Glutenfritt

Derfor kan du legge på deg av glutenfrie produkter

2 av 10 nordmenn har gått på glutenfri diett de siste årene. Men de færreste er klar over effektene.

GLUTENFRIE ERSTATNINGSPRODUKTER INNEHOLDER MYE STIVELSE: Cluet er å holde seg unna de raske karbohydratene, enten du spiser glutenfritt eller ei. Velger du glutenfrie erstatningsprodukter heller enn vanlig brød og pasta, risikerer du å få i deg mye stivelse og sukker.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
GLUTENFRIE ERSTATNINGSPRODUKTER INNEHOLDER MYE STIVELSE: Cluet er å holde seg unna de raske karbohydratene, enten du spiser glutenfritt eller ei. Velger du glutenfrie erstatningsprodukter heller enn vanlig brød og pasta, risikerer du å få i deg mye stivelse og sukker. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glutenfri kost er uten tvil en stor trend om dagen, og det er ikke lenger kun de med glutenintoleranse som velger bort varer med gluten. Tall fra SIFO, Statens Institutt for Forbruksforskning fra 2014 viser at 2 av 10 har vært på en gluten- eller laktosefri diett de siste 12 månedene, og forsker i SIFO, Annechen Bugge kan fortelle at tallet er noe høyere blant den yngste aldersgruppen (15-24 år). I tillegg regnes det med at tallene er høyere i dag. 

Men spiser du mye glutenfrie erstatningsprodukter, som inneholder mindre fiber og protein, så kan dette føre til et ustabilt blodsukker. Varene er ikke nødvendigvis mer kaloririke, men lavere fiberinnhold kan gjøre at de metter mindre, slik at du spiser mer.  

- Det som finnes av glutenfrie erstatningsprodukter, som brød og pasta har jevnt over et lavere innhold av fiber og også av andre næringsstoffer, forteller Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat på Oslo Universitetssykehus.  

- Lite fiber er uheldig for fordøyelsessystemet og du kan få dårligere metthetsfølelse. Det er ikke bevist at et kosthold med mye glutenfrie erstatningsprodukter gir høyere vekt, men man et lavt fiberinntak er assosiert med økt risiko for å legge på seg, sier Bugge. 

LES OGSÅ: Bør du spise glutenfritt? 

Ikke farlig å droppe glutenet - men det har lite for seg

Om du spiser naturlig glutenfri mat i form av mer grønnsaker på bekostning av glutenholdige kornprodukter, og heller mer glutenfrie kornslag vil det derimot ikke ha noen negativ effekt på helsa. Men det har også lite for seg å spise glutenfritt dersom du ikke reagerer på gluten. 

- Et lavt fiberinntak er assosiert med økt risiko for å legge på seg.

- Velger du naturlig glutenfritt, som havre og quinoa. så kan du ha et sunt glutenfritt kosthold, sier Sundfør.

Ann-Christin Hansen er ernæringsfysiolog og har selv glutenintoleranse. Hun sier som Sundfør at det ikke har negative konsekvenser å gå over til å spise mat som er naturlig glutenfritt.

- Vi trenger ikke spise hvetemel i dag. Det er ikke derfra vi får mesteparten av næringsstoffene våre, men det gjelder å være klar over at det er mye stivelse i disse produktene. 

- Jeg tenker at har du et fornuftig forhold til det så er det ikke noe problem. Uansett om du velger glutenfritt eller ikke så gjelder det å få i seg mindre av de raske karbohydratene. 

LES OGSÅ: 5 ting du bør vite om gluten

- Kan sammenlignes med å spise en hvetebolle

Men det er altså nettopp det som fort blir problemet når du går over til glutenfri kost. Velger du erstatningsproduktene, vil du fort få i deg mye stivelse og lite næring. 

- Produktene inneholder mye sukker og annen stivelse i form av maismel og potetmel for eksempel, og ofte i en kombinasjon, forteller Hansen. 

- Det påvirker blodsukkeret vårt veldig, og du kan sammenligne den blodsukkerstigningen du får da med den du får av å spise en hvetebolle. Det tror jeg er mye av utfordringen ved at folk går over til å spise glutenfritt fordi de har hørt det er sunt. 

Hun mener nemlig det krever kunnskap å leve sunt på glutenfri kost, og tror mange har gått over til å droppe gluten uten helt å ha satt seg inn i hvordan du da bør sette sammen et sunt og godt måltid, slik at du får i deg alt du trenger av næringsstoffer. 

Hansen tror noen kan ha fått inntrykk av at et glutenfritt kosthold er slankende. 

- Jeg tror noen gjør det. Jeg har hørt om mange som går med en slags overbevisning om at så lenge det er glutenfritt så blir det bra. 

LES OGSÅ: Derfor er det viktig å drikke melk (eller spise meieriprodukter) 

- Kosthold er mote

Hva som er grunnen til at så mange spiser glutenfritt i dag er det nok flere svar på. Samtidig som at det er mer fokus på mage- og tarmproblemer i dag, er det mulig også flere som reagerer på gluten nå enn tidligere. Men det er likevel liten tvil om at det å spise glutenfritt også har blitt en trend. 

- Kosthold er mote. En stund fikk melken skylden for det meste av plager og nå er det gluten, sier Sundfør. 

Hun tror også mange av de som mener glutenfritt er sunt kan ha inntrykk av at det også er bra om man vil holde vekten eller gå ned litt i vekt. 

- Jeg tror veldig mange tror det er sunnere, og at det også er slankende. Det kan ha å gjøre med at du i starten blir nødt til å kutte ut en del matvarer. Når du er på besøk kan du ikke spise den pizzaen, kjeksen eller kakestykket, og da vil du jo gå ned i vekt. Men det er ikke fordi du har kuttet ut gluten, det er fordi du har kuttet ut usunne matvarer, påpeker hun. 

LES OGSÅ: Slik sikrer du kalsiuminntaket uten melk og meieriprodukter

Mange er intolerante

Det er imidlertid en god del av oss som reagerer på gluten i større eller mindre grad.  For de med cøliaki er det viktig å følge en strengt glutenfritt diett. Det antas at opp mot to prosent har cøliaki i dag, og flere har en annen form for intoleranse mot gluten. 

Plages du med vondt og luft i magen er det viktig å snakke med lege før du antar at det skyldes glutenintoleranse. 

- Det er vanskelig å påvise intoleranse, og mange blir bedre i magen av å kutte ut eller redusere inntaket av gluten. Andre kan ha tilstander som irritabel tarm, ulcerøs kolitt eller morbus Chrons og da er det flere hensyn å ta enn bare gluten. Så det er viktig å ta en tur til legen, sier Hansen. 

LES OGSÅ: Slik unngår du å få i deg for mye sukker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer