Smoothie

Derfor mener forskerne at du bør droppe denne populære ingrediensen

Funn antyder at den faktisk kan gjøre smoothien mindre sunn.

SMOOTHIE: Forskere mener at denne populære ingrediensen faktisk kan gjøre smoothien mindre sunn. FOTO: NTB
SMOOTHIE: Forskere mener at denne populære ingrediensen faktisk kan gjøre smoothien mindre sunn. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Smoothie er for mange en frisk start på dagen, og spekket med for eksempel frokostblanding, nøtter eller kokosolje, kan drikken nærmest oppleves som et mellommåltid i seg selv.

Det synes ikke å være grenser for hva man kan putte i en smoothie, og mange sverger til både spinat og grønnkål, i kombinasjon med frukt og bær.

Men nå viser forskning at én populær ingrediens faktisk ikke alltid bør inngå i smoothien. Det er forskning.no som omtaler en amerikansk studie, som drøfter den populære fruktens egnethet som smoothieingredien, og mener det kan hemme opptak av sunne stoffer.

Studien ble publisert i august 2023 i the Royal Society of Chemistry’s journal Food and Function, og bruker smoothie for å undersøke hvordan ulike nivåer av polyfenoloksidase, et enzym som finnes i mange frukt- og grønttyper, påvirker nivåene av flavanoler i kroppen.

Flavanoider er planteproduserte stoffer som blant annet finnes i te, kakao, bær, druer og noen frukter som epler og pærer. Disse skal ha god virkning på hjerte- og hjerne-helsa og er litt av bakgrunnen til anbefalingene om å få i seg mye frukt og grønnsaker, skriver forskning.no.

Populær ingrediens hemmer opptaket

En av de mest populære smoothie-ingrediensene for å gi fylde og sødme er banan, og det er nettopp bananen som forskerne setter spørsmålstegn ved i enkelte smoothie-sammenhenger.

KK har tidligere skrevet om bananens fortreffelighet som mellommåltid. I 2017 sa ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky følgende til KK.no

– Den (banan, red.anm.) har utrolig mange positive helseegenskaper – utover det å være et kjapt mellommåltid når sulten river!

Men i smoothien bør man i enkelte tilfeller altså unngå banan, skal vi tro den nye forskningen. Banan inneholder nemlig spesielt store mengder av polyfenoloksidase, som kan hemme opptak av flavanoider.

– Vi ble ganske overrasket over hvor fort en tilsatt banan senket nivåene av flavanoler i smoothien, og nivåene av flavanoler tatt opp i kroppen, sa Javier Ottaviani fra Mars Incorporated, som har utført studien sammen med kollegaer fra tre ulike universiteter.

– Bytt ut med yoghurt eller mango

Dersom du bruker kakao eller flavanoidrike bær i smoothien, kan det derfor være lurt å bytte ut banan med for eksempel ananas, mango, appelsin og yoghurt, som inneholder lite polyfenoloksidase, skriver forskerne i en pressemelding fra University of California.

Andre polyfenoloksidase-rike planter er bladbeter, epler og pærer. Disse kan gjerne brukes i smoothie, men da helst sammen med ingredienser som ikke inneholder mye flavanoider.

GULT IKKE ALLTID KULT: Forskeren har funnet at banan kan hemme opptaket av sunne stoffer i enkelte frukter og bær. FOTO: NTB
GULT IKKE ALLTID KULT: Forskeren har funnet at banan kan hemme opptaket av sunne stoffer i enkelte frukter og bær. FOTO: NTB Vis mer

Forskerne utdyper at man i studien testet drikker med tilsatt flavan-3-ol i form av kakaoekstrakt. De tar høyde for at polyfenoloksidasen i banan ikke virker helt likt på flavanoider man finner i knuste bær og frukter. Det er dessuten mulig at polyfenoloksidasen kan påvirke andre næringsstoffer, både i hjemmelagde drikker og smoothies du kjøper i butikken, skriver forskerne.

Kilder: forskning.no og studien: J. I. Ottaviani, J. L. Ensunsa, R.Y. Fong, J. Kimball, V. Medici, G.G.C. Kuhnle, A. Crozier, H. Schroetera & C. Kwik-Uribea, Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, crossover study, Food and Function, august 2023.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer