Vondt i magen av boller?

Derfor kan du få vondt i magen av hvetebakst - selv om du ikke er allergisk

Får du ofte mageknip, diaré og føler deg oppblåst når du spiser boller eller annen hvetebakst - uten at du egentlig vet hvorfor? Forklaringen kan ligge i selve meltypen - eller bakeprosessen.

GLAD I BOLLER? Mange mener de reagerer på hvetebakst - men det er ikke sikkert det er glutenet de reagerer på. Surdeig og kaldheving kan hjelpe på problemet. Foto: Shutterstock/NTB
GLAD I BOLLER? Mange mener de reagerer på hvetebakst - men det er ikke sikkert det er glutenet de reagerer på. Surdeig og kaldheving kan hjelpe på problemet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange vil være enige med oss i at det er få ting som kan måle seg med duften av nybakte boller eller annen hvetebakst. Men for mange vil det å sette tennene i nybaksten medføre mageproblemer som mageknip, oppblåsthet og diaré.

- Det er en en ganske stor andel av befolkningen som mener de reagerer på hvetebakst. Flere og flere unngår å spise hvete og mange tenker de ikke tåler gluten - men i virkeligheten kan det være noe helt annet enn hveten de reagerer på, sier Tora Asledottir, stipendiat ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Hun og en gruppe NMBU-forskere jobber nå med å finne ut av hva det er med kornet, annet enn glutenet, som kan forårsake fordøyelsesplager.

En av teoriene hun ser på, er om man kan bruke andre hvetesorter, som «urhvete», for å fjerne mange av symptomene for de som velger bort gluten på grunn av en «glutensensitivitet» - altså folk som ikke egentlig er glutenallergikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.