Kortsovere:

Derfor klarer noen seg med 4-6 timers søvn

- Skulle gjerne vært i den gruppen selv, sier søvnforsker.

TRENGER MINDRE SØVN: - Kortsovere er gjerne definert som personer som klarer seg fint med under 6 timer søvn, forklarer professor til KK.
TRENGER MINDRE SØVN: - Kortsovere er gjerne definert som personer som klarer seg fint med under 6 timer søvn, forklarer professor til KK. Vis mer
Publisert

Se for deg en hverdag der du kun trenger fem timer med søvn om natten. Plutselig er det ingen problem å gå på jobb morgenen etter en fest, og babytiden med våkenetter oppleves som helt problemfritt. Du trenger ikke grue deg til vekkerklokken ringer, og du kan gjerne se en lang film på onsdagskvelden selv om den ikke er ferdig før klokka to på natten.

Vi kjenner vel alle noen som ikke trenger så mye søvn, som tilsynelatende klarer seg helt fint med noen få timers søvn om natten.

Andre føler seg helt utslitt på dagtid hvis du får mindre enn 7-8 timer med søvn om natten, mens andre igjen føler de trenger minst 9 timer for å fungere optimalt.

Så hva er grunnen til at noen trenger mindre søvn enn andre?

Det kan faktisk skyldes genene dine, og noen er genetisk disponert for å trenge mindre søvn enn andre. Millioner av mennesker kan ha en genetisk mutasjon for å sove 4–6 timer i stedet for 8 timer, skriver Psychology today.

For oss andre kan søvnmangel føre til skader, sykdommer, rusproblemer og psykiske problemer, mens for rundt én til tre prosent av befolkningen har det å sove lite tilsynelatende ingen skadelige helseeffekter. Disse kalles naturlige kortsovere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer