Julemat:

Derfor har vi mandel i grøten

Vet du hvorfor vi har den tradisjonen? Ekspertene er faktisk litt i tvil!

MANDEL I GRØTEN: Det kan faktisk være flere grunner til at vi har denne tradisjonen. Foto: NTB Scanpix
MANDEL I GRØTEN: Det kan faktisk være flere grunner til at vi har denne tradisjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I skrivende stund sitter kollegene mine og snakker om jula. Og som alltid kommer man raskt inn på et av julens mest populære samtaleemner: mat. Ribbe, pinnekjøtt, sylte og risengrynsgrøt.

Vi har alle forskjellige tradisjoner på når vi spiser sistnevnte rett, men likt for alle (hvert fall svært mange) er at den inneholder et lite overraskelseselement! Nemlig mandelen.

Noen hakker seg gjennom grøten for å finne den først, mens andre tar sin tid og kanskje til og med gjemmer mandelen unna til alle har spist opp. Men hvorfor har vi egentlig en mandel i grøten i det hele tatt?

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Godt.no kommer det frem at risgrynet ble importert til Norge allerede på 1300-tallet. Det skal visstnok ha blitt sett på som et statussymbol å kunne servere risengrynsgrøt til sine gjester på julaften.

«Først på 1800-tallet ble risengrynsgrøt gjort til midtpunkt på julaften blant arbeiderklassen», står det på nettsiden deres.

Men hvorfor gjemmer vi en mandel i grøten? Dagbladet tok kontakt med Marit Odden, som tidligere har jobbet ved Norsk Folkemuseum, for et svar:

- Den eneste kilden jeg har kommet over er Olaug Løkens kokebok fra 1897. Her skrives det om «den tradisjonelle Grød med én mandel i». Det skrives om om det var en gammel tradisjon og at den var knyttet til nyttårsaften, sier Odden til Dagbladet.

Det kommer likevel ikke frem hvorfor vi gjemmer en mandel i grøten, men Odden tviler på at tradisjonen strekker seg langt tilbake i tid. I samme artikkel kommer det frem at flere eksperter ikke har det tydeligste svaret på dette mysteriet, men at det mest sannsynlig stammer fra eldre tradisjoner.

LETT-JULEBRUS: KK og Dinside har tidligere testet julebrus med sukker. Nå har de testet uten også. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Men Både på Godt.no og Dagbladet er det en historie som går igjen. «Kong bønne». Det er en lek fra 1500-tallet, men i dette tilfellet bruker man ikke en mandel, men en bønne. Bønnen ble gjemt i en pudding og den som fant den ble «Kong bønne».

Vinneren ble bordets konge og alle måtte adlyde kongens ordre. Dagbladet sammenligner leken litt med «Nødt eller sannhet», mens Godt.no sier kongen hadde mulighet til å dikte opp navn til de andre rundt bordet.

Teoriene er mange, men tydelige svar er få. Avisen konkluderer derfor med følgende: «Dermed forblir mandelen i grøten enda et julemysterium vi kan gruble på.»

LES OGSÅ: Derfor har pepperkaken Bertil bare ett bein!

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer