<strong>DOTID = ALENETID:</strong> Ifølge ekspertene er ofte forklaringen på at noen av oss bruker lang tid på do (oftere menn enn kvinner) at vi/de har behov for egentid.  Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
DOTID = ALENETID: Ifølge ekspertene er ofte forklaringen på at noen av oss bruker lang tid på do (oftere menn enn kvinner) at vi/de har behov for egentid. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer

Toalettvaner

Derfor kan han bli sittende på do i all evighet

Gjelder oftere menn enn kvinner - og dette er forklaringen!

Publisert
Sist oppdatert

Er du så raskt som mulig inn og ut, eller tar du med deg en bok eller Ipaden, rigger deg til og låser verden ute en liten stund når du skal på toalettet? Kanskje har du en kjæreste som går på do og gjerne blir borte i laaaang tid, og lurer litt på hvorfor? En liten titt på ymse forumer på nett viser at det faktisk er et ganske vanlig irritasjonsmoment i parforhold når den ene (som regel han) går inn på toalettet og blir der. Noen kaller til og med toalettet for «kontoret».

Men av alle steder man kan sitte og enten jobbe, lese, eller hva man enn måtte finne på, så er vel ikke toalettskåla det aller hyggeligste? Så hvorfor i alle dager er det noen som bruker så veldig lang tid der inne?

- Det er et frirom; en mulighet for tid helt alene. Jeg vil tro at noen «rigger seg til» kort og godt fordi det er en pause de har glede av, enten de lever sammen med noen eller alene, sier Trine Huseby som er familieterapeut ved Familievernkontoret i Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, og driver bloggen Trinehuseby.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du alltid ta en titt i doskålen

Lettere å gå på do enn å be om alenetid

Huseby forteller nemlig at alenetid er noe alle mennesker trenger, og i en familiesituasjon spesielt er det ikke alltid så lett å si, midt oppe i småbarnshyl og amming, at «nå må jeg bare gå, så kan du ta deg av unga». Det kan dessuten oppleves litt kjipt at han eller hun vil være alene en stund heller enn å henge med deg, og det å gå på do er jo tross alt noe vi gjøre.

- I en familie vil det ikke være like akseptert å gå i garasjen eller låse seg inn på soverommet når man selv måtte finne det passende - det er behov for at man koordinerer seg i forhold til hverandre. Ved å gå på toalettet, styrer man unna innvendinger. Er man del av en familie, er det en lett tilgjengelig mulighet for pause fra sosial interaksjon og praktiske forpliktelser. Ettersom ingen bestemmer når det passer at man går på toalettet eller hvor lenge man skal få være der, er dette en individuell frihet.

LES OGSÅ: Sikre tegn på at han er keen på deg

Menn flinkere enn kvinner til å ta alenetid

Det høres kanskje ut som at folk som sitter lenge på do, er noen slue unnasluntrere, men det er faktisk slik at vi trenger alenetid, og kanskje er det ikke bare slik at menn sniker seg unna forpliktelser, men like mye at noen kvinner bør bli flinkere til å snike seg til noen «time outs» i blant. For det er jo flest menn som oppholder seg på toalettet i lange tider.

- Én grunn til det kan være at menn i større grad enn kvinner sørger for å ivareta sitt behov for egentid. En annen grunn kan være barn som søker oppmerksomhet fra moren, og at hun ikke får samme opplevelse av frirom med noen som står utenfor døren og venter, sier Huseby.

For hun tror ikke det er slik at behovet hans for alenetid er noe større enn hennes. Egentid er viktig både for helsa og for livskvaliteten, forteller hun. Spesielt når du lever i et forhold, er det viktig for egen identitet å ha mulighet til å være seg og gjøre sitt helt på egen hånd.

- Jeg tror kvinner og menn i utgangspunktet trenger like mye alenetid - kanskje av ulik form og varighet. For å ivareta likeverd mellom de to, er det viktig at å finne en måte å løse det på, som ivaretar begges behov. Irritasjon hos den ene kan være uttrykk for at man ikke føler seg likestilt og med like muligheter. Det vil være en fordel for paret om de tar tak i temaet og finner en løsning som vil fungere for begge, slik at ikke problemet vokser, mener hun.

LES OGSÅ: 1 av 10 har hatt sex på et offentlig toalett

SUNT MED ALENETID: Alenetid er viktig for helsa og for forholdet, men er det egentlig toalettskåla som er beste stedet? Foto: Scanpix
SUNT MED ALENETID: Alenetid er viktig for helsa og for forholdet, men er det egentlig toalettskåla som er beste stedet? Foto: Scanpix Vis mer

Sunt for forholdet?

Frøydis Lilledalen er spesialpsykolog og samlivsekspert og tror i likhet med Huseby at vi tar oss noen ekstra minutter på skåla for å få et avbrekk fra alt annet. Et lite paradoks er imidlertid at vi gjerne tar med oss de store stressmomentene i livet når vi skal slappe av; sosiale medier, mail og telefon.

- Vi trenger også å være «av» innimellom. Paradoksalt nok, bruker vi kanskje det mediet som stresser oss mest til å koble av; nemlig Internett og smarttelefoner.

I NRK-serien «Bør de gifte seg», hvor Lilledalen også medvirker som ekspert, dukker nettopp denne tematikken opp. Hos et av de forelskede og gifteklare parene fungerer en halvtimes toalettbesøk som et lite time out-rituale, kan du se i serien. Deres konklusjon er at det er sunt for forholdet, forteller de til kameraene.

Utover dette møtet kjenner ikke Lilledalen til at doen veldig ofte blir avkoblingssted, men mener det ikke høres helt fjernt ut.

- Jeg kan forestille meg at flere sikkert kan flykte dit hvis de har fått kritikk for å være mye på telefonen andre steder. Her får man sitte i fred.

<strong>AVSLAPPING:</strong> Meditering og trening er to fine måter å koble av litt på. For andre kan det være fint å løse kryssord, rubiks kule eller jobbe i hagen.  Foto: Scanpix
AVSLAPPING: Meditering og trening er to fine måter å koble av litt på. For andre kan det være fint å løse kryssord, rubiks kule eller jobbe i hagen. Foto: Scanpix Vis mer

Hun mener imidlertid det er viktig å ikke la telefon og sosiale medier gå på bekostning av ekte relasjoner.

- Mitt råd vil være å utforske andre måter å være «av» på, som for eksempel meditasjon, trening eller rubiks kube. Og gjerne en tur på WC med smarttelefon, når man har behov for å stille seg vekk en stund. Men vær varsom med nettbruk, og øv deg på å legge vekk telefonen av og til. En pause er de fleste vel unt, men har man hele tiden telefonfokus, går det på bekostning av kvaliteten på samværet. Delt oppmerksomhet er en viktig byggestein mellom kjærester og barn.

LES OGSÅ: Klarer du ikke å stresse ned?

Snakk sammen om alenetid

Blir mangelen på alenetid, eller oppholdene på toalettet, et problem er Husebys råd å snakke sammen. Ha en konstruktiv samtale om det som er problemet, og finne en løsning sammen som gir dere litt tid hver for dere i blant.  Å ta litt ordentlig tid fra hverandre, slik at dere får kjent litt på savnet, kan dessuten styrke forholdet, så hva med å spare opp dobesøk til en weekendtur i stedet?

- Jeg tror ikke det er noen løsning å ta fra folk mulighet for egentid på toalettet. Men det er viktig å finne en form på det som ikke går på bekostning av den andre.

LES OGSÅ: Det ekleste på offentlige toaletter

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer