Den ukjente søvnlidelsen dysania:

Derfor klarer ikke alle å stå opp om morgenen

Vi er der alle innimellom. Vekkerklokka ringer, og det eneste du vil er å sove videre. Men er det slik hver morgen, kan det hende du lider av dysania.

MORGENTRØTT: Hvis det å stå opp medfører engstelse, kan det hende at du lider av dysania. Er du en av dem som ikke vil stå opp bare fordi det er så utrolig godt å ligge i en god og myk seng, har du nok ikke lidelsen. Foto: NTB Scanpix
MORGENTRØTT: Hvis det å stå opp medfører engstelse, kan det hende at du lider av dysania. Er du en av dem som ikke vil stå opp bare fordi det er så utrolig godt å ligge i en god og myk seng, har du nok ikke lidelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Det kan være mange årsaker til at du sliter med å stå opp om morgenen. Alt fra at du la deg for sent, til at du sliter psykisk eller fysisk. Eller at du har den noe ukjente lidelsen dysania, som rett og slett betyr at du ikke klarer å stå opp om morgenen.

Dysania er en psykologisk tilstand, vanligvis knyttet til psykiske problemer som depresjon og angst.

– Begrepet betyr vansker med eller uvilje mot å stå opp om morgenen, sier Ståle Pallesen som er søvnekspert og professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

– Noen forfattere bruker begrepet noe annerledes og definerer det som stivhet eller stølhet, og det å være litt uklar i tiden etter at man står opp.

Engstelse og stress

Hvordan du beskriver vanskelighetene med å stå opp om morgenen kan hjelpe deg med å avgjøre om du har lidelsen eller ikke.

Hvis du beskriver det å stå opp som vanskelig, kjedelig, frustrerende eller utfordrende, er sannsynligheten stor for at du ikke har denne tilstanden. Hvis du derimot beskriver det som stressende, overveldende og ødeleggende, og at det medfører engstelse, kan det hende at du lider av dysania. Det kan legen din hjelpe deg med å finne ut av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.