Kosthold

Derfor skal du skrote kostholdsplanen

En plan som sier nøyaktig hvor mye og hva du skal spise til hvert eneste måltid? - Dropp det, sier ernæringsfysiologen.

ADVARER MOT DETALJFOKUS: - Å bare følge en oppskrift på hva du skal spise til hvert eneste måltid er ikke å anbefale, sier ernæringsfysiologen til KK.
ADVARER MOT DETALJFOKUS: - Å bare følge en oppskrift på hva du skal spise til hvert eneste måltid er ikke å anbefale, sier ernæringsfysiologen til KK. Vis mer
Publisert

Karbohydrater, proteiner og fett. Og hvordan var det med fordelingen igjen? Kan jeg spise frukt eller bør jeg bare spise grønnsaker? Spørsmålene som dukker opp dersom målet ditt er å gå ned i vekt er ofte mange, og er det en ting som er sikkert er det at ikke alle svar nødvendigvis er gode.

Og det er da vi kan tenke: hadde det ikke vært deilig med en detaljert plan hvor det står helt nøyaktig hva vi skal spise for å nå målet? Så slipper vi å tenke så mye?

- Mange ønsker seg det ja. En detaljert plan med hva, hvor mye, og gjerne også når du skal spise. Det er ikke jeg noen stor tilhenger av, sier Mari Eskerud, klinisk ernæringsfysiolog og kjent fra podcasten «Matmyter» og som bidragsyter på Lommelegen.no, til KK.

- Problemet med det er at det ligger veldig lite læring i et sånt opplegg. Målet er jo en livsstilsendring som gjør at man kan holde en trivselsvekt over tid, og ta gode valg i hverdagen, ikke bare mestre en en kortvarig slankeperiode. Et opplegg hvor man bare følger en bestemt plan slavisk øker også risikoen for å gå lei, sier Eskerud.

- Det er jo en del som har forsøkt seg på fryktelig mye riskaker og torsk i perioder. Det er ikke å anbefale over tid, sier hun og ler litt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer