Trening mot angst:

Derfor hjelper trening mot angst

Trening kan ha god behandlende og forbyggende effekt mot angst.

TRENING MOT ANGST: Ifølge Folkehelseinstituttet opplever hver fjerde eller femte en angstlidelse i løpet av livet. Mer enn hver tiende har til enhver tid en angstlidelse. FOTO: NTB Scanpix
TRENING MOT ANGST: Ifølge Folkehelseinstituttet opplever hver fjerde eller femte en angstlidelse i løpet av livet. Mer enn hver tiende har til enhver tid en angstlidelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fysisk aktivitet og trening er bra av mange grunner. Ikke bare gagner det den fysiske helsen, men også den psykiske.

Omkring hver femte eller fjerde vil oppleve en angstlidelse i løpet av livet, ifølge Folkehelseinstituttet. Når du har angst er det flere sider ved deg som påvirkes; følelsene dine, tankene dine og kroppslige reaksjoner. Ved panikkangst kan du oppleve at hjertet banker fortere, pulsen stiger, du blir varm og kanskje begynner du å hyperventilere.

De samme reaksjonene som vi ofte kjenner på ved fysisk trening. Ved angst kan disse reaksjonene igjen trigge vonde følelser og katastrofetanker, og derfor er et mål ved behandling at du lærer å tolke dem annerledes - at katastrofetankene uteblir.

- Det er likheter mellom det som skjer når du trener og angst. Det er mange av de samme kroppslige reaksjonene, som hjertebank, tung pust og at du begynner å svette, sier Egil Martinsen.

Han er psykiater og professor ved Universitetet i Oslo og har nærmere 30 års erfaring med behandling av angstlidelser. Hans fokus har blant annet vært på fysisk aktivitet som del av behandlingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer