Eggeplomme:

Derfor har noen egg to plommer

Og er de egentlig trygge å spise?

TO EGGEPLOMMER: Det er ifølge eksperten ikke uvanlig å finne to eggeplommer i egget. FOTO: NTB
TO EGGEPLOMMER: Det er ifølge eksperten ikke uvanlig å finne to eggeplommer i egget. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Dersom du er glad i egg og spiser det jevnlig, har du kanskje kommet over et egg med to eggeplommer en eller annen gang. Da lurer du kanskje på hva i alle dager dette skyldes?

Vel, det får du svaret på nå!

Unge høner i «puberteten»

Marit Løvbrøtte, som er matrådgiver hos Matprat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt, forteller at fenomenet med to plommer i ett egg er relativt normalt og kommer av følgende:

- Det er som regel unge høner som ikke er helt regelmessige i eggleggingen som av og til kan legge egg med to plommer – man kan på en måte si at det er en nybegynnerfeil.

Når verpingen starter i «puberteten», hender det rett som det er at ett skall slås rundt to plommer. De uferdige eggene ligger «som perler på en snor» inni egglederen – uten skall. Det siste som skjer inne i høna før egget verpes er at skallet kapsles rundt egget.

- Er det trygt å spise disse eggene, og vil de ha bedre næringsinnhold enn de vanlige eggene?

- Egg med to plommer er like trygt å spise som egg med én plomme. Dersom vekten av de to plommene er høyere enn vekten til et like stort egg med én plomme, så vil næringsinnholdet være endret. Mesteparten av kaloriene og næringsstoffene sitter nemlig i eggeplommen.

Og hvis du først har funnet et egg med to plommer, er det en stor sjanse for at du finner flere. I et moderne hønsehus er alle hønene nøyaktig like gamle. Derfor får man gjerne flere egg med doble plommer i samme kartongen.

- Det er størst sjanse for å finne egg med to plommer hvis du kjøper de største XL-eggene, sier Løvbrøtte.

Kan det bli tvilling-kyllinger?

Å finne to plommer i ett egg er altså ganske vanlig, men betyr det at det kunne blitt to kyllinger – altså tvillinger?

Marlene Furnes Bagley, som er spesialrådgiver hos Animalia, forteller at det kan skje, men det er uhyrlig sjeldent.

- Hvis man legger egg med dobbeltplomme til ruging er det en mulighet, men sannsynligheten for fosterdød i egget er stor når det er to kyllinger. Det vil si at fosterutviklingen kan komme i gang, men at fostrene dør underveis.

- Klarer de seg gjennom rugeprosessen og klekkes, vil kyllingene gjerne være mindre og kanskje også svakere enn om det bare var én kylling i egget, forklarer Bagley.

INGEN FORSKJELL: Eksperten forteller at det ikke er annet enn fargen som skiller de brune og hvite eggene. Ernæringsmessig er de helt like. FOTO: NTB
INGEN FORSKJELL: Eksperten forteller at det ikke er annet enn fargen som skiller de brune og hvite eggene. Ernæringsmessig er de helt like. FOTO: NTB Vis mer

Derfor er noen egg brune

En annen ting mange lurer på når det gjelder egg, er hva som er forskjellen på de brune og hvite eggene. Ifølge Jacob Juel Christensen, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo, er det absolutt ingenting som skiller eggene fra hverandre - annet enn fargen.

– Det er ingen ernæringsmessig forskjell på de brune og hvite eggene, så hvilke du velger har svært lite å si. Er du ute etter de beste eggene kan du eventuelt gå for de fra frittgående høns, da produksjonen er bedre for dyrene, har han uttalt.

Årsaken til at noen egg er brune og noen er hvite, er resultat av fargen på øresteinene inne i øret til høna. Det er dette som avgjør fargen på eggene, ikke fjærfargen til høna - slik mange kanskje skulle tro.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer