Hodepine:

Derfor har unge jenter så mye vondt i hodet

Halvparten av unge jenter i Norge plages av hodepine. Fagfolk ser en klar sammenheng med skolen.

HODEPINE: Hodepine og migrene kan påvirke livet i stor grad, og kan gjøre det vanskelig å gjennomføre daglige gjøremål.
HODEPINE: Hodepine og migrene kan påvirke livet i stor grad, og kan gjøre det vanskelig å gjennomføre daglige gjøremål. Vis mer
Publisert

Vi har vel alle vondt i hodet av og til. Enten vi er stresset, har spist og drukket for lite, blir utsatt for støy eller bare har sovet litt for lite. Hodepine er normalt, og noe de fleste opplever innimellom.

For noen kan derimot hodepine og migrene påvirke livet i stor grad, fordi den oppstår ofte og er så sterk at det ikke bare hjelper med en Paracet. Det kan gjøre det vanskelig å gjennomføre daglige gjøremål som jobb, trening, skole og husarbeid.

Når hodepinen står på som verst frister det som regel mest å krype under dyna og ta seg en lang lur.

Ifølge nye tall sliter stadig flere unge kvinner med hodepine, faktisk viser de en økning på hele 20 prosentpoeng siden 2002.

Så hva er grunnen til at vi har mer vondt i hodet nå enn før?

UBEHAGELIG: Når hodepinen står på som verst frister det som regel mest å krype under dyna og ta en lang lur.
UBEHAGELIG: Når hodepinen står på som verst frister det som regel mest å krype under dyna og ta en lang lur. Vis mer

Sliter med hodepine og psykiske plager

Ifølge tall fra Levekårsundersøkelsen om helse (SSB 2020) har halvparten av unge kvinner mellom 16 og 24 år vært plaget av hodepine eller migrene i løpet av en måleperiode på tre måneder, og 1 av 3 hadde smerter i kroppen. En andel på 7 prosent sier at de hadde sterke hodesmerter.

- Tallene viser at det har vært en økning i plager som hodepine/migrene, kroppslige smerter og magesmerter/fordøyelsesproblemer, sier Astri Syse, som er forsker i Folkehelseinstituttet, til KK.

Mange kvinner mellom 16 og 24 år sliter også med søvn, selv om det har gått litt ned. Så mange som 1 av 5 unge kvinner mellom 16 og 24 år hadde søvnvansker i 2019.

- Mange rapporterer også om psykiske plager, som problemer med angst, depresjon og spising. Noe av dette henger nok sammen, det vil si at dersom man opplever at livet ikke er optimalt, kan det sette seg i kroppen. Noe er imidlertid også rent fysiologisk, forklarer Syse.

Opplever stort press

- Hva tror du er grunnen til at unge kvinner sliter mer med hodepine?

- En undersøkelse blant ungdom fra NOVA viser at mye av plagene for jenter handler om skolerelatert stress og krav og press knyttet til kropp og utseende, forklarer Syse.

Omfanget og økningen i symptomer må ses i sammenheng med at stadig flere unge kvinner har psykiske plager. 22 prosent av unge kvinner mellom 16 og 24 år hadde betydelige psykiske plager i 2019 (SSB 2020).

PARACET KAN GJØRE DET VERRE: Hodepinen kan lindres med Paracet og/eller Ibux, men pass på at hyppig forbruk kan forverre hodepinen. Dette kalles medisinoverforbrukshodepine - MOH.
PARACET KAN GJØRE DET VERRE: Hodepinen kan lindres med Paracet og/eller Ibux, men pass på at hyppig forbruk kan forverre hodepinen. Dette kalles medisinoverforbrukshodepine - MOH. Vis mer

Kan skyldes stress eller skjermtid

- Hva tror du er grunnen til at unge kvinner sliter mer med hodepine?

- Det er nok ulike årsaker til at det ses en økning av hodepine hos dagens kvinner. Vi vet for eksempel at stress virker ulikt på kvinner enn det gjør på menn, da kvinner er mer følsomme for stresshormonet kortisol.

Det sier Marianne Borchgrevink, som er lege i maja.no, til KK.

- Det har generelt sett vært en jevn økning de siste årene når det gjelder blant annet forventningspress, stress og angst hos unge. I tillegg må vi huske på at unge bruker mye tid foran skjermen, noe som også kan utløse spenningshodepine, sier hun.

Migrene, altså akutte anfall med pulserende hodepine på en side av hodet, er for eksempel 2-3 ganger vanligere blant kvinner enn menn, og kan være assosiert med svingninger i østrogennivå, som ved menstruasjon.

- De fleste kvinner som har denne sykdommen blir bedre under svangerskap og etter overgangsalderen, hvor østrogennivåene er mer stabile, forklarer legen.

Interessant nok har tidligere forskning vist en forskjell hos de som gjennomgår kjønnsbekreftende behandling fra mann til kvinne, hvor 30 prosent av mennene oppga økte smerter, da hovedsakelig hodepine. Det motsatte har vist seg å være tilfelle for kvinner som skifter kjønn til mann.

Gode råd mot hodepine

Borchgrevink kommer med følgende gode råd mot hodepine:

1. Pass på å spise og drikke jevnt.

2. Husk å ta pauser fra skjermtitting.

3. Tilstreb tilstrekkelig med søvn.

4. Hodepinen kan lindres med Paracet og/eller Ibux, men pass på at hyppig forbruk kan forverre hodepinen. Dette kalles medisinoverforbrukshodepine - MOH.

5. Avspenning (for eksempel yoga eller meditasjon) og fysisk aktivitet kan hjelpe.

6. Hvis du er mye plaget og samtidig kjenner på psykiske plager og stress, bør du ta kontakt med lege og/eller psykolog.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer