Løping:

Derfor må du ofte på do når du løper

Det et kjent problem, spesielt for de som løper langt, sier ekspertene.

LØPING: På lange løpeturer er det en del som kjenner de må ganske akutt på do. FOTO: NTB Scanpix
LØPING: På lange løpeturer er det en del som kjenner de må ganske akutt på do. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Må du ofte på do, eller får du mageknip under langvarig trening er du ikke alene, for dette er faktisk et kjent fenomen. Akkurat hva som er årsaken til magevondten er det ingen sikker kunnskap om, ifølge ernæringsfysiolog Inge Lindseth ved Balderklinikken.

- I mange tilfeller lykkes det ikke å finne frem til tiltak som hjelper, men det er jo nærliggende å mistenke at det i en del tilfeller har med kostholdet å gjøre, sier han.

- Man kan jo tenke seg at om man har et kosthold som ikke er optimalt eller er tarmfunksjon som er marginalt nedsatt, så kan det være at den ekstra belastningen som kommer av at du løper gjør at det slår ut på magen. Et optimalt kosthold er ikke så enkelt som at man selv mener at man spiser sunt og variert, sier Lindseth, som anbefaler en tur til en ernæringsfysiolog om du plages.

LES OGSÅ: Tre morsomme løpeøkter du kan gjøre ute eller på mølla

Vanlig med dotrang hos løpere

At magen ikke spiller helt på lag under en løpetur er imidlertid ganske vanlig. I 1986 fylte 471 løpere i Belfast maraton ut et spørreskjema der 83 prosent svarte at de hadde hatt kjent det i magen under løpet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer