Konkurranseinstinkt:

Derfor har noen et større konkurranseinstinkt enn andre

Konkurranseinstinkt er sunt og kan hjelpe oss til å lykkes, forklarer eksperter. Men for noen er det viktig å vinne i alt de gjør.

MESTRING: Konkurranseinstinkt i sunne mengder kan gi oss gode følelser av mestring. FOTO: NTB Scanpix
MESTRING: Konkurranseinstinkt i sunne mengder kan gi oss gode følelser av mestring. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å tape eller vinne noe betyr forskjellige ting for oss. For noen er det viktig å vinne i det meste vi gjør; enten det er å løpe fortest på en joggetur med en venninne, eller å vinne et spill eller en diskusjon. Andre bryr seg lite om de taper eller vinner. Hvorfor har noen et mye større konkurranseinstinkt enn andre?

- Konkurranseinstinkt er det som får oss til å gå i konkurransemodus i forskjellige situasjoner, eller en sterk vilje til vinne eller å unngå å tape, sier mental trener Astrid Lauritzen ved dinmentaltrener.no til KK.

LES OGSÅ: Løpemamma Tone Eva Ingebrigtsen: - Det er mange tøffe dager. Jeg kan gå i kjelleren selv av og til

Vi trigges av forskjellige ting

For de med sterkt konkurranseinstinkt kan et tap oppleves som et nederlag, selv om de har gjort en god jobb. Å ikke vinne er ofte knyttet til tap av ansikt eller følelsen av skam, forklarer hun.

- Men hvorfor er noen ekstremt opptatt av å vinne i nesten alt de gjør, mens andre ikke lar seg påvirke noe særlig av et tap?

- Jeg tror alle mennesker liker å vinne når det de holder på med er viktig og gir mening for dem. Vi trigges av forskjellige ting, og for noen er det ikke så viktig å vinne i kortspill - det er kanskje noe annet som betyr mer, sier hun.

MÅ VINNE: Noen av oss må vinne i alt vi gjør, for eksempel under en felles treningsøkt. FOTO: NTB Scanpix
MÅ VINNE: Noen av oss må vinne i alt vi gjør, for eksempel under en felles treningsøkt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lauritzen understreker at det er viktig for alle mennesker å kjenne på mestringsfølelse og utvikling. Det som skiller oss er hvordan vi håndterer tap og nederlag.

- Her er jeg usikker på om selve konkurranseinstinktet er avgjørende for hvor langt vi kommer. Jeg tror det har mer med hva vi velger å fokusere på, og hvor mye arbeid vi ønsker å legge ned.

Hva som trigger oss og vekker konkurranseinstinktet er forskjellig fra person til person. Lauritzen forklarer at vi kan skille mellom resultatorienterte og oppgaveorienterte personer.

- Noen mennesker er veldig resultatorienterte i det de driver med, mens andre er mer oppgaveorienterte. For en som er resultatorientert kan et tap oppleves som verre enn for en som er oppgaveorientert.

Hun trekker frem håndballspillere som et eksempel. En håndballspiller kan utføre et teknisk veldig bra skudd, selv om ballen ikke går i mål. Den resultatorienterte spilleren vil oppleve å bomme som verre enn den oppgaveorienterte spilleren.

- I denne situasjonen kan kanskje omverden oppleve at den resultatorienterte spilleren har mer konkurranseinstinkt enn den oppgaveorienterte spilleren. Og her tror jeg vi ofte tar feil. Begge kan ha et sterkt ønske om å vinne. Det handler kanskje mer om hvor sterkt personen lar seg påvirke av resultatet eller ikke.

Hvorfor noen blir mer opptatt av resultatet enn andre kan ha flere årsaker, forklarer Lauritzen: Miljøet vi er i, hva vi er overbevist om og hvilke type tilbakemeldinger vi har fått i oppveksten av trenere, lærere og ikke minst foreldrene våre.

- Dersom de gode tilbakemeldingene kun har vært knyttet opp mot selve resultatet, vil vi utvikles til å bli mer resultatorienterte, og dette kan bli slitsomt i lengden. Konkurranseinstinktet kan bli usunt sterkt, sier Lauritzen, og fortsetter:

- Selvfølelsen knyttes da opp mot resultatet. Et tap vil da føles som et stort nederlag og ofte knyttes til skam.

LES OGSÅ: Slik kan du bli mentalt sterk - det er særlig tre ting du bør gjøre, ifølge ekspertene

POSITIVT: Et sunt konkurranseinstinkt kan få frem mestringsfølelsen i oss. FOTO: NTB Scanpix
POSITIVT: Et sunt konkurranseinstinkt kan få frem mestringsfølelsen i oss. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fordeler og ulemper

Lauritzen understreker at lysten til å vinne og å utvikle oss helt klart er en fordel for å oppnå noe her i livet, både personlig og i jobbsammenheng. Men det kan også være negativt, dersom det blir for mye av det.

- For noen kan det å tape en diskusjon oppleves som et nederlag. I slike tilfeller kan det være både krevende, utfordrende og ikke minst begrensende for menneskene rundt å samarbeide med vedkommende.

Hun mener det er lett å bli opptatt av resultater i dagens samfunn, og at det er viktig at de som har et forhold til barn og ungdom holder tungen rett i munnen og gir feedback med et langsiktig perspektiv, slik at unge mennesker både tør, får muligheten til og ønsker å utvikle seg selv.

- Jeg er overbevist om at de som får utvikle seg i et godt miljø med en god balanse mellom fokus på oppgavene og resultatet er de som får utviklet et sunt konkurranseinstinkt som også ivaretar selvfølelse og motivasjon. Tar vi ansvar for det tror jeg vi vil se mange flere med lysten til å vinne i årene fremover, sier hun.

- En blanding av overlevelse og tilhørighet

Konkurranseinstinkt handler altså mye om mestring. Mental trener Stein Kvalheim forklarer at vi finner stor glede i det å mestre noe, og at det er forskjellige grunner til at vi ønsker å gjøre det.

- Det er vel den største glede vi kan oppleve. Det er ens egen evne til å yte bedre, enten på et lag eller individuelt i en gruppe. Jo mer tilrettelagt det er via et miljø, gjerne med sine foreldre - jo lettere er det å søke mestringsgleden i ung alder, sier han til KK.

Andre har fått oppleve mye motstand i ung alder, og utviklet en målrettet bevissthet for at de vil noe mye mer enn andre, selv om de ikke lykkes tidlig. Flere bare «har» det i seg, forklarer Kvalheim. De vil opp og frem, men ser ikke på det som et konkurranseinstinkt. De har en indre drivkraft i personligheten sin.

- Mange har solide mennesker rundt seg; trenere, foreldre og andre som «er der». Å være best krever solid grunnlag av mellom-menneskelig støtte og tilstedeværelse. Jeg har møtt flere som ikke tør å vinne og være på toppen – de blir alene og vet ikke hva som venter de videre, de sikrer seg ved å bli nummer to for å være trygg på at de takler situasjonen.

Kvalheim forklarer at et konkurranseinstinkt er en blanding av overlevelse og tilhørighet som ligger dypt i oss alle.

ENERGI: Alt vi måler og kan se en forbedring på gir oss energi via konkurranseinstinktet vårt, sier mental trener Stein Kvalheim. FOTO: Shutterstock
ENERGI: Alt vi måler og kan se en forbedring på gir oss energi via konkurranseinstinktet vårt, sier mental trener Stein Kvalheim. FOTO: Shutterstock Vis mer

Kan være positivt og negativt

- Det er en kjent sak at vi mennesker utvikler oss raskest og varig via kriser, motstand og følelsen av mangler. Det positive med konkurranseinstinktet er at mennesker utvikler seg i lek, lærer seg målrettet tenking og skaper en kompetanse og evne til å utvikle seg, stå i det, aktivt alene og i samspill med andre, sier Kvalheim.

Vi liker å lure oss selv med å bruke konkurranseinstinktet. De som vil bevege seg mer kjøper ofte en skritteller, for eksempel. Alt vi måler og kan se en forbedring på gir oss energi via konkurranseinstinktet vårt. Men det kan bli for mye, understreker Kvalheim.

- Noen misforstår, og tror at de må være selvfokusert med et alt for stort ego, for å vinne. Resultatet kan da bli at man mister den støtten de fleste trenger for å lykkes. Vi er i bunn og grunn flokkdyr, de som er en del av flokken vil prestere bedre. Skal du få noen til å lykkes, så husk på det.

Andre igjen bryr seg ikke om de taper, og det er her «leken» i en konkurranse kommer inn. Å tape noe betyr ikke så mye for noen som ikke har en sterk forventning eller et ønske om å vinne.

- I tillegg blir vi jo også påvirket av miljøet og opplevelser i vår oppvekst. Vi blir alle formet av dette.

Ikke alt er «ekte» konkurranseinstinkt

Kvalheim forklarer at personer med sterkt konkurranseinstinkt er fokuserte og har en sterk vilje til å gjøre det de gjør.

- De velger bort annet for å lykkes med det som betyr mest for dem. Det koster mye - men de gjennomfører til tross for dette. De har fokus på de som betyr noe, og mindre fokus på det som er mindre nyttig. Fokus gjør hele forskjellen.

- Konkurranseinstinktet er ikke for å være «bedre» enn andre, det er for å bli bedre i seg selv. Mange tror at personer som neglisjerer andre eller som alltid skal toppe andres historier handler om konkurranseinstinkt. Det er det ikke - det handler mer om manglende selvtillit og selvfølelse sammen med andre, understreker Kvalheim.

Om du taper og misliker det sterkt, gir det en indikasjon på at du må gjøre mer, trene mer, lese mer eller prestere bedre. Om du bare ikke liker å tape, og ikke vil gjøre noe med det, handler det om noe helt annet, forklarer han.

LES OGSÅ: Curlingforeldre: - Å være snill med unger er ikke et problem!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer