Apekopper vaksine

Derfor har nordmenn over 47 år god beskyttelse mot apekopper

Koppevaksinen, som var obligatorisk for norske barn til utpå 70-tallet, skal kunne beskytte også mot apekopper - selv mange år etter at vaksinen ble tatt.

KOPPEVAKSINE: Tidligere ble alle barn i Norge vaksinert mot kopper. Men da sykdommen ble regnet som utryddet ble vaksinen tatt ut av barnevaksinasjonsprogrammet. Nå kan de med vaksinen ha noe beskyttelse mot apekopper. Foto: NTB
KOPPEVAKSINE: Tidligere ble alle barn i Norge vaksinert mot kopper. Men da sykdommen ble regnet som utryddet ble vaksinen tatt ut av barnevaksinasjonsprogrammet. Nå kan de med vaksinen ha noe beskyttelse mot apekopper. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2022 er det for første gang rapportert om smitte av apekopper i Europa, en sykdom som normalt sett er utbredt i land i Sentral- og Vest-Afrika.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider at selv om alle i utgangspunktet kan smittes, vil de som er vaksinert mot kopper, en sykdom som nå er utryddet, være ganske godt beskyttet.

Men hvem er vaksinert mot kopper i Norge - og hvor god regner FHI at beskyttelsen er av denne vaksinen?

- En viss beskyttelse mot alvorlig sykdom

Ifølge Helena Niemi Eide, lege ved avdelingen for smittevern og beredskap, er det usikkert hvor utsatt eldre mennesker er for alvorlig sykdom ved smitte av apekopper.

- Skrøpelige eldre vil trolig ha noe økt risiko for alvorlig sykdom sammenliknet med yngre voksne, som skyldes endringer i immunforsvaret ved økt alder, forklarer Niemi Eida.

- Yngre eldre som er i god helse har trolig en viss beskyttelse mot alvorlig sykdom på grunn av tidligere vaksinasjon, forteller hun, og viser til at de aller fleste født til og med i 1975 og tidligere, er vaksinert mot kopper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.