Rumler i magen:

Derfor rumler magen når du er sulten

Tarmer som larmer kan skyldes den såkalte «hushjelpsfunksjonen».

RUMLER I MAGEN: Hva er det egentlig som er grunnen til at det rumler så fælt i magen når vi er sultne? FOTO: NTB Scanpix
RUMLER I MAGEN: Hva er det egentlig som er grunnen til at det rumler så fælt i magen når vi er sultne? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det slår aldri feil, magen må alltid begynne å rumle som verst når det er musestille rundt deg. Alle husker vi hvor pinlig det var å sitte i et tyst eksamenslokale i full konsentrasjon når magen plutselig bestemte seg for å rope etter oppmerksomhet med voldsom buldring. Det var like flaut hver gang, og det er det fortsatt.

Hver dag når vi nærmer oss lunsjtider fylles tross alt de fleste kontorlokaler med samme klagesang fra skrikende mager. (Kanskje burde vi spist en mer næringsrik frokost?)

Men hva er det egentlig som er grunnen til at det rumler så fælt i magen når vi er sultne?

LES OGSÅ: Tips som hjelper deg få fart på fordøyelsen

En prosess som pågår hele tiden

– Rumling i magen skyldes jo at luft beveger seg i tarmene. Det kommer av noe som kalles peristaltikk, som er rytmiske muskelsammentrekninger i tarmveggen. Dette gjør at alt innhold i tarmen, inkludert luft, presses nedover, sier allmennlege Brynjulf Barexstein til KK.no.

Sammentrekningene går som bølger gjennom tarmene og driver innholdet videre, og lyden vi hører kommer gjerne av at luftlommer passerer. Dette er en prosess som pågår hele tiden, så om det egentlig rumler noe mer når vi er sultne, er han ikke så sikker på.

– Dette settes jo i gang når man utvider volumet i magesekken – altså spiser et måltid. Da settes peristaltikken i gang for å tømme tarmene og gi plass til ny mat. Derfor går man for eksempel ofte på do etter frokost, forklarer han.

LES OGSÅ: Sprekkdannelse i endetarmen er veldig vanlig og fryktelig smertefullt

NATURLIG PROSESS: Muskelsammentrekninger i tarmveggen gjør at alt innhold i tarmen, inkludert luft, presses nedover. Dette gjør at du ofte må på do etter et måltid. Foto: Shutterstock / gpointstudio
NATURLIG PROSESS: Muskelsammentrekninger i tarmveggen gjør at alt innhold i tarmen, inkludert luft, presses nedover. Dette gjør at du ofte må på do etter et måltid. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer

Sultkontraksjoner og tynntarmens hushjelp

Rumlingen skjer i grunn altså hele tiden. Lege og forsker, Jørgen Valeur, ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, synes at lyder fra magen kan være ganske interessant, og sier til KK.no at tarmer som larmer kalles for borborygmi på legespråket.

– Den amerikanske fysiologen Walter Bradford Cannon (1871-1945) hadde merket seg at det rumlet i magen hans når han var sulten, og satte derfor ned en ballong i magesekken på hans assistent for å registrere hvordan magesekken trakk seg sammen, forteller han.

– Da fant han ut at magesekken har kraftige sammentrekninger når vi er sultne - såkalte sultkontraksjoner - som forsvinner når man blir mett, legger han til.

Tidlig på 1900-tallet var slike kontraksjoner i magesekken hovedforklaringen på hvorfor vi føler sult. Men Valeur påpeker at også de som har fått fjernet magesekken sin blir sultne, så det handler ikke bare om magesekkens motorikk. Denne typen motorikk har likevel viktige funksjoner.

– Når det er lenge siden man har spist har tynntarmen noen ekstra kraftige sammentrekninger som tar med seg alt tarminnholdet nedover. Slike bølger av sammentrekninger kalles gjerne for tynntarmens «hushjelp», fordi de feier med seg alt tarminnholdet ned til tykktarmen og således «gjør rent», sier legen.

Etter at man har spist så blir motorikken i tynntarmen annerledes. Da eltes maten og ting går da litt saktere.

– Lyder fra magen kommer ofte fra tarminnholdet. Og som regel er det da på grunn av væske eller gass som beveger seg gir lyd, forteller Valeur.

LES OGSÅ: Mye luft i magen? Da bør du slippe det ut

Mye rumling skyldes mye luft

I tarmen vil det alltid finnes gasser, og det går omtrent 30 liter tarmgass gjennom systemet i løpet av et døgn. Noe av dette kommer av at vi har svelget luft, men det kommer også av frigjøring av hydrogen, karbondioksid og andre gasser som oppstår ved bakteriell fermentering av ufordøyd mat i den nedre tarmen.

Generelt mye rumling kan bety at du har mye luft i magen. Og det er jo ingen hemmelighet at enkelte matvarer kan gi mer luft i magen enn andre.

– Ja, det er velkjent. For eksempel kan man få luft i magen av kullsyreholdig drikke, kål, jordskokk og erter, for å nevne noe, sier Barexstein.

Også Trygve Hausken, professor ved UiB og overlege ved Haukeland universitetssykehus, har tidligere sagt til KK.no at mat med høy FODMAP er vanlige årsaker til mye luft i magen.

– Det er jo en kjent sak at matvarer som kål, rå løk, og bønner fører til mye tarmgass. Hvis man er ekstra ømfintlig for gass i magen, eller har irritabel tarm, kan man gå på en lav FODMAP-diett. Dette er mat som du ikke produserer så mye gass av og kan gjøre at du får mindre plager, råder han.

Men litt luft og litt rumling må du altså bare regne med. En aktiv tarm er tross alt en sunn tarm.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer