Akutt På Do

Derfor må du veldig akutt på do

Forklaringen på at det noen ganger kan være vanskelig å rekke toalettet...

AKUTT: Alle har vi opplevd akutte situasjoner der det gjelder å finne et toalett så fort som overhode mulig. Men hvorfor i all verden skjer egentlig dette?  Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
AKUTT: Alle har vi opplevd akutte situasjoner der det gjelder å finne et toalett så fort som overhode mulig. Men hvorfor i all verden skjer egentlig dette? Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt som puttes inn i munnen skal jo også ut en gang, og kroppen har et fantastisk system som sørger for dette – nemlig fordøyelsen. Selv om dette som regel går rolig for seg har vi alle opplevd akutte situasjoner der det gjelder å finne et toalett så fort som overhode mulig. Men hvorfor i all verden skjer egentlig dette? 

– Vi har jo muskler i tykktarmen som aktiveres og presser innholdet nedover i tarmen, og dette er ikke noe du har kontroll på selv, sier professor Harald Carlsen ved Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved NMBU, til KK.no.

LES OGSÅ: 3 tegn på at du bør gjøre knipeøvelser

Dette styres av det autonome nervesystemet som altså ikke er viljestyrt. Og kanskje er det dette som er bakgrunnen for uttrykket «må man, så må man».

– Selv om du kjenner at du må skikkelig på do så klarer man i de fleste tilfeller å stoppe det, fordi selve analåpningen kan man jo styre. Men i noen tilfeller kan det jo være store krefter som ligger bak, forteller han.

 I slike tilfeller kan det være lurt å lokalisere nærmeste toalett ganske raskt. Det føles tross alt ikke bra å holde igjen, slik kan du fort få forstoppelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer