Juletre:

Derfor kan hodepinetabletter stoppe dryssing fra juletreet

Det er flere grep du kan ta - allerede før treet skal inn i stua!

JULETRE SOM DRYSSER: Finnes det noen triks som kan gjøre at juletreet drysser mindre? Vi har spurt ekspertene! FOTO: NTB Scanpix
JULETRE SOM DRYSSER: Finnes det noen triks som kan gjøre at juletreet drysser mindre? Vi har spurt ekspertene! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du lei av å feie opp barnåler fra juletreet gjennom hele desember? Både temperatur, vanning, valg av tre og type juletrefot kan påvirke hvor mye treet drysser. Her får du ekspertenes aller beste tips til å vedlikeholde juletreet!

Gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap understreker først at om du absolutt ikke vil ha noe dryss fra juletreet, bør du unngå gran. Gå heller for edelgran:

- Vanlig gran drysser fra naturens side mer enn edelgran, som sjeldent slipper nålene, selv etter at julen er over. Er du for tradisjon, lukt av gran og insisterer på vanlig gran er det flere tiltak for å begrense nåler på gulvet, forklarer gartneren.

LES OGSÅ: - Det er altfor sent å sette opp juletreet på lille julaften!

Akklimatiser og snitt treet

Det er flere ting du kan gjøre for å unngå at juletreet drysser mye. Det aller viktigste er å gi treet mulighet til å akklimatisere seg - altså tilpasse seg - før du tar det inn i stua:

- Ikke ta det rett fra 15 minus og rett inn i stua. Fjern nettingen og la treet stå et døgn eller så i garasjen eller i en kjølig kjeller, før det skal pyntes. Så, før du bærer treet inn, dunk det noen ganger kontant i bakken. Alle nåletrær har nåler som er mer eller mindre løse. Dunker du det ute, slipper du at disse nålene felles i stua.

Inger Sundheim Fløistad, som er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), forklarer at treet er avhengig av vannopptak gjennom stammen for at nålene skal sitte på treet lengst mulig.

- Når treet kommer inn i tørr stueluft må forholdene ligge til rette for vannopptak, forklarer hun, og påpeker at stammen bør være tint og ha et nytt snitt nederst på stammen.

Utengen påpeker at juletreet egentlig er en snittblomst.

- Når vi kjøper roser får vi beskjed om å lage et ferskt snitt før vi setter dem i vann. Det samme gjelder for juletrær. Et nytt snitt åpner porene og sørger for at sugerørene i stammen kan trekke opp vann.

Hun forklarer at du bør skjære av minst et par centimeter nederst på stammen, tvers over med en sag, rett før treet skal i vann.

- Unngå å skjære vekk barken oppover stammen. Det er i den smale sonen mellom barken og den lyse indre veden at treet suger vann.

LES OGSÅ: Personlig og hjemmelaget: - Juletreet skal være magisk

AKKLIMATISER: - La gjerne juletreet stå ute i kjølig vær inntil du skal bruke det. Ute er holdbarheten best, sier ekspert. FOTO: Scanpix
AKKLIMATISER: - La gjerne juletreet stå ute i kjølig vær inntil du skal bruke det. Ute er holdbarheten best, sier ekspert. FOTO: Scanpix Vis mer

Sørg for at treet alltid har vann

Det er altså viktig at treet ikke står tørt, så sørg for at det alltid har vann. Utengen forteller at i starten kan treet kan drikke over en liter vann i døgnet.

- For å slippe å passe på hele tiden, kjøp en fot som rommer nok vann.

Det finnes også såkalte «kjerringråd» for hvordan man bør vanne treet - kanskje du har hørt at bruk av sitronbrus eller champagne skal hjelpe mot dryssing?

- Selv har jeg aldri brukt noe annet enn rent vann, men jeg husker mamma fylte på med sitronbrus, sikkert med tanke på sukker som energi til treet, men jeg tror ikke det gjør det store forskjellen. Det viktigste er at foten alltid har vann, sier Utengen.

JULETRE: Sigurd Storm viser deg hvordan du får juletreet til å henge i taket. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

Innkjøper for Mester Grønn, Kari Brekke, forklarer at holdbarhetsmiddelet du får med når du kjøper avskårede snittblomster har en gunstig effekt på blomster, men om det fungerer på et juletre er usikkert:

- Holdbarhetsmiddel består blant annet av sukker og sitronsyrer, som har noen fellestrekk med innholdet i sitronbrus eller champagne. Hvorvidt holdbarheten på et juletre fungerer som på øvrige avskårede blomster har vi ikke noe vitenskapelig kunnskap på. Spekulasjonen er jo om det også ville ha samme effekt på et juletre, sier Brekke til KK.

LES OGSÅ: Ny undersøkelse: I år står denne gaven øverst på nordmenns ønskeliste

Hodepinetablett kan vedlikeholde treet

Et litt mer spesielt tips er å knuse hodepinetabletter i vannet du vanner med. Den danske hageeksperten Jesper Carl Corfitzen forklarer at en spesiell type hodepinetablett skal kunne hjelpe treet å holde seg lenger.

- Det som skjer når du tilsetter en aspirin med acetylsalisylsyre, er nesten det samme som for oss mennesker. Mange tenker nok ikke over at planter har et immunforsvar sånn som oss, forteller Corfitzen til KK.

Han forklarer at når et tre kappes fra roten sin, går det i en sjokktilstand som stanser all virksomhet, og treet forsøker å minimere fordampingen.

- Men acetylsalisylsyren booster treets immunforsvar slik at det fungerer litt lenger enn det ellers ville gjort, og treet holder seg derfor lenger.

Du kan også bruke samme triks på julebuketten, tipser Corfitzen.

LES OGSÅ: Jul 2019: Dette er den mest populære julelåta

HODEPINETABLETT: Hodepinetabletter som inneholder acetylsalisylsyre kan hjelpe treet med å holde seg lenger. FOTO: Scanpix
HODEPINETABLETT: Hodepinetabletter som inneholder acetylsalisylsyre kan hjelpe treet med å holde seg lenger. FOTO: Scanpix Vis mer

5 gode tips til å vedlikeholde juletreet

Et siste praktisk tips fra Utengen er å rett og slett å gi julegrana litt god plass. Jo mer berøring, desto mer dryss!

Kari Brekke har følgende tips til å vedlikeholde treet gjennom jula:

  • La gjerne juletreet stå ute i kjølig vær inntil du skal bruke det. Ute er holdbarheten best.
  • Ta juletreet inn et døgn før pynting, til en gradvis akklimatisering, i en kjølig gang/garasje så det får tine gradvis opp, og ta av nettingstrømpen.
  • Enkelte kan reagere litt på juletreet, da er det et godt råd å spyle treet. Ofte er det pollenstøv på treet som utløser reaksjonen.
  • Er du ekstra flink, kan du også sage av litt i basis så du får en ny frisk snittflate, for å sikre at vannet trekkes optimalt opp.
  • Ergrer du deg over at juletreet drysser, velg for eksempel edelgran eller nordmannsgran. Nålene sitter bedre fast på disse variantene.

LES OGSÅ: Slik lager du et allergivennlig julehjem

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer