Livmorhalskreft

Derfor kan trening og fysisk aktivitet beskytte deg mot kreft

Ny forskning tyder på at det kan være særlig forebyggende mot livmorhalskreft.

FOREBYGGER LIVMORHALSKREFT: Å være helsebevisst vil kunne virke forebyggende på livmorhalskreft. Foto: Shutterstock / LUMOimages
FOREBYGGER LIVMORHALSKREFT: Å være helsebevisst vil kunne virke forebyggende på livmorhalskreft. Foto: Shutterstock / LUMOimages Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange gode grunner til å være fysisk aktiv. I tillegg til å sette i gang forbrenningen og styrke skjelettet, bidrar trening blant annet til å bedre søvnen, redusere stress og er godt for både hjerte og hjerne. 

Og ikke nok med det, en ny studie utført ved Roswell Park Cancer Institute i New York viser også at det å være regelmessig fysisk aktiv kan virke forebyggende på livmorhalskreft. Forskerne fant nemlig ut at forsøkskvinnene som hadde livmorhalskreft hadde mer enn dobbelt så store sjanser for å rapportere at de var inaktive, sammenlignet med kvinnene som ikke hadde livmorhalskreft. 

- Å ha et godt immunforsvar er altså viktig for å forebygge livmorhalskreft, og på den måten kan det jo tenkes at også kosthold og fysisk aktivitet kan ha noe å si.

- Vitenskapelig er det ikke påvist en sikker sammenheng mellom fysisk aktivitet og livmorhalskreft, men når det er sagt er det en generell anbefaling for å forebygge kreft at man bør være fysisk aktiv, holde en sunn kroppsvekt og spise sunt, sier Bo Terning Hansen, forsker ved Kreftregisteret og fortsetter:

- Overvekt og en stillesittende livsstil ser ut til å øke risikoen for flere typer kreft, men i livmorhalsen er det først og fremst smitte med HPV-virus som forårsaker kreft.

LES OGSÅ: – Kreften har gitt meg mulighet til å redde liv

– Viser en assosiasjon ikke årsakssammeheng

UKLAR SAMMENGENG: Bo Terning Hansen, forsker ved Kreftregisteret mener sammenhengen mellom livmorhalskreft og fysisk aktivitet fremdeles er uklar, men at å være fysisk aktivitet generelt er anbefalt for å forebygge kreft. Foto: Ann-Elin Wang
UKLAR SAMMENGENG: Bo Terning Hansen, forsker ved Kreftregisteret mener sammenhengen mellom livmorhalskreft og fysisk aktivitet fremdeles er uklar, men at å være fysisk aktivitet generelt er anbefalt for å forebygge kreft. Foto: Ann-Elin Wang Vis mer

Som Terning Hansen forteller, har det lenge vært kjent at fysisk aktivitet kan redusere risikoen for å utvikle diverse krefttyper. Likevel er det fremdeles uklart hvilken sammenheng det er mellom fysisk aktivitet og livmorhalskreft, siden man generelt vet for lite om hva som øker risikoen for utvikling av livmorhalskreft.

- Det er også vist at røyking øker risikoen for livmorhalskreft. Den biologiske forklaringen på det kan være knyttet til at røyking svekker immunforsvaret slik at HPV-infeksjonen lettere utvikler seg til kreft. Å ha et godt immunforsvar er altså viktig for å forebygge livmorhalskreft, og på den måten kan det jo tenkes at også kosthold og fysisk aktivitet kan ha noe å si, sier Terning Hansen.

Han forteller at studiene som er gjort på fysisk aktivitet og livmorhalskreft er ganske få og små, og at konklusjonene varierer, så en har enda ikke påvist noen direkte sammenheng.

- Generelt sett vet vi for lite om hva som øker risikoen for utvikling av livmorhalskreft etter smitte med HPV-viruset. 

Terning hansen får støtte av Ole-Erik Iversen, professor em og gynekolog ved Haukeland Universitetssykehus, som også forteller at koblingen er usikker, men at det tidligere er bevist en sammenheng mellom treningsmønstre og forebyggende helsevaner.

- Den studien her viser er assosiasjon, men ikke nødvendigvis en årsakssammenheng. Fordi at de som trener, de er helsebevisste. De deltar oftere i screening, de røyker mindre og i større grad lar de seg HPV-vaksinere, sier Iversen og fortsetter:

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft

- Så det betyr at hvis ikke man kan si at disse to gruppene her er sammenlignbare for seksuell aktivitet, for antall partnere og for røyking, så kan det hende at det er livsstilsformen man tror man måler, mens egentlig er det noen andre ting som er årsaken.

Trening i seg selv er ikke forebyggende

I følge Iversen deltar omtrent 80 prosent på screening, men at de 20 resterende prosentene som ikke deltar gjerne er mindre helsebevisste, trimmer mindre og røyker mer, og at disse 20 prosentene står for mer enn halvparten av all livmorhalskreft i Norge.

- Det å delta på screening er ikke bare det at man får effekten av screening, det signaliserer en adferd, som også er en risikofaktor. Å delta signaliserer en bedre livsstil, mens det å ikke delta ofte signaliserer det motsatte, sier Iversen og legger til:

- MEN nå er det veldig lett å si at, det er klart vi må trimme! Det er godt for alt, men hvor stort moment det er i livmorhalskreft kan diskuteres, for det er ikke sikkert at det er trimmingen som i seg selv som virker forebyggende. Det er nok heller det at de som trimmer ikke er like syke som de som ikke trimmer.

- Så trening alene virker ikke forebyggende?

- Det virker forebyggende på mange ting, hvor av livmorhalskreft mulig kommer litt ned på listen, men det er fortsatt positivt og viktig å holde seg aktiv.

 LES OGSÅ: Slik effekt har trening på kroppen

– Spesifikt for livmorhalskreft har vi et par ekstra trumf-kort

Historisk sett blir livmorhalskreft sett på som en slags pionersykdom på mange måter. I følge Iversen var det den første kreftformen man kunne helbrede, den første kreftformen hvor man fikk på plass screening og ikke minst den kreftformen man har utviklet en egen forebyggende vaksine for – ikke for å behandle men for å forebygge.

- Livmorhalskreft har gått gjennom et paradigmeskifte. Fra å se på at det var mange seksualpartnere, tidlig seksuelldebut og røyking som var årsaken, så er det en ting som de siste årene har overskygget risikofaktorene helt og det er HPV-infeksjon, sier Iversen.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha færre sex-partnere

Det er slik at 70-80 prosent av alle voksne, en eller flere ganger i løpet av livet, vil bli rammet. 9 av 10 vil få virusinfeksjonen uten å merke noe, og det er disse infeksjonene som er utfordringen, fordi man ikke kan oppdage dem dersom man ikke undersøker for viruset.

Heldigvis forteller både Iversen og (personen fra Kreftregisteret) at det spesielt for livmorhalskreft finnes to spesielt gode metoder for å forhindre HPV og utvikling av livmorhalskreft.

HPV-vaksinasjon og screening: I tillegg til å være helsebevisst er det spesielt to metoder som brukes for å forebygge og forhindre livmorhalskreft; HPV-vaksinasjon og screening. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
HPV-vaksinasjon og screening: I tillegg til å være helsebevisst er det spesielt to metoder som brukes for å forebygge og forhindre livmorhalskreft; HPV-vaksinasjon og screening. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

- Spesifikt for livmorhalskreft har vi heldigvis et par ekstra trumf-kort, nemlig screening og vaksine. Screening er å undersøke personer som i utgangspunktet er friske, og når vi screener for livmorhalskreft, tar legen en celleprøve fra underlivet. Den sjekkes for unormale celleforandringer og målet er å oppdage forstadier til kreft eller kreft i et så tidlig stadium som mulig. I tillegg får alle jenter på 7-trinn tilbud om HPV-vaksinen som ble innført i 2009 sier ... og får støtte av Iversen som legger til:

LES OGSÅ: Den beste tiden å ta celleprøven

- Det er to alvorlige misforståelser ute og går angående begge forhindringsmetodene. Når det kommer til HPV-vaksinen har det etablert seg en myte om at hvis man ikke tar vaksinen innen 11-12 årsalderen, er det for sent. Det er feil. Det er ingen øvre grense slik man trodde før, sier Iversen og fortsetter:

- Den andre misforståelsen er rundt mammografi. Det debatteres hvor nyttig det er i denne sammehengen. Forskjellen på disse to screeningprogrammene er at mammografi forhindrer ikke brystkreft, men oppdager den tidligere og derved reduseres dødeligheten. Livmorhalsscreeningen både forhindrer opp mot 1000 tilfeller hvert år i Norge, ved at vi behandler ca. 3000 for forstadier, og oppdager krefttilfeller tidligere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer