Eggeplomme:

Derfor har noen egg to plommer

Og er de egentlig trygge å spise?

TO EGGEPLOMMER: Det er ifølge eksperten ikke uvanlig å finne to eggeplommer i egget. FOTO: NTB
TO EGGEPLOMMER: Det er ifølge eksperten ikke uvanlig å finne to eggeplommer i egget. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Dersom du er glad i egg og spiser det jevnlig, har du kanskje kommet over et egg med to eggeplommer en eller annen gang. Da lurer du kanskje på hva i alle dager dette skyldes?

Vel, det får du svaret på nå!

Unge høner i «puberteten»

Marit Løvbrøtte, som er matrådgiver hos Matprat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt, forteller at fenomenet med to plommer i ett egg er relativt normalt og kommer av følgende:

- Det er som regel unge høner som ikke er helt regelmessige i eggleggingen som av og til kan legge egg med to plommer – man kan på en måte si at det er en nybegynnerfeil.

Når verpingen starter i «puberteten», hender det rett som det er at ett skall slås rundt to plommer. De uferdige eggene ligger «som perler på en snor» inni egglederen – uten skall. Det siste som skjer inne i høna før egget verpes er at skallet kapsles rundt egget.

- Er det trygt å spise disse eggene, og vil de ha bedre næringsinnhold enn de vanlige eggene?

- Egg med to plommer er like trygt å spise som egg med én plomme. Dersom vekten av de to plommene er høyere enn vekten til et like stort egg med én plomme, så vil næringsinnholdet være endret. Mesteparten av kaloriene og næringsstoffene sitter nemlig i eggeplommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer