Derfor kan vi få forskjellig virkning av medisiner

Gener fra neandertalere, som 20 prosent av alle europeere har, kan påvirke hvordan kroppen vår bryter ned flere utbredte legemidler, viser fersk studie.

MEDISINER: Gener fra neandertalerne, som mange av oss europeere har, kan påvirke nedbrytningen av virkestoff i medisiner, viser studie. Foto: NTB
MEDISINER: Gener fra neandertalerne, som mange av oss europeere har, kan påvirke nedbrytningen av virkestoff i medisiner, viser studie. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hvordan hver enkelt av oss reagerer på forskjellige medisiner kan variere, og det kan blant annet skyldes gener fra våre tidlige slektninger - neandertalerne, skriver NRK.

Neandertal-gener har innvirkning

Karolinska Institutet skriver i en pressemelding som omtaler studien, at for at et legemiddel skal være effektivt og ikke skadelig, må det gis i riktig dosering. Visse enzymer i kroppen eliminerer medikamenter, og aktiviteten til disse enzymene varierer fra person til person.

Det er her forskere ved Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Tyskland og Karolinska Institutet i Sverige har funnet ut at enkelte enzymvarianter gjør at kroppen bruker lenger tid på å få enkelte medisiner ut av systemet - og disse enzymvariantene er nedarvet fra neandertalere.

20 prosent av dagens europeere har disse enzymvariantene, ifølge forskerne.

Påvirker disse legemidlene

De nevnte enzymene påvirker flere mye brukte legemidler, ifølge pressemeldingen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer