Kaffe:

Derfor tåler noen av oss å drikke kaffe sent på dagen

Kaffedrikkere kan deles inn i tre hovedgrupper av koffeinfølsomhet, ifølge en rapport.

KAFFE: Noen tåler rett og slett mer enn andre. Foto: Scanpix.
KAFFE: Noen tåler rett og slett mer enn andre. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

«Du må ikke drikke kaffe etter klokken syv på kvelden hvis du vil sove godt». Dette er et utsagn vi alle har hørt før. Noen av oss lever slavisk etter dette rådet, mens andre bare gir blaffen og drikker kaffe når de måtte ønske det.

Ja, for er det ikke rart at noen nesten kan drikke kaffe på sengekanten og likevel sovne søtt, mens andre føler seg lys våken i flere timer etter én kaffekopp?

Kanskje er det så individuelt at noen av oss faktisk kan drikke kaffe sent på dagen – nesten helt upåvirket.

– Vi reagerer ulikt på kaffe, vi har ulik toleranse og vi forbrenner ulikt. Akkurat som med en del andre ting vi får i oss. Kaffe sent på dagen går fint for noen, ikke så bra for andre, så her er svaret JA, sier Bjørn Grydeland, ved Norsk Kaffeinformasjon, til KK.

Dine gener avgjør hvor høy toleranse du har

At noen mennesker blir mer påvirket av koffeinets effekt bekreftes også i en rapport fra The Institute for scientific information on coffee, som er skrevet av doktor J.W. Langer og basert på en rekke eksisterende studier.

Hvordan kroppen din reagerer på koffein er sannsynligvis bestemt av to genetiske faktorer; det ene er hvorvidt leveren din forbrenner koffeinet raskt eller sakte, og om du har en genetisk variasjon som gjør sentralnervesystemet ditt mer følsomt overfor koffeinstimulerende effekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer