God hårpleie:

Derfor gjør håret ditt vondt

Er det noen dager siden du vasket det?

VONDT I HODEBUNNEN: Man sier kanskje at det er håret som gjør vondt, men det er i hodebunnen problemet ligger. FOTO: NTB Scanpix
VONDT I HODEBUNNEN: Man sier kanskje at det er håret som gjør vondt, men det er i hodebunnen problemet ligger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vondt i håret. Det høres veldig rart ut og vi snakker ikke om hodepinen du kan få fra en altfor stram frisyre. Vi snakker om den følelsen når hårstråene så vidt flytter på seg og det faktisk gjør litt vondt!

Kjenner du deg igjen? Det gjorde svært mange her i redaksjonen og nå har vi funnet svaret på hvorfor det skjer.

Joshua Zeichner, direktør for kosmetikk og klinisk forskning innen dermatologi ved sykehuset Mount Sinai i New York, forteller til Glamour at dette har sammenheng med fett hår.

- Hvis du ikke har vasket håret ditt på en stund, vil oljen som hodebunnen din naturlig produserer samle seg rundt hårstrået og fremme store mengder talg.

Ifølge Zeichner kan dette føre til betennelse i huden som forårsaker rødhet, kløe og hårtap.

HÅRET GJØR VONDT: Har du opplevd det før? Foto: Scanpix
HÅRET GJØR VONDT: Har du opplevd det før? Foto: Scanpix Vis mer

For stram frisyre?

Skulle ikke dette gi svar på ditt problem, så kan det være en idé å tenke litt på hvilke frisyrer du gå for.

Line Holm Hansen, kommunikasjonsansvarlig for Wella i Norge og Danmark, har tidligere fortalt KK hva som faktisk skjer når du setter opp håret i en stram hestehale, flette eller topp.

– Når du strammer håret i en frisyre, drar du jo i hodebunnen. Selv om hårstrået er dødt, er det et nervesystem i hodebunnen, så nervene som dras i blir ømme, sier hun.

Hårets naturlige vokseretning er jo nedover, så når du fester det i motsatt vei, altså opp i en oppsats, påvirkes nervesystemet og blir ømt.

FOR STRAM? Det er ikke så bra å stramme hestehalen for mye. Foto: Scanpix
FOR STRAM? Det er ikke så bra å stramme hestehalen for mye. Foto: Scanpix Vis mer

– Det er aldri bra for håret at du strammer så mye i det at det gjør vondt, sier Holm Hansen.

Det er ikke noen spesielle steder i hodebunnen som er verre enn andre, men Holm Hansen forteller at området rundt hårfestet - der det er færre hårstrå å ta av, ofte er mer følsom.

Hun påpeker også at bruk av stramme hårbøyler eller hårbånd kan gi lignende ubehag.

– Det er nok et resultat av at du med hårbøyle tvinter håret i en annen retning enn vekstretningen, og dermed påvirker nervesystemet i hodebunnen, sier hun.

Les mer her.

Vasket håret fire ganger på en måned

Selv har jeg fått høre fra utallige frisører at jeg vasker håret for ofte. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre som flere anbefalte: vask det en gang i uka.

Men det spørs det blir for sjelden og kan føre til problemene Joshua Zeichner nevner over. Bare se her:

Slik gikk det da KKs journalist måtte gi opp sine fire-fem hårvasker i uken mot ÉN. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer