Konkurranseinstinkt:

Derfor har noen et større konkurranseinstinkt enn andre

Konkurranseinstinkt er sunt og kan hjelpe oss til å lykkes, forklarer eksperter. Men for noen er det viktig å vinne i alt de gjør.

MESTRING: Konkurranseinstinkt i sunne mengder kan gi oss gode følelser av mestring. FOTO: NTB Scanpix
MESTRING: Konkurranseinstinkt i sunne mengder kan gi oss gode følelser av mestring. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å tape eller vinne noe betyr forskjellige ting for oss. For noen er det viktig å vinne i det meste vi gjør; enten det er å løpe fortest på en joggetur med en venninne, eller å vinne et spill eller en diskusjon. Andre bryr seg lite om de taper eller vinner. Hvorfor har noen et mye større konkurranseinstinkt enn andre?

- Konkurranseinstinkt er det som får oss til å gå i konkurransemodus i forskjellige situasjoner, eller en sterk vilje til vinne eller å unngå å tape, sier mental trener Astrid Lauritzen ved dinmentaltrener.no til KK.

LES OGSÅ: Løpemamma Tone Eva Ingebrigtsen: - Det er mange tøffe dager. Jeg kan gå i kjelleren selv av og til

Vi trigges av forskjellige ting

For de med sterkt konkurranseinstinkt kan et tap oppleves som et nederlag, selv om de har gjort en god jobb. Å ikke vinne er ofte knyttet til tap av ansikt eller følelsen av skam, forklarer hun.

- Men hvorfor er noen ekstremt opptatt av å vinne i nesten alt de gjør, mens andre ikke lar seg påvirke noe særlig av et tap?

- Jeg tror alle mennesker liker å vinne når det de holder på med er viktig og gir mening for dem. Vi trigges av forskjellige ting, og for noen er det ikke så viktig å vinne i kortspill - det er kanskje noe annet som betyr mer, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer