Søvnproblemer:

Derfor sovner noen fortere enn andre

Blir du ofte liggende lenge før du sovner? Dette kan være grunnen.

INNSOVNINGSTID: Noen har en biologisk god evne til å sovne raskt, mens andre bruker lengre tid, sier søvnekspert. FOTO: NTB Scanpix
INNSOVNINGSTID: Noen har en biologisk god evne til å sovne raskt, mens andre bruker lengre tid, sier søvnekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det kan være veldig frustrerende å legge seg, tilsynelatende trøtt, for så å bli liggende våken i timesvis. Noen av oss trenger lang tid på å sovne, mens andre sovner så snart hodet treffer puta. Hvorfor er vi så forskjellige? Er det gener eller andre faktorer som avgjør hvor fort vi sovner?

Dårlig søvn kan ha flere årsaker. Ifølge Norsk Helseinformatikk er hyppige årsaker blant annet depresjon, angst og urolige bein (restless legs). I tillegg kan diverse medisiner medføre søvnproblemer. Også sosiale årsaker som støy, skiftarbeid eller uregelmessig døgnrytme kan spille inn.

Ståle Pallesen, som er søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, forklarer at det er en del individuelle forskjeller i hvor lett eller fort vi sovner.

- Noen av disse forskjellene er situasjonelt betinget, mens andre nok handler om individuelle forhold, sier Pallesen til KK.

Sovner du fort? Kanskje du sover for lite

Pallesen forklarer at de situasjonelle forholdene handler om personens tilstand her og nå. For eksempel blir innsovningstiden kort dersom man går på et permanent søvnunderskudd.

- Av og til er dermed det å sovne veldig fort en indikasjon på at en sover for lite, sier Pallesen.

Døgnrytmen din, og hvorvidt du er et A-menneske eller B-menneske, har også en del å si. Dersom B-mennesker legger seg relativt tidlig vil de typisk bruke mer tid på å sovne enn A-mennesker, forklarer Pallesen.

I tillegg vil aktiviteten du har hatt før du legger deg, ha noe å si:

- Har man gjort veldig stressende og krevende ting rett før man skal sovne blir også innsovningstiden ofte lang, sammenliknet med om man har gjort mer rolige, avslappende ting.

LES OGSÅ: Sovner du alltid sent? Da kan det være du har forsinket søvnfasesyndrom

ROLIGE AKTIVITETER: Å gjøre rolige aktiviteter før du legger deg, kan gjøre innsovningstiden kortere. FOTO: Shutterstock
ROLIGE AKTIVITETER: Å gjøre rolige aktiviteter før du legger deg, kan gjøre innsovningstiden kortere. FOTO: Shutterstock Vis mer

Individuelle forskjeller

Også individuelle forskjeller spiller inn på hvor fort vi sovner på kvelden. Disse forskjellene er trolig genetiske, eller av annen biologisk art, forklarer professoren.

- Noen har en biologisk god evne til å sovne raskt, mens andre bruker lengre tid. Men vet for eksempel at folk med insomni, som typisk bruker ganske lang tid på innsovning, ofte er karakterisert ved hyperaktivering, mens de som sovner rask som gruppe nok har en lavere generell aktivering enn dem med insomni, sier Pallesen.

KK har tidligere skrevet om at bekymringer og stress kan virke inn på søvnen vår. Både når det gjelder innsovningstid, men også om vi opplever å våkne flere ganger i løpet av natten.

‒ Vi regner med at omtrent en tredel har problemer med søvnen innimellom, har Torbjörn Åkerstedt, professor og søvnforsker ved Stressforskningsinstitutet ved Stockholms universitet, tidligere uttalt til KK.

Det er altså naturlig å gå gjennom perioder der søvnen er dårligere enn ellers. Dette kan skje i perioder der vi opplever mye stress på jobb eller går gjennom andre tøffe perioder i livet.

Dette kan hjelpe deg med å sovne raskere

Alvorlige søvnvansker kan altså skyldes diverse sykdommer som krever behandling, og om du sover dårlig over lengre tid, kan det være lurt å ta en tur til legen.

Det finnes likevel noen tips det kan være verdt å prøve, spesielt for deg som ønsker å roe ned kropp og hode før leggetid.

Velkjente råd er blant annet at du bør legge vekk skjermer en stund før leggetid, forsøke å ikke stresse over at du ikke får sove, og å gjøre rolige aktiviteter i timene før du skal sove. I tillegg kan det være lurt å stå opp igjen dersom du ikke får sove innen omtrent tretti minutter, for så å legge deg når du er søvnig igjen.

Om du ønsker å sovne raskere og bedre, kan det kan også være lurt å ta en titt på kostholdet ditt.

KK har spurt ernæringsfysiolog, skribent og yogalærer, Gunn Helene Arsky om hvilke mat- og drikkevarer som kan ha en betydning for søvnen vår.

Du har kanskje opplevd at du sovner fortere når du har drukket alkohol? Arsky understreker at det ikke er lurt å drikke alkohol sent på kvelden, selv om mange tror det hjelper på søvnen.

- Selv om du riktignok blir søvnig i begynnelsen, vil alkoholen gjøre at du produserer mer urin i løpet av natten. Dermed må du opp og tisse, og det kan være vanskelig å sovne igjen. I tillegg vil alkohol gjøre søvnen mer usammenhengende og dårlig.

At koffein kan forstyrre søvnen er ingen hemmelighet, og Arsky råder deg til å ikke drikke koffeinholdige drikker etter klokken 17. Det er fordi koffein bruker mange timer på å bli omsatt i kroppen, og derfor kan det være lurt å ta den siste kaffekoppen ganske tidlig på ettermiddagen.

- Dropp også alle slags nikotinholdige produkter etter middag. Nikotin stimulerer deg og virker ikke søvndyssende, sier hun.

AKTIVITET: Fysisk aktivitet er bra for søvnen, men prøv å unngå trening rett før leggetid. FOTO: NTB Scanpix
AKTIVITET: Fysisk aktivitet er bra for søvnen, men prøv å unngå trening rett før leggetid. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Også hva du spiser kan ha betydning for søvnen. Sterkt krydret mat bør unngås rett før leggetid, fordi chili og andre sterke kryddere kan gi deg halsbrann - som igjen kan holde deg våken. Men, du bør spise noe:

- Ikke legg deg på tom mage. Spis et lite måltid, gjerne med tryptofanrik mat. Dette forhindrer at en romlende mage ødelegger søvnen. Tryptofanrik mat er for eksempel fiskefilet, kamskjell, tofu, nøtter, havre, kiwi og banan, sier Arsky, og fortsetter:

- I tillegg til å inneholde mye tryptofan, inneholder bananer også litt kobber og magnesium, som begge er mineraler som kan gi deg bedre søvn.

For å unngå at du må opp og tisse flere ganger i løpet av natten, bør du unngå store mengder drikke i den siste halvannen timen før du legger deg. Husk også at fysisk aktivitet er supert for søvnen:

- En kropp som har vært i bruk, vil ha behov for søvn, og du sovner lettere. Aller best er det å trene tre til seks timer før du skal legge deg. Nærmere sengetid vil treningen virke oppkvikkende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer