Akutt På Do

Derfor må du veldig akutt på do

Forklaringen på at det noen ganger kan være vanskelig å rekke toalettet...

AKUTT: Alle har vi opplevd akutte situasjoner der det gjelder å finne et toalett så fort som overhode mulig. Men hvorfor i all verden skjer egentlig dette?  Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
AKUTT: Alle har vi opplevd akutte situasjoner der det gjelder å finne et toalett så fort som overhode mulig. Men hvorfor i all verden skjer egentlig dette? Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt som puttes inn i munnen skal jo også ut en gang, og kroppen har et fantastisk system som sørger for dette – nemlig fordøyelsen. Selv om dette som regel går rolig for seg har vi alle opplevd akutte situasjoner der det gjelder å finne et toalett så fort som overhode mulig. Men hvorfor i all verden skjer egentlig dette? 

– Vi har jo muskler i tykktarmen som aktiveres og presser innholdet nedover i tarmen, og dette er ikke noe du har kontroll på selv, sier professor Harald Carlsen ved Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap ved NMBU, til KK.no.

LES OGSÅ: 3 tegn på at du bør gjøre knipeøvelser

Dette styres av det autonome nervesystemet som altså ikke er viljestyrt. Og kanskje er det dette som er bakgrunnen for uttrykket «må man, så må man».

– Selv om du kjenner at du må skikkelig på do så klarer man i de fleste tilfeller å stoppe det, fordi selve analåpningen kan man jo styre. Men i noen tilfeller kan det jo være store krefter som ligger bak, forteller han.

KJIPE DOSITUASJONER:  Når du må så på do at du holder på å gjøre på deg, selv om du er på vei inn toalettdøra...ikke en ok følelse. Foto: Shutterstock / GongTo
KJIPE DOSITUASJONER: Når du må så på do at du holder på å gjøre på deg, selv om du er på vei inn toalettdøra...ikke en ok følelse. Foto: Shutterstock / GongTo Vis mer

 I slike tilfeller kan det være lurt å lokalisere nærmeste toalett ganske raskt. Det føles tross alt ikke bra å holde igjen, slik kan du fort få forstoppelse.

Kan være tegn på at noe er galt

Professor emeritus ved det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo, Andreas Rydning, sier til KK.no at det er store variasjoner for hva som er normalt, så i noen tilfeller kan det være en normalt å måtte akutt på do, men ikke alltid. 

– I andre tilfeller kan det være tilstander som bør utredes hos lege, men sannsynlig diagnose vil avhenge av eventuelle tilleggssymptomer, forklarer han. 

Dette kan være matvareintoleranse, irritabel tarmsykdom, inflammatorisk tarmsykdom (som Crohn og Ulcerøs colitt). Dette er alle tilstander som må vurderes avhengig av tilleggssymptomer. 

– Irritabel tarmsymptomer er det mange som er plaget med; noen har treg mage med plutselig innsettende behov for å gå på do, mens andre er plaget med løs mage og mye luft og rumling i magen, forteller han.

Stress, kaffe eller matvarer

Det er mange ulike ting som kan sette i gang magen, for eksempel er fysisk aktivitet en fin måte å holde fordøyelsen i gang på. Når du for eksempel er ute og jogger får både mage og tarmer gjennomgå økt belastning og bevegelse, som ofte gjør at du må på do. 

Enkelte matvarer kan også sette fart på systemet, som tørket frukt (ikke undervurder effekten av svisker) eller søtningsstoffer. Men også produkter som kaffe, te og tobakk inneholder stoffer som stimulerer tarmens nervesystem, og kan føre til mageplager eller at du må akutt på do.

Og dersom du er uheldig å få diaré så vil selvsagt også fordøyelsesprosessen gå litt raskere enn du ønsker.

SETTER I GANG FORDØYELSEN: Enkelte mat- og drikkevarer kan stimulere tarmen og gjøre at du må på do, kaffe er et godt eksempel. Foto: Shutterstock / Kryvenok Anastasiia
SETTER I GANG FORDØYELSEN: Enkelte mat- og drikkevarer kan stimulere tarmen og gjøre at du må på do, kaffe er et godt eksempel. Foto: Shutterstock / Kryvenok Anastasiia Vis mer

– Det kan jo ofte være koblet til nervøs mage, eller at du har spist noe som magen reagerer på. Noen bakterier kan også føre til diare, og da opplever man ofte å måtte gå akutt på do, forteller Carlsen. 

Løs mage kan også komme av at du har en matallergi eller en intoleranse. I tillegg kan tarmsystemet være veldig sensitivt for stress og påkjenninger, og dersom du gruer deg til noe eller har mye spenninger i kroppen, kan dette fort føre til at du må på do.

LES OGSÅ: Maten som er bra for urolig mage

Muskelsammentrekninger i tarmene

Allmennlege Brynjulf Barexstein har tidligere sagt til KK.no at rytmiske muskelsammentrekninger i tarmveggen sørger for at alt innhold i tarmen presses nedover. Dette kalles peristaltikk og er en prosess som pågår stort sett hele tiden.

– Dette settes jo i gang når man utvider volumet i magesekken – altså spiser et måltid. Da settes peristaltikken i gang for å tømme tarmene og gi plass til ny mat. Derfor går man for eksempel ofte på do etter frokost, har han forklart.

Disse bølgelignende bevegelsene i tarmen blander maten du har spist med væske, og skyver den videre nedover tarmene. Men en canadisk studie fra 2014 viste at det også skjer en annen type bevegelse i tarmene dine, kalt segmentering. 

Prosessen involverer både nerver og muskler som arbeider sammen for å generere en rytmisk bevegelse, og dette legger til rette for opptaket av næringsstoffer. Ved diaré vil segmenteringsaktiviteten være for lav, mens ved forstoppelse er den for høy. Unormal segmenteringsaktivitet kan også være relatert til smerte mens man spiser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer