løperkne

Kroppen holder på vann

Ifølge personlig trener ved Mykje Meir i Asker, Anne Thorstensen, er det flere faktorer som spiller inn og gjør at du vil veie litt mer når du trener. 

- Det stemmer at du kan føle deg litt oppblåst og at vekten kan være noe forhøyet etter en hard treningsøkt. 

- Dette kan ha flere årsaker. Det kan være ubalanse og mangel på elektrolytter (blodsalter), som blant annet natrium, kalium, kalsium, magnesium og fosfat som bidrar til at kroppens væskenivå kommer ut av balanse. 

Det betyr at vi holder på vannet når vi trener, og det du har «lagt på deg» er altså væske som vil skilles ut etterhvert.

VANLIG: Flere faktorer kan være med på å gjøre at vi går litt opp i vekt når vi trener. Foto: SolisImages - Fotolia
VANLIG: Flere faktorer kan være med på å gjøre at vi går litt opp i vekt når vi trener. Foto: SolisImages - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik velger du riktig proteinpulver

Vann beskytter musklene våre

Det er flere grunner til at kroppen ikke vil kvitte seg med væsken med en gang. Når vi trener styrke bryter vi ned musklene våre.

Måten vi blir sterkere på er at musklene reparerer seg selv etter en treningsøkt, og gjør deg klare for å løfte tungt igjen.

Det er derfor etter treningen at vi egentlig bygger muskler. Denne prosessen gjør også at kroppen vår holder på vann. 

- Det blir små avrivninger i muskelfibrene  våre, små «skader» som gjør at vi blir sterkere og at musklene vokser og blir større. For å restitueres trengs glykogen og derfor holder kroppen på vann, forklarer Thorstensen. 

- Vi kvinner er og mer utsatt på grunn av hormonene våre, spesielt i menstruasjonsperioden.

DRIKK NOK VANN: Dersom du ønsker å unngå å føle deg oppblåst råder eksperten deg å drikke nok vann før, under og etter trening.  Foto: Sandor Jackal - Fotolia
DRIKK NOK VANN: Dersom du ønsker å unngå å føle deg oppblåst råder eksperten deg å drikke nok vann før, under og etter trening. Foto: Sandor Jackal - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så mye MÅ du drikke etter trening

Drikk nok når du trener 

Synes du du blir plagsomt «stor» etter en treningsøkt, råder PT-en til å passe på at du får i deg nok vann.

Selv om det ikke høres ut som en god løsning, er det nemlig slik at kroppen din ikke føler det er like nødvendig å holde på vann når den får nok. Pass også på å ikke få i deg for mye salt, da salt binder vann

- Sats på et kosthold som består av grønnsaker og magert kjøtt, fisk og trege karbohydrater.

ØKT VANNANSAMLING: Vann samler seg rundt musklene for å beskytte dem etter en hard styrkeøkt. Foto: Scanpix Norway
ØKT VANNANSAMLING: Vann samler seg rundt musklene for å beskytte dem etter en hard styrkeøkt. Foto: Scanpix Norway Vis mer

LES OGSÅ: Slik kommer du raskt i form etter ferien

Blodansamlinger gjør av vi hovner opp

Synes du at musklene dine ser veldig sterke ut etter en styrkeøkt? Dette er selvsagt ikke fordi du har økt muskelmasse rett etter treningen. 

De store musklene kommer av at blodet samler seg i musklene når de jobber hardt. Dette vil gi seg etter en kort stund, forteller Thorstensen. 

- Hvis du opplever kraftige hevelser i musklene etter hard styrketrening, og dette ikke går tilbake, kombinert med mørk urin bør lege kontaktes, forteller PT-en. 

- Dette kan være symptomer på en alvorlig tilstand kalt rabdimyolyse som krever behandling.

LES OGSÅ: Maten som ødelegger for treningen

Kroppen må avkjøles

Du har sikkert opplevd at hendene dine hovner opp når du er ute i varmen, og spesielt om du trener utendørs.

Dette kan komme av  at kroppen trenger rask avkjøling og blodet strømmer ut i fingrene dine for å avkjøles. 

- Det finnes en tilstand kalt hyponatremi hos spesielt maratonløpere som har inntatt for mye væske, og som gir hovne fingre, men da sammen med andre symptomer, forteller Thorstensen. 

Denne tilstanden bør sees til av helsepersonell.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer