Mensen

Derfor kan mensen gjøre kvinner gretne

Hormonene får mange til å endre personlighet under menstruasjonen.

SKIFTENDE HUMØR UNDER MENSEN?: Mange kvinner merker at de blir lettere sinte og irritable i dagene før menstruasjonen. Man antar at hormonelle årsaker ligger bak.  Foto: Shutterstock / gpointstudio
SKIFTENDE HUMØR UNDER MENSEN?: Mange kvinner merker at de blir lettere sinte og irritable i dagene før menstruasjonen. Man antar at hormonelle årsaker ligger bak. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det er den tiden i måneden» er et vanlig svar fra oss kvinner når vi er i litt dårlig humør. Ja, for det er jo faktisk slik at vi endrer humør under eggløsningen, og mange kan også skilte med en rekke andre symptomer, som på ubeleilig vis dukker opp med mer eller mindre jevne mellomrom.

Ifølge Norsk Helseinformatikk opplever mellom 80 og 95 prosent av kvinner fysiske eller emosjonelle forandringer i perioden før menstruasjonsblødningen. Et mindretall har såkalt premenstruelt syndrom (PMS) som gir utslag i kraftigere symptomer som for noen kan resultere i sykefravær.  

- Plagene kan være mangfoldige, men gjentar seg hos den enkelte kvinne fra syklus til syklus: Humørendringer som irritasjon eller depresjon, dårlig søvn, redusert arbeidsevne, ømme og eventuelt hovne bryster, vektøkning, hevelser i kroppen, endret appetitt, lyst på spesiell mat og så videre, er symptomer flere vil merke, sier professor og gynekolog Mette Haase Moen ved NTNU St. Olavs Hospital.

Det er altså ikke bare tull når kjæresten klager på oppførselen din og søker dekning før eggløsningen inntrer! LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer