Vond lukt urin

Derfor lukter det vondt når du tisser

Kan ifølge ekspertene skyldes det du har spist eller sykdom.

VOND LUKT AV URIN: Kan være matvarer, men i noen tilfeller bør du oppsøke lege. FOTO: NTB Scanpix
VOND LUKT AV URIN: Kan være matvarer, men i noen tilfeller bør du oppsøke lege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Noen ganger er dobesøkene litt ekstra ekle. Du har kanskje kjent at det lukter ganske stramt etter du har tisset enkelte ganger? Et legebesøk kan være greit hvis du er bekymret, men det kan også være helt enkle grunner til at lukten er litt ekstra sterk.

Asparges skaper stram lukt

En forklaring kan være maten du spiser. Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky trekker frem asparges og honning som eksempler på matvarer som kan påvirke lukten etter du har vært på toalettet.

- Visse matvarer kjennes igjen i urinen. Når det gjelder asparges, så kommer lukten alltid frem når man har spist det, det er bare nesene våre som er forskjellige. Noen merker lukten, andre ikke, sier hun.

Grunnen til det er rett og slett at vi har forskjellige gener.

- Men hvis du ikke har spist noe rart, og syns urinen har skiftet lukt og eventuelt også farge, vil jeg råde til et besøk hos legen, sier ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Hvilken farge tisser du?

MATVARER KAN SKAPE VOND LUKT: Asparges er en av matvarene som gir urinen en litt stram lukt, og det er ikke farlig. NTB Scanpix
MATVARER KAN SKAPE VOND LUKT: Asparges er en av matvarene som gir urinen en litt stram lukt, og det er ikke farlig. NTB Scanpix Vis mer

Lite vann eller visse medisiner kan påvirke lukten

- Hvis man har drukket lite eller det er varmt ute kan urinen bli mer konsentrert og lukte sterkere eller strammere. Den blir da også litt mørkere gul i fargen, sier Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og føstemanuesis ved NTNU, til KK.no.

Det er ikke farlig, og vil gå over hvis man drikker litt mer, forklarer hun.

Noen ganger kan det også lukte litt av urinen hvis du spiser noen typer mat, som asparges, eller hvis du tar medisiner, som antibiotika.

- Da vil lukten bli borte når du slutter med denne maten eller medisinen. En annen viktig grunn er urinveisinfeksjoner som blærekatarr. Hvis det er mye bakterier i urinen så kan den lukte ganske vondt.

LES OGSÅ: Får du ofte blærekatarr?

URINVEISINFEKSJON: I noen tilfeller er det sykdom som gjør lukten vond, og da er det best å kontakte lege. NTB Scanpix
URINVEISINFEKSJON: I noen tilfeller er det sykdom som gjør lukten vond, og da er det best å kontakte lege. NTB Scanpix Vis mer

Enkelte tilfelles skyldes sykdom

Hvis blærekararr er grunnen har man vanligvis også andre symptomer som hyppig vannlating, svie når man tisser eller smerter nederst i magen over urinblæra.

Da bør du oppsøke lege, sier Prytz Mjølstad.

- Undersøkelse av en urinprøve hos fastlegen kan avklare om man har dette. Personer med diabetes som får alt for høyt blodsukker kan av og til få lukt i urinen på grunn av noen avfallsstoffer som skilles ut, og urinen kan da lukte som aceton.

LES OGSÅ: Urinveisinfeksjon - dette bør du vite

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer