Hjortelusflue

Derfor kan du oppleve at det er mye av dem

Synes du det er mye hjortelusfluer i år, kan forklaringen være at du har truffet på en yngleplass. Er du uheldig kan du bli bitt av hjortelusflue.

BITT AV HJORTELUSFLUE? Det er ikke veldig vanlig å bli bitt av hjortelusflue - men blir du det, kan det klø i ukesvis - og opptil et år! Det verste for de fleste, er imidlertid at den er så innpåsliten og kravler inn under klær og i håret. Foto: Shutterstock/NTB
BITT AV HJORTELUSFLUE? Det er ikke veldig vanlig å bli bitt av hjortelusflue - men blir du det, kan det klø i ukesvis - og opptil et år! Det verste for de fleste, er imidlertid at den er så innpåsliten og kravler inn under klær og i håret. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hjortelusflua kommer tradisjonelt sett med høsten - som oftest fra august til oktober. Men i år har den faktisk vært ekstra tidlig ute noen steder:

- Vi har fått rapportert inn noen tidlige funn av hjortelusflue i år, så noen steder var de litt tidlig på vingene, det vil si allerede i juli, forteller Mari Steinert ved seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI).

Grunnen for den tidlige sesongstarten for luseflua er ifølge Steinert at været var ganske tørt og varmt på sørøstlandet.

- Men vi har åtte ulike arter av lusefluer i Norge og i noen tilfeller er det andre enn den mer innpåslitne hjortelusflua som kan ha vært oppdaget, bemerker hun.

- Store lokale forskjeller

Om du synes at det virker som om det er ekstra mye hjortelusfluer i år sammenliknet med andre år, er det imidlertid ikke så enkelt å bekrefte. For det er ingen som overvåker bestanden av hjortelusfluer. Og dermed sier FHI at de ikke kjenner til om det har vært noe unormalt med bestanden av hjortelusfluer i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.