Vond lukt urin

Derfor lukter det vondt når du tisser

Kan ifølge ekspertene skyldes det du har spist eller sykdom.

VOND LUKT AV URIN: Kan være matvarer, men i noen tilfeller bør du oppsøke lege. FOTO: NTB Scanpix
VOND LUKT AV URIN: Kan være matvarer, men i noen tilfeller bør du oppsøke lege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Noen ganger er dobesøkene litt ekstra ekle. Du har kanskje kjent at det lukter ganske stramt etter du har tisset enkelte ganger? Et legebesøk kan være greit hvis du er bekymret, men det kan også være helt enkle grunner til at lukten er litt ekstra sterk.

Asparges skaper stram lukt

En forklaring kan være maten du spiser. Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky trekker frem asparges og honning som eksempler på matvarer som kan påvirke lukten etter du har vært på toalettet.

- Visse matvarer kjennes igjen i urinen. Når det gjelder asparges, så kommer lukten alltid frem når man har spist det, det er bare nesene våre som er forskjellige. Noen merker lukten, andre ikke, sier hun.

Grunnen til det er rett og slett at vi har forskjellige gener.

- Men hvis du ikke har spist noe rart, og syns urinen har skiftet lukt og eventuelt også farge, vil jeg råde til et besøk hos legen, sier ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Hvilken farge tisser du?

Lite vann eller visse medisiner kan påvirke lukten

- Hvis man har drukket lite eller det er varmt ute kan urinen bli mer konsentrert og lukte sterkere eller strammere. Den blir da også litt mørkere gul i fargen, sier Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og føstemanuesis ved NTNU, til KK.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer