Mensen

Derfor kan mensen gjøre kvinner gretne

Hormonene får mange til å endre personlighet under menstruasjonen.

SKIFTENDE HUMØR UNDER MENSEN?: Mange kvinner merker at de blir lettere sinte og irritable i dagene før menstruasjonen. Man antar at hormonelle årsaker ligger bak.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
SKIFTENDE HUMØR UNDER MENSEN?: Mange kvinner merker at de blir lettere sinte og irritable i dagene før menstruasjonen. Man antar at hormonelle årsaker ligger bak. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det er den tiden i måneden» er et vanlig svar fra oss kvinner når vi er i litt dårlig humør. Ja, for det er jo faktisk slik at vi endrer humør under eggløsningen, og mange kan også skilte med en rekke andre symptomer, som på ubeleilig vis dukker opp med mer eller mindre jevne mellomrom.

Ifølge Norsk Helseinformatikk opplever mellom 80 og 95 prosent av kvinner fysiske eller emosjonelle forandringer i perioden før menstruasjonsblødningen. Et mindretall har såkalt premenstruelt syndrom (PMS) som gir utslag i kraftigere symptomer som for noen kan resultere i sykefravær.  

- Plagene kan være mangfoldige, men gjentar seg hos den enkelte kvinne fra syklus til syklus: Humørendringer som irritasjon eller depresjon, dårlig søvn, redusert arbeidsevne, ømme og eventuelt hovne bryster, vektøkning, hevelser i kroppen, endret appetitt, lyst på spesiell mat og så videre, er symptomer flere vil merke, sier professor og gynekolog Mette Haase Moen ved NTNU St. Olavs Hospital.

Det er altså ikke bare tull når kjæresten klager på oppførselen din og søker dekning før eggløsningen inntrer! LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på

Ikke alle påvirkes

Åsaken til PMS er fortsatt uklar, men forskere regner med at svaret er hormonelt, nettopp fordi det kommer i sammen med eggløsning.
 
Under eggløsningen skiller eggstokken ut et egg som fanges opp av den ene egglederen. Dersom ikke egget blir befruktet vil det cirka to uker senere forlate kroppen via livmoren. Denne prosessen kalles menstruasjonen. Det er blod og slimhinnevev fra livmoren som danner menstruasjonsblodet.

Det er i perioden mellom eggløsning og menstruasjon, altså rundt to uker før «mensen» at symptomene utløses. Mens noen kan kjefte og smelle og nærmest endre personlighet, er det andre som ikke merker noen forandring.  
 
- Noen kvinner er mer følsomme for hormonendringer enn andre, sier Moen. LES OGSÅ: Dette bør du vite om mensen og bading

Kanadisk studie satte spørsmålstegn ved PMS

En norsk studie ved Universitetet i Bergen viste at pannelappen i hjernen påvirkes av kvinnens østrogennivå. Forskningen viste at kvinner hadde best kognitiv kontroll under eggløsning og dårligst kontroll under menstruasjon. Kognitiv kontroll styrer blant annet hukommelse, konsentrasjon, oppmerksomhet og planleggingsevne. Det skriver forskning.no.

REAGERER ULIKE PÅ MENSEN: Mens noen merker store forandringer i både kropp og sinn under menstruasjonen, er andre svært lite påvirket.
REAGERER ULIKE PÅ MENSEN: Mens noen merker store forandringer i både kropp og sinn under menstruasjonen, er andre svært lite påvirket. Vis mer

En studie ved universitetet i Toronto i 2012 satte spørsmålstegn ved om humørsvingninger var et reelt symptom av PMS. Selv om en del kvinner nok vil sverge at de merker forandringer i humøret når mensen er like rundt hjørnet, har dette vist seg vanskelig å bevise.

– Disse studiene kunne ikke presentere klare bevis for at det finnes et spesifikt premenstruelt syndrom som gir dårlig humør i befolkningen generelt, sa psykologiprofessor Gillian Einstein, ifølge CBS News.

LES OGSÅ: Derfor får du ikke mensen

Symptomene kan endre seg med ulik prevensjon

Er man en av dem som får symptomer, beviste eller ikke, kan det være en løsning å bytte prevensjon.
 
- P-piller inneholder en variant av progesteron. I minipiller, p-sprøyte og p-stav finnes bare gestagen. I hormonspiralen finnes mindre mengder. Noen får PMS-symptomer ved bruk av gestagenholdig prevensjon - det vil si all hormonell prevensjon. Det finnes en type p-pille med gestagenet drospirenon som kan avhjelpe noen PMS-symptomer, forteller Moen. 

Det finnes også mange andre tips og råd mot PMS-symptomer. Blant annet å holde seg unna kaffe – som kan gjøre humøret verre, og å drikke mer melk, fordi kvinner med mye PMS-plager kan ha en ubalanse av kalsium-omsetningen i kroppen. Er du sterkt plaget er det nok best å kontakte legen for hjelp. Det finnes nemlig mer enn 300 behandlingsmetoder, og legen kan hjelpe deg med å velge alternativ etter de mest plagsomme symptomene dine.

Dette visste du kanskje ikke om mensen:

  • - Kvinner har bedre hukommelse, konsentrasjon og planleggingsevne under eggløsning, noe som svekkes betydelig under menstruasjon.
  • - Den første menstruasjonen kalles menarken. Etter å ha fått denne vokser en jente gjennomsnittlig 10 centimeter til.
  • - På 1800-tallet var det vanlig å strikke vevede kluter som ble brukt som bind.
  • - 70 % av kvinner i den vestlige verden foretrekker å bruke tamponger under menstruasjonen.
  • - Før man visste at hormoner styrte menstruasjonssyklusen antok man at den fulgte månefasen.
  • - Kvinner tilbringer mellom 7 til 10 prosent av livet med menstruasjon.

LES OGSÅ: Sliter du med store humørsvingninger?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer