Utflod:

Derfor ser trusene dine slik ut

- Det er faktisk utrolig vanlig, men få velger å snakke høyt om det, sier lege.

VANLIG PROBLEM: - Vi synes det er viktig å vise frem en truse med blekede merker for å opplyse både kvinner og menn om dette, sier legen til KK. Foto: Maja.no.
VANLIG PROBLEM: - Vi synes det er viktig å vise frem en truse med blekede merker for å opplyse både kvinner og menn om dette, sier legen til KK. Foto: Maja.no. Vis mer
Publisert

Det er mye rart som deles og blir trender på TikTok, blant annet å file ned tennene dine eller ise ned ansiktet med frossen agurk. Selv om mye av det som deles er meningsløst og i verste fall helseskadelig, kan videodelingsappen også brukes til å dele nyttig informasjon eller spørre om noe du lurer på.

Et eksempel på det er 21 år gamle Alyssa, som tok i bruk TikTok for å vise frem undertøyet sitt. Hun ønsket svar på hvorfor det har bleket og om andre har opplevd det samme. Videoen har fått over én million likes, skriver Ung.forskning.no.

Det viste seg at dette er veldig vanlig og utbredt, og hun har fått over 26.000 kommentarer, mange av dem fra kvinner med samme problem.

Det er lett å tenke at det må være noe galt med trusene, vaskingen eller i verste fall at noe er galt med underlivet.

Men hva er egentlig grunnen til at vi får en bleket flekk i trusa?

SKYLDES IKKE VASKEMASKINEN: Mange tenker nok at det er vaskemaskinen som er synderen, men det stemmer ikke. FOTO: NTB
SKYLDES IKKE VASKEMASKINEN: Mange tenker nok at det er vaskemaskinen som er synderen, men det stemmer ikke. FOTO: NTB Vis mer

Syrlig utflod

- Hva er grunnen til at mange får en slik bleket flekk i undertøyet?

- Alle jenter får utflod i varierende mengde, dette er skjedens måte å rense seg selv på. Skjeden har en lav pH-verdi på mellom 3,8- 4,5 slik at miljøet i skjeden blir surt. Et surt miljø bidrar til å holde infeksjoner borte. Mange opplever at deres mørke undertøy da kan få en lys flekk i skrittet.

Det sier medisinsk ansvarlig lege i Maja.no, Andrea Birketvedt, til KK.

Utflod er rett og slett en utskillelse av væske fra vagina, og er et tegn på god helse.

Det som skjer er altså at utfloden bleker vekk den mørke fargen, og dette er helt normalt.

- Blekede merker i undertøy er faktisk utrolig vanlig, men få velger å snakke høyt om det. Derfor synes vi det er viktig å vise frem en truse med blekede merker for å opplyse både kvinner og menn om dette, sier Birketvedt.

PÅVIRKER UNDERTØYET: Mange opplever at deres mørke undertøy kan få en lys flekk i skrittet, og det er helt normalt og ufarlig. FOTO: NTB
PÅVIRKER UNDERTØYET: Mange opplever at deres mørke undertøy kan få en lys flekk i skrittet, og det er helt normalt og ufarlig. FOTO: NTB Vis mer

Rammer kvinner i fruktbar alder

KK har tidligere skrevet om at daglig utflod er et sunnhetstegn. Utfloden er resultatet av skjeden og livmorens eget rensesystem. Gjennom slimet og væsken som utstøtes transporteres døde celler ut. Hvor mye utflod en kvinne har er helt individuelt, og utfloden varierer også i forhold til menssyklusen. Du har gjerne mer utflod rundt eggløsningen.

- Grunnen til at noen kvinner får slike flekker i undertøyet er at utfloden til kvinner i fruktbar alder er sur, med ph mellom 4 og 4.5, kanskje opp mot 5, forklarer Risa Lonnee-Hoffmann, som er forsker ved NTNU til KK.

Flekkene oppstår på grunn av melkesyreproduksjon som produseres av noen snille bakterier som vi har i vaginaen som heter lactobaciller.

- Det er helt normalt å ha disse bakteriene, men det kan også være normalt å ikke ha de. Det er stor variasjon akkurat der, og det henger sammen med bakteriefloraen fra tarmen, sier Lonnee-Hoffmann.

Når skal du oppsøke lege?

Utflod er som regel normalt og et sunnhetstegn, men i noen tilfeller kan det være lurt å oppsøke lege.

Hvis du merker at utfloden har endret seg utover det som er vanlig for deg, eller har tilleggssymptomer som f.eks kløe, svie, uregelmessige blødninger eller blødninger etter sex, kan det være lurt å oppsøke lege for å utelukke årsaker slik som BV, soppinfeksjon og forandringer i cellene, ifølge maja.no.

Hvis du ønsker å unngå å ødelegge trusene dine, kan truseinnlegg være en løsning.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer