Nervøsitet:

Derfor løper du på do når du er nervøs

- Vanlig angstreaksjon, sier ekspert

NERVØS MAGE: Følelsen av å være kvalm og å måtte gå på do oppstår ofte når vi opplever angst eller nervøsitet. FOTO: NTB Scanpix
NERVØS MAGE: Følelsen av å være kvalm og å måtte gå på do oppstår ofte når vi opplever angst eller nervøsitet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang følt at du må på do når du er skikkelig nervøs? Det er et vanlig symptom på angst, men også personer som ikke sliter med angst kan kjenne på følelsen når de er nervøse eller skremte.

Men hvorfor skjer det egentlig?

LES OGSÅ: Ofte stressa og nervøs?

Stressreaksjon

- Når vi blir usikre, redde, urolige eller skremt, utløses en stressreaksjon i kroppen. Denne mekanismen har vært uforandret i tusener av år og handler i bunn og grunn om å øke muligheten for å overleve farlige situasjoner.

Det sier psykolog Ingrid Sønstebø til KK. Hun forklarer at hjernen aktiverer flere hormonsystemer, og at det skilles ut økte mengder av stresshormonene kortisol, adrenalin og noradrenalin. Disse hormonene setter i gang prosesser som gjør kroppen klar til å flykte fra eller bekjempe det som truer.

- Blodsukkeret økes slik at musklene får næringen de trenger til å flykte eller slåss. Blodsukkerøkningen virker på hjernen ved å gjøre oss skjerpet, årvåkne og oppmerksomme. Hjertet slår fortere slik at mer blod med oksygen og næringsstoffer når ut til musklene i bein og armer.

Samtidig vil blodårene til de store muskelgruppene utvides, mens blodårene til fordøyelsesorganene innsnevres.

- De viktigste organene i forbindelse med kamp- og flukthandlingen vil prioriteres på bekostning av de mindre viktige organene som mage- og tarmsystemet. Dette kan føre til hard eller løs mage, magekramper eller udefinerte smerter. Man kan få diare og i ekstreme tilfeller kan man tisse på seg eller ikke klare å holde på avføringen, sier psykologen.

LES OGSÅ: Sliter du med angst?

FRYKT: Frykt for å gjøre i buksa/tisse seg ut kan skape agorafobisk unnvikelse hos noen, sier forsker. FOTO: Shutterstock
FRYKT: Frykt for å gjøre i buksa/tisse seg ut kan skape agorafobisk unnvikelse hos noen, sier forsker. FOTO: Shutterstock Vis mer

Kan skjerpe oss

Hvor kraftig stressresponsen blir, avhenger av graden av stress/redsel/frykt vi føler - ikke av hvor farlig situasjonen egentlig er, understreker Sønstebø.

- Blir vi veldig nervøse for å holde en tale i et selskap, kan kroppen reagere like kraftig og på samme måte som når vi opplever en reell fare.

En lett stressreaksjon kan likevel hjelpe oss når vi trenger å være skjerpet og prestere ekstra, uansett om det gjelder en eksamen eller om vi trenger å forsvare oss.

- Men stadig, kraftig stress er psykisk slitsomt og ikke bra for kroppen, sier Sønstebø.

LES OGSÅ: Derfor hjelper trening mot angst

Vanlig symptom på angst

Asle Hoffart, som er forsker ved Modum Bad og professor II ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo, forklarer at det er vanlig å oppleve å være løs i magen eller måtte tisse-fornemmelser ved angst.

- Således er kvalme/vondt i magen et symptom ved panikkanfall i følge diagnoselistene. Frykt for å gjøre i buksa/tisse seg ut kan skape agorafobisk unnvikelse hos noen, angst-fornemmelsene rundt mage-tarm-underliv driver frykten, som igjen forsterker fornemmelsene i en ond sirkel, sier Hoffart til KK.

Andre symptomer på angst kan være at man blir tungpustet, opplever hjertebank eller blir kvalm.

LES OGSÅ: Denne terapien fungerer bedre mot angst enn vanlig terapi

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer