Mygg

Derfor kommer myggen alltid til deg

Og nei, det er ikke fordi du har søtt blod.

KLØE: Ender du alltid opp med myggstikk etter å ha tilbragt en sommerkveld utendørs? Noen er faktisk mer plaget av myggen enn andre. Foto: NTB Scanpix
KLØE: Ender du alltid opp med myggstikk etter å ha tilbragt en sommerkveld utendørs? Noen er faktisk mer plaget av myggen enn andre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sene sommerkvelder med gode venner på terrassen er virkelig noe av det beste med denne varme årstiden. Men for noen har dessverre sommerkveldene også sine ulemper – plagsomme svermer av mygg.

Hver eneste kveld sitter du og veiver med hendene for å skremme vekk det irriterende lille insektet som er fast bestemt på å få en smak av blodet ditt. Og hver eneste gang ender du likevel opp med minst fem myggstikk.

Og om ikke det var irriterende nok i seg selv virker det som de andre er helt uberørte. Myggen har valgt nettopp deg som sitt offer. Hvorfor er det slik?

Ikke ute etter søtt blod

Det finnes mange myter rundt dette, og den mest brukte er påstanden om at myggen tiltrekkes av søtt blod. Ifølge avdelingsdirektør på avdelingen for skadedyr ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, er det lite sannhet i dette.

– Dette er en gammel myte der man tilegner myggen menneskelige egenskaper. Myggen er ikke ute etter søtsaker, og det er heller ingen som har søtt blod. Blod er blod, sier han til KK.

PLAGSOMT: Det blodsugende lille insektet kan være svært irriterende og innpåslitent, og noen opplever dette mer enn andre. Kroppslukten din kan faktisk ha noe å si for hvorfor myggen velger akkurat deg. Foto: NTB Scanpix
PLAGSOMT: Det blodsugende lille insektet kan være svært irriterende og innpåslitent, og noen opplever dette mer enn andre. Kroppslukten din kan faktisk ha noe å si for hvorfor myggen velger akkurat deg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At noen mennesker er mer attraktive for mygg enn andre er riktignok en sannhet, det har bare ingenting med blodet ditt å gjøre.

– Vi må huske på at folk opplever myggplager forskjellig. Noen synes det er ekstra plagsomt, mens andre ikke bryr seg like mye. Når det er sagt er det også enkelte folk som tiltrekker seg mer mygg enn andre.

Skiller ut stoffer gjennom svette

Over hele verden har forskere prøvd å finne ut hva som tiltrekker myggen, og noen svar har man fått. Det er nemlig enkelte stoffer vi skiller ut som virker attraktivt på myggen, blant annet karbondioksid og ulike syrer, og noen utskiller mer av det enn andre.

– Myggen navigerer etter karbondioksid på lang avstand. Og når den kommer nærmere tiltrekkes den også av melkesyre og andre ting som skilles ut gjennom svette, forklarer han.

Kroppslukten din kan altså ha noe å si for hvorfor myggen velger akkurat deg, men det kan også være andre veien.

Noen mennesker har nemlig naturlige antistoffer i huden sin, eller utskiller stoffer som myggen skyr unna. Og det er kanskje disse menneskene du ser sitter i ro og mak – uberørt av myggsvermen.

VENTER PÅ MYGGEN: En nordnorsk myte sier at du bør sette deg ute og la myggen stikke deg på forsommeren, slik at myggen lar deg være i fred resten av sesongen.  Foto: REX/Mode/All Over Press
VENTER PÅ MYGGEN: En nordnorsk myte sier at du bør sette deg ute og la myggen stikke deg på forsommeren, slik at myggen lar deg være i fred resten av sesongen. Foto: REX/Mode/All Over Press Vis mer

Bør du la myggen stikke?

Så kanskje er du en av dem som er disponert for å tiltrekke deg mygg. Det betyr likevel ikke at du bare må lene deg tilbake å la myggen stikke. Eller kanskje bør du det?

En gammel nordnorsk myte går nemlig ut på å utsette seg for myggstikk på forsommeren, slik at du blir «immun», og myggen lar deg være i fred resten av sesongen. Det kan kanskje høres en smule ekstremt ut, men Ottesen ser ikke bort i fra at det kan være en liten sannhet i dette.

– Det kan godt stemme at det fungerer. Jeg vet for eksempel om en profesjonell biforsker som lot seg bli stukket av bier gjennom vinteren for å beholde immuniteten til neste sommer. Men så skal det sies at mens noen kanskje vil oppleve å bli mer immune mot mygg, kan andre oppleve det motsatte. Nemlig å bli mer allergiske.

FOREBYGGENDE: Noen myggmidler er allment kjent for å være de beste, deriblant produkter som inneholder DEET – et velprøvd og effektivt middel. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press
FOREBYGGENDE: Noen myggmidler er allment kjent for å være de beste, deriblant produkter som inneholder DEET – et velprøvd og effektivt middel. Foto: REX/Voisin/Phanie/All Over Press Vis mer

Skal du unngå myggstikk kan det beste derfor være å gå for mer tradisjonelle metoder.

Mange myggmidler på markedet

Du kan trøste deg med at du slett ikke er alene om å slite med myggen, og nettopp derfor finnes det et hav av ulike produkter som skal hjelpe med å holde den lille plageånden unna.

Du kan velge mellom myggolje, myggspray, myggspiral, mygghatt, myggnett, elektrisk myggdreper og myggskremmere som sender ut lyd. Og ifølge Ottesen skal alle myggmidler hjelpe til en viss grad, med unntak av lydskremmere som har null effekt.

– Noen myggmidler er allment kjent for å være de beste, deriblant produkter som inneholder DEET. Dette er et velprøvd middel som er effektivt. Tidligere var det kun tillatt med 20 prosent DEET i myggprodukter her til lands, men den prosentsatsen er nå hevet. Sterkere midler virker ikke bedre, men virkningen varer noe lengre. Uansett bør de ikke brukes på små barn, forteller han.

Som en liten bonus skal myggspray med DEET også være en fin måte å holde flåtten unna, og er derfor et godt valg dersom du er ute og går i høyt gress eller tett skog.

– Eteriske oljer har også vist å ha effekt, men denne effekten varer ikke så lenge.

Et annet godt middel mot mygg er virkestoffet Icaridin som skal beskytte huden mot mygg i opptil åtte timer. Men myggmidler som ryker eller damper er ikke Ottesen særlig begeistret for.

– Det er ikke dødelig, men det er likevel ikke bra å puste inn, og derfor unødvendig å utsette seg for.

UTSATT: Skal du tilbringe sene sommerkvelder utendørs er det en god idé å dekke kroppen med langermede gensere og langbukse. Da er det langt vanskeligere for myggen å stikke. Foto: NTB Scanpix
UTSATT: Skal du tilbringe sene sommerkvelder utendørs er det en god idé å dekke kroppen med langermede gensere og langbukse. Da er det langt vanskeligere for myggen å stikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kle på deg

Den beste og tryggeste måten å beskytte seg mot myggens blodtørst er derimot den enkleste – nemlig å dekke seg til med klær. Myggen er mest aktiv på kvelden og natten likevel, så da er det kanskje like greit å kle på seg langbukse og en langermet overdel.

– Å dekke seg med klær er ganske effektivt, men det er likevel noen steder du fortsatt kan være utsatt. Og området rundt anklene er ofte et sårbart punkt. Her kan det derimot hjelpe å bruke et myggmiddel på selve sokken, anbefaler han.

Og skulle du likevel ende opp med et myggstikk eller to så er det ikke verdens undergang. Her til lands er myggen tross alt rimelig ufarlig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer