Illeluktende Urin

Derfor gir asparges illeluktende urin

Fenomenet er slett ikke så uvanlig, og bare halvparten av oss kan lukte det!

ASPARGES: Hvorfor får man egentlig illeluktende urin av å spise asparges?  Foto: D&Jfoodstyling - Fotolia
ASPARGES: Hvorfor får man egentlig illeluktende urin av å spise asparges? Foto: D&Jfoodstyling - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at kroppen vår reagerer på enkelte mat- og drikkevarer. For eksempel får vi dårlig ånde av hvitløk og luft i magen av rosenkål og erter. Men hvorfor får vi egentlig illeluktende urin av å spise asparges? 

LES OGSÅ: Unngå luft i magen ved å tilberede maten riktig

Lukten skyldes svovel

John-Erik Haugen, som er seniorforsker og kjemiker ved matforskningsinstituttet Nofima på Ås, forteller at den sterke lukten skyldes svovel. 

- Asparges inneholder aspargessyre, som er en svovelholdig organisk syreforbindelse. Når aspargessyre blir brutt ned, utskilles svovelholdige forbindelser som får urinen til å lukte. 

Det går ganske kort tid fra du spiser asparges til urinen din lukter sterkt. Det trenger faktisk ikke å ta lenger enn et kvarter, da aspargessyre er veldig lett for kroppen å bryte ned. 

Det er ikke stort mye du kan gjøre for å unngå lukten av aspargestiss, men det kan være greit å vite at friske asparges lukter mest, og at hvite asparges inneholder spesielt mye aspargessyre. 

- Det er også slik at jo lengre tid man bearbeider aspargesen, for eksempel koker den, desto mindre vil den lukte, sier eksperten. 

LES OGSÅ: Asparges er en vitaminbombe

Det er ikke alle som kan lukte det 

Videre forteller han at alle mennesker skiller ut svovelforbindelser fra asparges som er vannløselige og havner i urinen, men at det imidlertid kun er cirka halvparten av oss som kan lukte den sterke lukten. 

- Det er ikke alle som er genetisk disponert for å kjenne aspargeslukt i urinen. Dette gjelder også mange andre luktstoffer som finnes i matvarer. 

- I spesielle tilfeller vil enkelte sykdomstilfeller også kunne bidra til nedsatt evne til å lukte visse stoffer, forklarer han. 

RAR FARGE PÅ URINEN: Noen frukter og grønnsaker, som for eksempel søtpotet, har mørke pigmenter som kan farge urinen rosa eller oransje.  Foto: tashka2000 - Fotolia
RAR FARGE PÅ URINEN: Noen frukter og grønnsaker, som for eksempel søtpotet, har mørke pigmenter som kan farge urinen rosa eller oransje. Foto: tashka2000 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Mat som får deg til å stinke

Mat kan også påvirke fargen

I tillegg til lukten, kan også fargen til urinen påvirkes av det vi spiser og drikker. Dersom urinen din har gått fra å være gyllen gul til skarp rosa eller mørk oransje kan dette skyldes det du har spist.

Noen frukter og grønnsaker har nemlig mørke pigmenter som kan farge urinen rosa eller oransje. Så før du friker ut over fargen, tenk etter om du har spist bjørnebær, rødbeter, gulrøtter eller søtpotet.

Men fortsetter fargen å være rar etter at du har lagt vekk de fargerike matvarene, kan du ta en telefon til legen i tilfelle det skyldes noe mer alvorlig, har Kari L. J. Eidjar, som er fastlege ved Røalegene og medisinsk ansvarlig lege på Legevakt Vest på Røa, fortalt. 

– Ved kraftig urinveisinfeksjon kan fargen på urinen variere fra å være lyserød til ordentlig rød. Hvis du har blødningen i blæra vil det komme blodklumper i urinen, men det er heldigvis sjeldent.

– Brun urin kan også være tegn på sykdom, spesielt hvis det er kombinert med lys kittet avføring, da må lege konsulteres raskt, sier hun. 

Denne saken er tidligere publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til interesse for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer