Fedme:

Derfor nektet Linn-Joan å ta slankeoperasjon

Linn-Joan Sharples er 150 cm høy og veide 126 kilo. Hun fikk beskjed om at slankeoperasjon var eneste mulighet. – Nei, sa Linn-Joan.

VANSKELIG: For Linn-Joan gjorde fedmen det vanskelig å bevege seg til slutt. Heldigvis klarte hun å ta grep. FOTO: Privat
VANSKELIG: For Linn-Joan gjorde fedmen det vanskelig å bevege seg til slutt. Heldigvis klarte hun å ta grep. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Linn-Joan ville vise at ekspertene tok feil. Nå har hun gått ned 36 kilo på egenhånd.

– Målet med vektnedgangen er å få en kropp som fungerer, som er sunn og glad, og en stabil psyke, sier Linn.

– Ja- og nei-mat finnes ikke i mitt ordforråd. Jeg prøver heller å spise nok og mat som vil holde meg mett lenger, slik at jeg i minst mulig grad faller for den fristende nei-maten.

LES OGSÅ: Kan du trene deg ned i vekt?

Dempet følelser med mat

Linn er 35 år, født i Gøteborg og oppvokst i Oslo, der hun også bor nå. Hun bor alene, men har fått mange gode venner de siste årene. Linn har alltid vært lubben, men så lenge hun bodde hjemme hos foreldrene hadde de en viss kontroll. Bare ikke over mobbingen. Linn forteller om «usynlig mobbing» i form av utfrysning og baksnakking på barne- og ungdomsskolen. Jo eldre hun ble, desto mer ble hun mobbet.

I ungdomsårene fant hun ut at det gikk fint å dempe de vonde følelsene med mat. Hun skjønte det ikke da, men hun sier nå at overspisingslidelsen startet allerede i barndommen.

– Mamma og pappa prøvde å snakke med meg om vekten min, men jeg snudde ryggen til. Jeg spiste ofte i skjul, for jeg ville være alene om spiseforstyrrelsen, og mislikte at andre så hva jeg spiste, sier Linn.

– Det var ikke nødvendigvis mengden mat som var for stor, men jeg spiste nesten bare skikkelig usunn og fetende mat. Dessuten småspiste jeg hele tiden. Linn forteller at hun hadde én venn, men at hun var mye alene og følte seg ensom. Denne følelsen fulgte henne videre inn i voksenlivet. Men det var da hun flyttet hjemmefra som 18 åring, for å ta et tenkeår på folkehøgskole, at vekten virkelig eskalerte.

LES OGSÅ:

SLANKEKURER: - Jeg prøvde å slanke meg, men føk opp igjen i vekt hver gang, sier Linn-Joan. FOTO: Privat
SLANKEKURER: - Jeg prøvde å slanke meg, men føk opp igjen i vekt hver gang, sier Linn-Joan. FOTO: Privat Vis mer

Mange besøk i kiosken

Linn var skikkelig skolelei, og ville bruke året på folkehøgskolen til å finne ut hvilken utdanning hun skulle satse på. Hun fant ut at hun hadde lyst til å bli vernepleier. Hun undersøkte også hvilken vei hun måtte gå for å komme dit. Hun vokste veldig på dette tenke-året.

– Vi fikk selvfølgelig mat på skolen, men jeg syntes ikke den var god. Dermed ble veien til fastfood i kiosken og annet ute-mat kort. Her hadde jeg ingen foreldre som passet på meg, så jeg kunne spise uhemmet, selv om jeg helst gjorde det i skjul, sier Linn.

– Jeg ble heldigvis ikke mobbet mer, men jeg følte meg ofte motløs, trist og lei. Deppa, rett og slett.

Halvhjertet slankeforsøk

– Siden jeg drasset på alt for mange kilo, var det tungt å bevege seg og jeg ble nesten fullstendig inaktiv. En ond sirkel, forklarer Linn.

Hun gjorde mange forsøk på å slanke seg i ungdomsårene og som ung voksen. Hun gikk på Grete Roede kurs, fulgte Fedon Lindbergs diett og prøvde å legge om kostholdet. Hun gikk ned hver gang, men føk fort opp igjen.

– Feilen var at jeg ikke jobbet med min egen psyke, sier Linn.

– Jeg hadde et vanvittig dårlig selvbilde. Selv om jeg kunne gå ned ti kilo, så jeg det ikke i speilet. Jeg så alltid den enorme jenta jeg ikke likte. Dermed ga jeg opp hele slankingen, og brukte heller mat for å dempe følelsene.

Linn holdt seg stort sett hjemme alene. Der ingen så hva hun spiste. Men hun holdt fast på drømmen om å bli vernepleier. I 2006 var hun ferdig med hjelpepleierskolen. Deretter jobbet hun både med eldre med demens og i bolig/dagsenter for psykisk utviklingshemmede. Hun trivdes med å vise andre omsorg, og skjønte hun hadde havnet på rett hylle. Bare ikke alt hadde vært så tungt.

– Jeg fullførte vernepleierskolen i 2016, og var for en gangs skyld stolt av meg selv. Samtidig begynte tankeprosessen. Hvordan skulle jeg bli mer fornøyd med meg selv? Jeg bruker lang tid på å ta beslutninger, men jeg var i hvert fall i gang.

Ba om hjelp

Våren 2017 gikk det ikke lenger. Linn opplevde arbeidssituasjonen som svært vanskelig, noe som utløste en depresjon. Linn kjente at hun ikke orket å være der hun var, verken fysisk eller psykisk. Hun oppsøkte fastlegen.

– Jeg trenger hjelp, sa hun.

Fastlegen henviste Linn til psykolog, og for første gang bestemte Linn seg for å være dønn ærlig, både overfor seg selv og overfor behandleren sin. Hun trengte hjelp til å endre synet på sin egen kropp og på seg selv som person. Det ble et tøft år med både opp- og nedturer.

Linn oppsøkte også overvektsavdelingen på et sykehus. Der fikk hun beskjed at så stor som hun var, måtte det bli slankeoperasjon. Det ville ikke Linn.

– Jeg er lett å provosere, og jeg ville ikke bli overkjørt og overtalt til å ta en operasjon jeg ikke ønsket, sier hun bestemt. Hun fikk ny time et halvt år senere. Da hadde Linn gått ned 17 kilo på egenhånd. Og ytterligere 17 kilo på neste kontroll. Da var det ingen som snakket om slankeoperasjon lenger.

Begynte forsiktig å trene

Samtidig med at Linn begynte hos psykolog, tok hun kontakt med personlig trener Espen Kandola på Studio Day. Under hans veiledning begynte hun med forsiktig trening.

– Da Linn startet, beveget hun seg dårlig og hadde problemer med å gå, sier Espen.

– Hun har forandret seg enormt både fysisk og psykisk. Linn er nå sterk og mobil og klarer fint å fortsette treningen på egenhånd.

Espen forteller at han la opp til to-tre korte økter i uken, der han spilte på flerleddsøvelser som gir minst mulig belastning. Sammen ble de enige om å se på trening som en motivasjonsfaktor for å unngå overspising. Espen la ikke opp en strikt kostholdsplan for Linn, men spurte hele tiden henne hva hun tenkte.

Bare ved å gå over fra junkfood til sunn mat, raste Linn ned i vekt det første året. Linn var flink til å holde motivasjonen oppe over tid. Dessuten er hun god på å holde seg i bevegelse på egenhånd, blant annet ved å gå turer og gå i trapper. Selv sier Linn at Espen har vært en enorm støtte for henne, og at hun ikke hadde klart å komme dit hun er i dag uten ham.

– PT er dyrt, men det er verdt det, sier hun.

– Nå trener jeg én gruppetime og to styrkeøkter i uken på egenhånd. Dessuten går jeg cirka 25 000 skritt hver dag. Tidligere kunne jeg ikke fordra trening, nå er jeg blitt avhengig av det. Linn har fremdeles 20 kilo igjen før hun har nådd sitt endelige mål, og det skal hun klare. For som Espen sier:

– Blir du fysisk sterk blir du mentalt sterk!

LES OGSÅ: Dette er helt avgjørende om du vil ned i vekt.

BEDRE LIV: Livet er blitt bedre på så mange plan for Linn etter at hun klarte å gå ned i vekt. FOTO: Privat
BEDRE LIV: Livet er blitt bedre på så mange plan for Linn etter at hun klarte å gå ned i vekt. FOTO: Privat Vis mer

Brøt den onde sirkelen

Etter at Linn startet prosessen, både fysisk og mentalt, har hun opplevd utrolig mye positivt. Hun har en egen instagramkonto, der hun legger ut bilder av mat, trening og hverdagen: «Fromfattofitoslo»

– Energinivået mitt var tidligere veldig lavt, men nå har jeg fått et energinivå uten like. Jeg er mye på farten og møter venner og familie. Søsteren min har inkludert meg i sin vennegjeng, og det er jeg svært takknemlig for, sier Linn.

Hun har tatt opp vinteraktiviteter som skigåing og snowbord, ting hun ikke har gjort på over 20 år. Hun har til og med fulgt en gammel drøm om å våge å reise alene.

– Å reise alene var for to år siden helt uaktuelt, men i fjor reiste jeg alene til Helsinki og det var knallbra, stråler Linn.

– Dessuten har det blitt kjempegøy å gå på shopping. Før var det et mareritt kjøpe klær, og jeg måtte alltid i spesialbutikker. Nå kan jeg gå i vanlige butikker, og det er en fantastisk følelse.

Linn vet at overspisingslidelsen alltid vil ligge der, men hun har funnet sine verktøy for å mestre livet uten å bruke mat for å dempe følelser.

– Jeg blir jo så mye gladere av en treningsøkt, smiler hun.

LES OGSÅ: Derfor er det så vanskelig å holde vekten nede

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer