Ny forskning:

Derfor kan et ekte juletre gi deg bedre helse

- Bytt også ut plastikkjuletreet med et ekte juletre, sier eksperten.

NATURLIG: Naturen er bra for mennesker, også et ekte juletre i stua, mener forsker. FOTO: NTB Scanpix
NATURLIG: Naturen er bra for mennesker, også et ekte juletre i stua, mener forsker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 50 prosent av verdens befolkning bor i byer, og FN anslår at rundt 70 prosent av oss vil bo i byer innen år 2050. Derfor er det viktigere enn noen gang å tilrettelegge for god infrastruktur og nok boliger i byene. Men, vel så viktig er faktisk tilgangen på grøntområder i byene.

Ifølge forskning kan parker og turområder nemlig forbedre den psykiske og fysiske helsen, og redusere risikoen for tidlig død.

Studien har analysert mer enn åtte millioner mennesker over hele verden, og ble ledet av Barcelona Institute for Global Health, Colorado State University og The World Health Organisation.

Resultatene viser at jo flere grøntområder det er innen 500 meter fra hjemmet, jo mindre er sannsynligheten for tidlig død.

Det bekrefter tidligere studier som har vist at turområder fører til mindre stress og bedre mental helse.

- Den nye studien er i tråd med en forskningstrend som vi har sett i flere år, som viser at naturen og grøntområder er bra for helsen vår, sier Hilde Grønningsæter, som er førsteamanuensis, dr. Scient i Helse- og treningspsykologi ved Universitetet i Sørøst Norge.

Trenden har fått begrepet «green exercise», og handler om at man får en ekstra effekt av å trene ute i stedet for å trene inne. For eksempel oppleves det mer lystbetont og har en effekt på psyken.

- Vi mennesker kommer fra naturen og har et iboende behov for å være i naturen. Før var vi jegere og fiskere, og det kan være noe som ligger dypt forankret i oss, forklarer hun.

LES OGSÅ: Natur mot stress: En halvtime ute er nok

NATUR ER VIKTIG: I det moderne samfunn har ofte vårt ytre miljø liten autentisitet. Vi omgir oss med asfalt og betong, vi stirrer inn i mobiltelefonen selv når vi går på gaten eller bruker PCen til spill eller surfing. FOTO: NTB Scanpix
NATUR ER VIKTIG: I det moderne samfunn har ofte vårt ytre miljø liten autentisitet. Vi omgir oss med asfalt og betong, vi stirrer inn i mobiltelefonen selv når vi går på gaten eller bruker PCen til spill eller surfing. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lever lenger

For å forstå hvorfor natur og grøntområder påvirker livslengden vår, mener Grønningsæter at vi må se på hva vi mennesker ofte dør av.

- Den hyppigste dødsårsaken er hjerte-kar-sykdom, og risikoen for å få det øker ved stress. Hvis vi slapper mer av reduseres risikoen. Stress påvirker også immunforsvaret, og immunforsvaret kan bli sterkere ved at vi roer ned. Da kan vi bli mer motstandsdyktig mot for eksempel kreft, som mange dør av, forklarer hun.

En annen vanlig dødsårsak er ulykker, og når man er stresset øker sannsynligheten for ulykker.

- Når folk er stresset er de mindre oppmerksomme og hjernen er opptatt av andre ting. Hvis de går en tur i naturen hver dag, øker oppmerksomheten og sjansen for at de dør i en ulykke kan bli mindre. Alt henger sammen, sier hun.

Helseplager og helserisiko knyttet til stress og psykisk helse er i dag i sterk vekst. Dette rammer folk i alle aldre, både ungdom, voksne og eldre.

- Angst og depresjon er nært knyttet til stress, og påvirker ulike livsstilsfaktorer negativt, for eksempel øker forbruk av usunn mat, alkohol, røyk og andre rusmidler når man stresser. Hvis du er stresset så drikker du gjerne mer og opplever gjerne mer angst. For å unngå det er det viktig å stresse ned og holde fokus, for eksempel ved å være ute i naturen, sier hun.

LES OGSÅ: Slik kan du trene styrke ute

- Kjøp ekte juletre

Grønningsæter slår også et slag for å bytte ut plastikkjuletreet med et ekte juletre.

- Jeg oppfordrer alle til å bytte ut plastikkjuletreet med et ekte juletre. Da får du en del av naturen inn i huset. Forskning viser at grønne planter påvirker psyken vår, og et stort og friskt juletre er en levende organisme som påvirker oss, hevder hun.

LES OGSÅ: Juletreet ditt kan gjøre deg syk

EKTE ER BEST: Et stort og friskt juletre er en levende organisme som påvirker oss, sier eksperten.
EKTE ER BEST: Et stort og friskt juletre er en levende organisme som påvirker oss, sier eksperten. Vis mer

Gir gode opplevelser

I det moderne samfunn har ofte vårt ytre miljø liten autentisitet. Vi omgir oss med asfalt og betong, vi stirrer inn i mobiltelefonen selv når vi går på gaten eller bruker PCen til spill eller surfing.

- Slik kan vi redusere mulighetene for vanlig sosial kontakt, og vi tar mindre inn naturen omkring oss. Vi kan spekulere på om ikke slike forhold i det lange løp kan forringe helsen og kutte livslengden.

Det sier Are Holen, som er professor emeritus i psykiatri og stressforsker ved NTNU.

Grøntområder, natur, frisk luft, blå himmel, klukkende vann, blomster, trær og busker gir gjerne gode, fornyende opplevelser.

- Det samme gjør gode samtaler og hyggelig samvær med familie, venner eller kolleger. Grøntområder gjør det dessuten lettere å bruke kroppen, rusle en tur, jogge eller drive med sport. Det kan også være beroligende å sitte på en benk og bare se, sier han.

LES OGSÅ: Dette gjør stress med huden din

Blir mindre stresset i naturen

Det er også grunn til å tro at bruk av kroppen, og kontakt med naturen i oss og omkring oss senker stresshormonene.

- Vi stresser ned, kobler av og fornyer oss, og trives bedre om dette er faste innslag i hverdagen, forklarer Holen.

Vi vet også fra annen forskning at varig høyt stressnivå demper immunforsvarets kampevne til å beskytte oss mot ødeleggende celler, bakterier og virus. I tillegg øker det belastningen på hjerte-kar-systemet og mer.

- Hvis et høyt stressnivå får stå uforandret svært lenge, kan det disponere for sykdom og økt dødelighet. Det helsebringende og livsforlengende er trolig naturopplevelsene, avstressingen og økt mosjon, sier han.

LES OGSÅ: Slik finner du roen på ferie

Påvirker hjernefrekvensen

Når vi drømmer, dagdrømmer, mediterer, driver med mindfullness eller roer oss ned, er hjernen på en frekvens som kalles alfa. Det hevdes at deler av naturen også har den samme frekvensen, og at vi derfor får en avspenningsopplevelse i naturen.

- Den frekvensen er det også mange dyr som har, og derfor har både hester, hunder og delfiner blitt brukt i terapi. Vi mennesker har en stor helingsevne og vi blir ofte friske fra sykdom, men kroppen trener hvile og å roe seg ned for å bli frisk, forklarer Grønningsæter.

Hun sier at dette ikke er noe nytt eller fancy, det handler bare om å finne tilbake til det som alltid har vært der.

LES OGSÅ: 7 kostholdsråd du bør slutte å tro på

Kan bidra til bedre psykisk helse

Hvis du bor i nærheten av et grøntområde gir det deg et klart potensial for å få økt livskvalitet og ved det også bedre psykisk helse.

- Forskning peker på at det ikke er grøntområdet i seg selv som gjør din psykiske helse vel, men hva slags muligheter det byr på. Bor du i nærheten av en slik grønn lunge er det også større sannsynlighet for at du bruker det som en møteplass, til trening eller kanskje bare for å nyte omgivelsene.

Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Hvordan man opplever natur og det grønne vil variere fra menneske til menneske, men vi vet at det å holde seg i aktivitet, ta del i livet rundt seg og knytte bånd er bra for oss alle.

- Et grøntområde vil derfor kunne fungere til å øke livskvaliteten for de som bor i nærheten, og sånn sett gi deg muligheten for å enkelt foreta deg aktiviteter som kan styrke din egen psykiske helse, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer