KLEINT? Naturiststrender er nok ikke for alle, men psyologen mener vi kan ha godt av å menge oss med noen sunne, vanlige nakne kropper.  Foto: Scanpix
KLEINT? Naturiststrender er nok ikke for alle, men psyologen mener vi kan ha godt av å menge oss med noen sunne, vanlige nakne kropper. Foto: Scanpix Vis mer

Naturist

Derfor ønsker noen å være kliss nakne på stranda

Hvorfor velger noen å være nudister, og er det egentlig ok?

Sosial nakenbading, nudisme eller naturisme er nok noe som er totalt fjernt for mange av oss, og det naturligste i verden for andre. Kanskje har du fortumlet deg inn på en strand en gang og blitt litt forfjamset over å plutselig se en masse nakne kropper sprade rundt?  Kanskje har du lyst til å prøve, men vet ikke helt hva du går til? Eller så kjenner du naturister, og synes kanskje det er litt kleint? 

- Vi har nok gått litt tilbake på det der. Jeg tenker jo at mange hadde et mer naturlig forhold til kropp før, sier Kari Galaaen, spesialist i klinisk psykologi og forsker ved Universitetet i Tromsø. 

- Det er slik nå at vi utsettes for mye bilder av kropper i media, og vi legger også ut bilder selv. Vi ser kropper over alt, men likevel kvier ungdommen seg for å dusje etter gymmen, og også voksne drar heller hjem fra trening og dusjer der. Naturlig nakenhet er blitt veldig unaturlig, og det kan virke som det er litt skambelagt, sier hun. 

LES OGSÅ: Viser du deg naken foran barna dine?

Hun tror noe av grunnen til at naturisme kan bli sett på som litt rart er at en naken kropp i dag fort forbindes med sex. 

NUDIST: - Det er et paradoks at at det er er så pinlig og flaut. Det handler jo om å være seg selv. Egentlig er det jo bare sunt å se sunne, vanlige hverdagskropper, og få en naturlighet til egen kropp, sier Kari Galaaen, spesialist i klinisk psykologi og forsker ved Universitetet i Tromsø. Foto: DPA
NUDIST: - Det er et paradoks at at det er er så pinlig og flaut. Det handler jo om å være seg selv. Egentlig er det jo bare sunt å se sunne, vanlige hverdagskropper, og få en naturlighet til egen kropp, sier Kari Galaaen, spesialist i klinisk psykologi og forsker ved Universitetet i Tromsø. Foto: DPA Vis mer

- Jeg tenker at det er veldig seksualisert, sier hun og påpeker at det tross alt heller kan sies å være mer fokus på sex på en vanlig strand, der visse kroppsdeler skal dekkes til. 

- Sunt å se sunne, vanlige kropper

Galaaen tror mange kobler nakenhet og seksualitet automatisk sammen, og dermed er det fordommer knyttet til det å skulle kaste alle klærne på stranden. Men naturisme har lite med sex å gjøre. I et samfunn der vi har bilder av «perfekte» kropper rundt oss hele tiden, mener hun vi kan ha godt av å få et mer naturlig forhold til nakenhet og kropp. 

- Det er et paradoks at at det er er så pinlig og flaut. Det handler jo om å være seg selv. Egentlig er det jo bare sunt å se sunne, vanlige hverdagskropper, og få en naturlighet til egen kropp. Jeg tror nok det er mye av dette som har med en negativ seksualisering å gjøre. At man for eksempel er redd for å bli tillagt intensjoner man ikke har. Men kroppen er mer enn seksualitet, sier hun.

LES OGSÅ: Therese (30): - Jeg klarte ikke å forsone meg med det jeg så i speilet

Føler seg nærmere naturen

Og nettopp dette med kroppspress er et poeng det er viktig for leder i Norske naturistforbund, Arild Hauge å få frem. Det er to hovedårsaker til at han er naturist. 

- For meg har det to sider; På den ene siden er det den frihetsfølelsen. Det er veldig behagelig å kunne droppe badetøyet, og du føler du kommer nærmere naturen, sier han.

- Dessverre er det mange som tror det er noe swingersaktig, og det må vi avvise helt. Det er ikke noe seksuelt i dette.

- Så er det også samfunnssiden av det; at vi lever i et samfunn med et kroppsfokus som jeg mener ikke er sunt. Jeg liker ikke det at vi retusjerer kropper for eksempel. Hvorfor skal vi la oss styre av andres meninger? Vi må kunne se at vi er forskjellige. Jeg synes det er leit at ungdom ikke tør å dusje etter gym- eller svømmetimen. 

Når klærne faller, viskes dessuten sosiale forskjeller ut. Det er hva som kommer ut av munnen din som er viktig, ikke hva du kjører, hvor du jobber eller hvor mange hytter du har. Ifølge ham er det å være på en naturiststrand svært sosialt – terskelen for å slå av en prat med sidemannen er lav. 

LES OGSÅ: Derfor kastet disse 18 kvinnene klærne

Flere fordommer knyttet til naturisme

Hauge tror terskelen for å prøve ut en naturiststrand kan være høy av flere grunner. For det første mener han i likhet med Galaaen vi har fått en avstand og et mindre naturlig forhold til nakenhet og kropp. Dessuten er det mange fordommer knyttet til naturisme. Som at man må leve en bestemt livsstil, uten alkohol og kjøtt, slik det var da naturistbevegelsen blomstret på starten av 1900-tallet, eller at dette har med sex å gjøre. 

- Dessverre er det mange som tror det er noe swingersaktig, og det må vi avvise helt. Det er ikke noe seksuelt i dette, sier Hauge. 

LES OGSÅ: Liker du ikke at partneren ser deg naken? 

Trivselsregler for deg som skal på naturistsstrand

Har du lyst til å dra på en naturistsstrand, eller skulle du forville deg inn på en en gang, er det noen ting du bør ha med deg. 

- Dette er jo veiledende, men spesielt sex og bilder slår vi hardt ned på. Når du er naken er du også i en sårbar situasjon, og da er det ikke greit å ta bilder, sier Hauge. 

Lurer du på om du kan ha på bikinien om du ikke helt er klar for å ta den av med en gang, så kan du det. 

- Ja, det er en offentlig strand. Men fra naturistens ståsted kan man ha litt problemer med å skjønne vitsen med å være der uten å kle av seg, med mindre det er en overgangsfase. 

Er du med noen andre, vil folk imidlertid ha større forståelse for det, da du skal kunne være med en naturist på stranden uten å måtte kle av deg selv. 

- For ungdom har man også større forståelse – de er i en tid der kroppen forandrer seg og mange velger å kle på seg i ungdomstiden, sier Hauge. 

Flere trivselsregler

1) Vis alltid hensyn overfor andre personer, særlig barn. Respekter andre menneskers integritet. Stirring er ikke høflig.
2) Ingen sex! Seksuelle aktiviteter har ingenting å gjøre med naturisme. Uanstendig opptreden kan bli politianmeldt.
3) Spør alltid før du tar fotografier. Ikke alle ønsker å havne i andres private fotoalbum. Snikfotografering kan bli politianmeldt.
4) Kast ditt eget søppel i søppelspann.
5) Kom forberedt. Ta alltid med deg eget håndkle, solkrem, mat osv. Ikke forvent at andre deler dette med deg.
6) Sitt alltid på et håndkle når du er naken og skal sitte på benker, stoler og lignende.
7) Spill musikken lavt eller bruk høretelefoner
8) Snakk om naturismens trivselsregler. Ikke aksepter usømmelig adferd og fortell dem som ser ut som at de ikke kjenner til trivselsreglene våre.

(Kilde: Vestlandets Naturistforening

LES OGSÅ: Derfor bør du sove naken