Astma:

Derfor øker forekomsten av astma

Måten vi lever på kan gjøre oss mer sårbare.

ASTMA: Flere får astma nå enn før. FOTO: NTB Scanpix
ASTMA: Flere får astma nå enn før. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag antas det at omkring 20 prosent av landets tiåringer har astma. Årsaken til at så mange får astma er sammensatt, forteller Karin Lødrup Carlsen, professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Oslo Universitetssykehus.

- Vi vet ikke akkurat hva som forårsaker astma, og det er nok mange ting som ligger bak, men det er trolig miljøfaktorer hos de som har en genetisk disposisjon. Det vi vet helt sikkert er at røyking, forurensning og fuktskader i hus kan øke risikoen for astma, forteller hun.

At blant annet luftforurensning kan forverre astmasymptomer er godt kjent, men betydningen det har for utvikling av sykdommen hos friske er mer uklar. Carlsen peker imidlertid på studier fra blant annet Kina og mellom-Amerika som tyder på at det er en sammenheng.

LES OGSÅ: Mange av mine pasienter sier de blir asosiale på grunn av dette

Vet ikke om økningen fortsetter​

Forekomsten av både allergi og astma har økt kraftig de siste årene. Blant annet viser resultater fra den store «Miljø- og Barneastmastudien» i Oslo, som ledes av Carlsen, at 20 prosent har hatt astma innen fylte 10 år. Nina Brun i Norges Astma og Allergiforbund peker også på en stor studie fra Nord Norge som har vist at andelen som hadde hatt eller hadde astma blant syv til 14-åringer økte fra 7,3 prosent i 1985 til 17,6 prosent i 2008.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer