Farvel til dobbeltsenga:

Derfor sover søvneksperten alene

- Det betyr jo ikke at forholdet skranter, eller at det ikke finnes noen kjærlighet der, sier han.

SØVNFORSKER: - Noen synes nok det er rart at jeg har eget rom. Men jeg som søvnforsker vet jo at det er en fornuftig beslutning om man har svært ulike søvnmønstre, sier legen Christian Benedict. Han har ikke delt rom med kona på ti år. Foto: Stefan Tell
SØVNFORSKER: - Noen synes nok det er rart at jeg har eget rom. Men jeg som søvnforsker vet jo at det er en fornuftig beslutning om man har svært ulike søvnmønstre, sier legen Christian Benedict. Han har ikke delt rom med kona på ti år. Foto: Stefan Tell Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Snorking, svett sengevarme og natterangling kan gå på søvnen og helsa løs når man deler seng med noen. Men går det an å sove hver for seg?

I gamle, fine kostymedramaer ser man det ofte: Herr og fru sier god natt til hverandre og lukker så døra til hvert sitt soverom. For i overklassen har det alltid vært på moten å ha adskilte soverom. Fintfolk sover hver for seg, men det betyr ikke at det har blitt status av den grunn.

Krydder for samlivet

Mange kvinner drømmer likevel om å ha eget rom med småblomstrete tapet og der herresokkene glimrer med sitt fravær. Men om drømmen går i oppfyllelse er det ikke noe man forteller til hvem som helst.

– Vi har hatt atskilte soverom i fem år, men det er ikke noe vi snakker åpent med andre om, sier Hilde (62).

- Jeg skammer meg jo ikke, men for min mann er dobbeltsengen hellig. Jeg foreslo at vi skulle kaste den ut og i stedet ha to separate senger, men det var utenkelig for ham. Han tenker nok at det betyr at vi ikke lenger skal ha noe intimt samvær, og at det på et vis skulle antyde for andre at det er han som ikke kan lenger. Så vi har beholdt vårt felles soverom, men jeg har flyttet inn i et rom som tidligere var ett av barnas. Og jeg synes jo at det snarere er blitt et krydder for vårt samliv. Nå besøker vi hverandre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer