Selfie:

Derfor liker du ikke bildene andre tar av deg

Er det slik at selfiene viser et «falskt» bilde av oss selv?

SELFIE: Undersøkelser har vist at vi ofte foretrekker bilder som viser speilbildet av oss - for eksempel selfier - mens vi ofte liker bilder av andre som viser deres «ekte selv». FOTO: NTB
SELFIE: Undersøkelser har vist at vi ofte foretrekker bilder som viser speilbildet av oss - for eksempel selfier - mens vi ofte liker bilder av andre som viser deres «ekte selv». FOTO: NTB Vis mer
Publisert

«Åh, dette bildet var så fint!» sier venninnen din som nettopp har knipset noen bilder av deg mens du smiler og poserer så fint du kan.

Men når du får se bildet, skjønner du ingenting. «Hæ, er det sånn jeg ser ut?»

«Joda, det er sånn du ser ut», bekrefter venninnen din, og hun mener det oppriktig - hun synes dette bildet er et skikkelig fint.

Du er absolutt ikke enig.

Kanskje mener du at det bare selfiene du tar som faktisk viser deg slik du «egentlig» ser ut?

Denne opplevelsen er veldig vanlig. Men hvorfor skjer det? Svaret er enkelt: Speil.

Det skriver psykolog Tara Well i en artikkel på Psychology Today.

Vi foretrekker bilder som viser speilbildet av oss

Det er nemlig en forskjell på det du ser i speilet og det du ser på bilder tatt av andre.

Det du ser i speilet - bildet av deg som du kjenner best til og som du ser daglig - er nemlig speilvendt fra hvordan andre mennesker ser deg.

Én grunn til at vi ikke alltid liker bilder tatt av andre, er nettopp fordi de viser ansiktet vårt på en måte vi er mindre kjent med.

Undersøkelser har vist at vi ofte foretrekker bilder som viser speilbildet av oss, mens vi ofte liker bilder av andre som viser deres «ekte selv». Dette fenomenet skyldes mest sannsynlig eksponeringseffekten - altså at vi foretrekker det vi ser oftest - og kan forklare hvorfor venninnen din synes bildene hun tar av deg er finere enn det du gjør.

EKSPONERING: Du kan lære deg å bli glad i hvordan du ser ut på bilder tatt av andre. FOTO: NTB
EKSPONERING: Du kan lære deg å bli glad i hvordan du ser ut på bilder tatt av andre. FOTO: NTB Vis mer

– Hver av oss har begrenset erfaring med å se seg selv i andre vinkler enn fronten. Imidlertid avviker bilder tatt av andre ofte fra denne vinkelen.

Det bekrefter Bruno Laeng til KK. Han er professor i kognitiv- og nevropsykologi ved Universitetet i Oslo.

I tillegg er det slik at når vi tar en selfie eller ser oss i speilet, har vi mer kontroll på ansiktsuttrykket vårt, påpeker han.

Når du ser deg selv i speilet har du kanskje en «favorittpose» som du synes du ser finest ut i. Og den samme poseringen er lett å finne frem når du ser deg selv i selfie-funksjonen på Iphonen. Når andre knipser bilder av deg, er det kanskje lettere å ty til mer «naturlige» smil eller uttrykk:

– Gitt at bildene tatt av andre ikke lar man justere posituren eller uttrykket, har de en tendens til å se annerledes ut. Så det er et spørsmål om erfaring med ulike perspektiver på seg selv, forteller Laeng, og fortsetter:

– I en studie jeg utførte for lenge siden, var deltakerne best (raskere) til å gjenkjenne noen de kjente fra en "3/4"-visning av ansikter, men de gjenkjente seg selv best når de så forfra.

Bli glad i bildene andre tar av deg

Men er det noe vi kan gjøre hvis vi stadig blir misfornøyde med bildene som tas av oss?

Psykolog Tara Well er opptatt av dette temaet fordi mange av oss ikke liker det vi ser i speilet, og enda færre liker hvordan vi ser ut når vi ikke er speilvendte.

Hun påpeker at mange vurderer kosmetiske operasjoner fordi de ikke liker speilbildet sitt, og hun mener det er viktig å være klar over at andre ikke nødvendigvis ser det samme som vi gjør.

Men hvis du misliker bilder andre tar av deg, kan det være en idé å bli bedre kjent med hvordan ansiktet ditt ser ut når det ikke er speilvendt - for eksempel ved å se på bilder tatt av andre, råder Well.

Hun minner om at vi ofte liker det vi eksponeres for, så her kan du bruke dette fenomenet til din fordel: Sørg for at du eksponeres for bilder av deg selv som ikke er speilvendte.

Psykolog Well foreslår å ha deg selv som bakgrunn på mobilen, eller å scrolle kjapt gjennom bilder av deg selv tatt av andre. Over tid kan det hende at du liker disse bildene mer og mer.

SELFIE: Vi har begrenset erfaring med å se oss selv i andre vinkler enn fronten, forklarer professor. FOTO: NTB
SELFIE: Vi har begrenset erfaring med å se oss selv i andre vinkler enn fronten, forklarer professor. FOTO: NTB Vis mer

Selfier kan forvrenge ansiktsuttrykkene dine

Det er imidlertid Ikke alle som foretrekker selfier.

Enkelte studier har vist at vi kan få dårligere selvtillit av å ta selfier, blant annet fordi vi tror at bildene er representative for hvordan vi egentlig ser ut.

Én studie fra tidligere i år viste nemlig at selfier kan forvrenge ansiktstrekkene våre. Mer spesifikt: Nesen kan bli bredere og haken kan bli mindre. Forskerne mener denne forvrengningen kan føre til en økning i forespørsler for plastisk kirurgi.

Studien, gjort av forskere ved University of Texas Southwestern i USA, er blant annet omtalt av Forskning.no.

– Det kan hende de går til en plastikkirurg for å fikse problemer som ikke eksisterer andre steder enn i den digitale verden, uttalte forsker Bardia Amirlak i en pressemelding.

Amirlak, som selv er plastikkirurg, forteller at mange unge mennesker viser bilder de har tatt med telefonen sin når de skal forklare hva de ønsker å operere.

Nei, det er ikke alltid lett å leve i «selfiens tidsalder».

Hvis du merker at du bruker mye tid og energi på å studere, redigere og legge ut bilder av deg selv, kan det hende du har nytte av å tenke litt over hvordan det påvirker deg.

– Det er et betydelig press knyttet til å framstå som polerte utgaver av seg selv. Kravet om selvrealisering står sterkt i dagens samfunn, særlig blant unge, har psykolog psykolog Aksel Inge Sinding tidligere uttalt til KK.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer