Kaffe:

Derfor tåler noen av oss å drikke kaffe sent på dagen

Kaffedrikkere kan deles inn i tre hovedgrupper av koffeinfølsomhet, ifølge en rapport.

KAFFE: Noen tåler rett og slett mer enn andre. Foto: Scanpix.
KAFFE: Noen tåler rett og slett mer enn andre. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

«Du må ikke drikke kaffe etter klokken syv på kvelden hvis du vil sove godt». Dette er et utsagn vi alle har hørt før. Noen av oss lever slavisk etter dette rådet, mens andre bare gir blaffen og drikker kaffe når de måtte ønske det.

Ja, for er det ikke rart at noen nesten kan drikke kaffe på sengekanten og likevel sovne søtt, mens andre føler seg lys våken i flere timer etter én kaffekopp?

Kanskje er det så individuelt at noen av oss faktisk kan drikke kaffe sent på dagen – nesten helt upåvirket.

– Vi reagerer ulikt på kaffe, vi har ulik toleranse og vi forbrenner ulikt. Akkurat som med en del andre ting vi får i oss. Kaffe sent på dagen går fint for noen, ikke så bra for andre, så her er svaret JA, sier Bjørn Grydeland, ved Norsk Kaffeinformasjon, til KK.

Dine gener avgjør hvor høy toleranse du har

At noen mennesker blir mer påvirket av koffeinets effekt bekreftes også i en rapport fra The Institute for scientific information on coffee, som er skrevet av doktor J.W. Langer og basert på en rekke eksisterende studier.

Hvordan kroppen din reagerer på koffein er sannsynligvis bestemt av to genetiske faktorer; det ene er hvorvidt leveren din forbrenner koffeinet raskt eller sakte, og om du har en genetisk variasjon som gjør sentralnervesystemet ditt mer følsomt overfor koffeinstimulerende effekter.

Rapporten konkluderer med at det finnes tre hovedgrupper koffeinsensitivitet; høy følsomhet, normal følsomhet og lav følsomhet.

Høy følsomhet for koffein: Langsom forbrenning i leveren og høy binding i sentralnervesystemet. Selv små mengder koffein vil forårsake en stimulerende virkning, og høyere doser kan forårsake søvnproblemer. Sett hos en minoritet av mennesker.

TRE NIVÅER: Kaffefølsomheten kan deles inn i tre nivåer; høy, normal og lav følsomhet. FOTO: NTB Scanpix.
TRE NIVÅER: Kaffefølsomheten kan deles inn i tre nivåer; høy, normal og lav følsomhet. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Normal følsomhet for koffein: Balansen mellom koffeininaktivering i leveren og binding i sentralnervesystemet betyr at personen vanligvis kan drikke 2-5 kopper kaffe om dagen uten bivirkninger eller søvnforstyrrelser.

Lav følsomhet for koffein: Her omsettes koffeinet raskt og man kan ha et høyere inntak av kaffe (men helst bør man ikke drikke mer enn fem kopper per dag). Kaffedrikking før sengetid vil vanligvis ikke forstyrre søvnen.

Bør ikke drikke mer enn fem kopper uansett

Hvis du har lav følsomhet for koffein og dermed ikke blir så påvirket av dens effekt, betyr det likevel ikke at du bør drikke uante mengder kaffe om dagen.

– Anbefalt øvre grense fra The European Food Safety Authority (EFSAS) er 400 mg koffein for «vanlige friske mennesker», mens gravide og ammende bør begrense seg til 200 mg per dag (tidligere 200 – 300 mg), sier Grydeland.

Barn og ungdom bør derimot ikke få i seg mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag, ifølge Mattilsynet.

Selv om 400 mg koffein per dag tilsvarer opptil 5 kopper kaffe, må du huske på at denne øvre grensen gjelder totalt for dagen – og det inkluderer altså alle drikker som inneholder koffein. Mengden koffein i ulike drikker varierer enormt, og er blant annet avhengig av drikkens styrke og hvor mye som konsumeres.

Så mye koffein er det i 1 dl:

  • Koke- og filterkaffe: 50 - 60 mg
  • Pulverkaffe: ca 40 mg
  • Espresso: ca 125 mg
  • Koffeinfri kaffe: ca 2 mg
  • Te: ca 25 mg
  • Cola og enkelte andre leskedrikker: ca 15 mg
  • Red Bull: ca 32 mg

Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog og kursholder, advarer også om at gravide bør være ekstra forsiktige med kaffeinntaket.

– Koffein omsettes langsommere i kroppen under svangerskapet, og passerer fritt over til fosteret. Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for spontanabort. Vær også obs på at enkelte anti-cellulittkremer inneholder mye koffein, og dette tas opp i kroppen. Smører du halve kroppen inn, kan det tilsvare 100 milligram koffein. Verdt å tenke på, om du er høysensitiv for koffein, eller er gravid, sier hun til KK.

Slik virker koffein på kroppen

Koffein er et mildt sentralstimulerende stoff med en rekke fysiologiske effekter. Dette er et stoff som virker oppkvikkende, men også utmattende i store mengder.

Koffein øker hjerterytmen og blodtrykket, øker svetteproduksjonen og kan virke vanndrivende. For de som er høysensitive for koffein, vil alle disse effektene bli ekstra tydelige. Derfor er det noen som fint kan drikke te og kaffe rett før sengetid, mens andre må vente i timer før hjertet roer seg tilstrekkelig, sier Arsky.

FORSIKTIG VED GRAVIDITET: Mennesker med høy følsomhet for koffein, samt gravide, bør være mer forsiktig med kaffeinntaket. Foto: Scanpix.
FORSIKTIG VED GRAVIDITET: Mennesker med høy følsomhet for koffein, samt gravide, bør være mer forsiktig med kaffeinntaket. Foto: Scanpix. Vis mer

Hun forteller at koffein er å betrakte som et legemiddel dersom det dreier seg om større mengder. Men fordi det finnes naturlig i kaffe, te og sjokolade, kan også begrensede mengder koffein tilsettes i visse andre drikker.

– Guarana er et stoff som har de samme egenskapene som koffein, og som derfor også er regulert av myndighetene, forklarer hun.

Forskning viser likevel at koffein ikke er et avhengighetsdannende stoff. Såkalt «brain mapping»-teknologi indikerer at koffein ikke er knyttet til hjernekretser for avhengighet, og dette understøttes av at mennesker ikke utvikler toleranse for de stimulerende effektene av koffein.

Med andre ord; har du høy følsomhet for koffein vil du ikke kunne øke din toleranse ved å drikke mer kaffe, du må bare akseptere og ta hensyn til at kroppen din tåler mindre kaffe.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer