Kontorstol

Derfor har riktig kontorstol ALT å si

Påvirker både helse og effektivitet, ifølge ergoterapaut.

HOLDNING: Sitter du mye på rumpa i løpet av en arbeidsdag? Da bør du tenke på hva slags stol du faktisk sitter på.  Foto: © GARO/phanie/Phanie Sarl/Corbis
HOLDNING: Sitter du mye på rumpa i løpet av en arbeidsdag? Da bør du tenke på hva slags stol du faktisk sitter på. Foto: © GARO/phanie/Phanie Sarl/Corbis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært mange av oss tilbringer hver eneste time av arbeidsdagen sittende på en stol. Time ut og time inn sitter vi og stirrer inn i en datamaskin, mens hendene og hjernen jobber flittig.

Men har du egentlig tenkt over hva slags kontorstol du har, og hvordan du sitter? Det kan nemlig ha avgjørende konsekvenser for helse, produktivitet og trivsel på jobben.

Ifølge ergoterapaut Toril Laberg i Norsk Ergoterapautforbund, bør en perfekt kontorstol være slik:

- For det første må den være passe hard, du bør føle at den er komfortabel. Så må man kunne stille inn stolen så mye som mulig, slik at du kan tilpasse den til din kropp og høyde. Du bør ha fotsåla på gulvet og 90 grader i knærne. Mange sitter og dingler med benene, og dette burde du ikke, sier hun. 

LES OGSÅ: Her får du sannheten om kroppen din

Pulten er like viktig

Videre er det viktig å tenke på at ryggen får tilstrekkelig støtte. 

- Du skal kjenne at korsryggen er inntil stolryggen. Ikke krum ryggen, men prøv å anstreng deg bittelitt slik at du sitter helt inntil. Legg albuene på armlenene og deretter på pulten din. Det skal også være 90 grader i albuen. 

Men det er ikke bare stolen som er viktig. Pulten du bruker, bør også være lite lett å tilpasse. 

- Siden du skal kunne ha 90 grader fra skulder til håndledd, må pulten også kunne stilles inn slik at du får det nettopp slik. 

Selv om denne måten å sitte på er «perfekt» for kroppen, er det en sittestilling som overgår også denne. Nemlig «den neste stillingen». 

- Man bør bevege seg mye når man sitter, og ofte skifte sittestilling. Derfor sier man at den beste stillingen alltid er den neste. Gå mye rundt, reis deg gjerne opp når du skal snakke med en kollega, gå en ekstra runde når du henter kaffe. Strekk og tøy kroppen slik at du ofte gir blodsirkulasjonen din litt å jobbe med, forklarer hun. 

Et eksempel er å legge bena opp på pulten, slik at sirkulasjonen forandrer seg, forklarer Laberg. Synes du dette er ubehagelig å gjøre på arbeidsplassen, finnes det flere enkle øvelser du kan gjøre for å bedre sirkulasjonen din. 

LES OGSÅ: Mye jobbreising kan gi helsetrøbbel

Effektive treningsøvelser

May-Linn Nirisrud, som er personlig trener på Elixia i Bjørvika, forklarer at bare fem minutter med trening i løpet av arbeidsdagen kan ha mye å si for kroppens trivsel. 

- På grunn av mange sittestillende timer får du ofte en innaktiv rumpe. Dermed er det lurt å ha noen øvelser som vekker disse musklene litt. Det er også viktig å styrke ryggen for den som jobber mye fremoverlent og ofte får stram brystmuskulatur. 

Uttøying og bevegelsestrening er også svært effektivt for kontorarbeidere, forklarer hun. Har du tilgang på en treningsstrikk, er det et utall øvelser du kan gjøre. Her er noen eksempler på treningsøvelser du kan gjøre både med og uten en slik strikk. 

1. «Jorden rundt»- Start med henden foran deg og strekk de ned mot føttene uten å bøye deg. Da vil du kjenne det i skuldrene. Løft de så overhodet, hendene fortsatt samlet og strake. Pust godt. Du skal ha rette albuer og skulderledd. Så fører du hendene den igjen. Slik får du strukket ut brystmuskulaturen. Har du en strikk kan du i tillegg presse den utover hele tiden, slik at du armene jobber mer. 

2. «På alle fire»- Sett hendene og knærne i bakken og vær rett i ryggen. Ikke svai. Strekk en fot ut bakover slik at den blir på lik linje med kroppen. Hold den der i noen sekunder før du presser den rytmisk opp mot taket i små bevegelser. Prøv å press foten opp mot taket ti ganger før du bytter ben. Dette trener hele kroppen, og særlig rumpa. Har du en strikk kan du holde den fast under hoden, og feste den rundt foten slik at motstanden blir større. 

RETT I RYGGEN: Stolen bør kunne stilles inn slik at du kan ha fotsåla i gulvet og korsryggen inntil stolryggen. I tillegg bør det være armlen på stolen.  Foto: Science Photo Library
RETT I RYGGEN: Stolen bør kunne stilles inn slik at du kan ha fotsåla i gulvet og korsryggen inntil stolryggen. I tillegg bør det være armlen på stolen. Foto: Science Photo Library Vis mer

3. «Hipthrust» - Legg deg ned på gulvet med fotsålen i bakken og knærne bøyd. Press hoften oppover mot taket, slik at du også løfter litt av overkroppen. Dette trener hofte, ben og rumpe. Med en treningsstrikk kan du her feste den rundt knærne dine slik at du også jobber med å stadig presse de fra hverandre. Da vil du også trene mer utside lår. 

LES OGSÅ: Blir du tjukk av arbeidsplassen din?

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer