Mensen

Derfor tenker du annerledes når du har mensen

Det kan være at mensen gjør deg mer impulsiv, men dårligere på å løse språklige oppgaver.

PÅVIRKER HJERNEN: Jo høyere nivåer av østrogen, jo bedre impulskontroll og jo bedre språklig forståelse, tror forskere.  Foto: NTB Scanpix
PÅVIRKER HJERNEN: Jo høyere nivåer av østrogen, jo bedre impulskontroll og jo bedre språklig forståelse, tror forskere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg at menstruasjonssyklusen kan påvirke treningseffekten din, men visste du at den også påvirker måten du bruker hjernen? 

Helene Hjelmervik er postdoktor ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen. I fjor publiserte hun studier som viste at vi kvinner bruker pannelappen (frontallappen) i hjernen mer jo høyere nivåer av østrogen vi har. I denne delen av hjernen styres blant annet planlegging og konsentrasjon, og dermed kan det se ut som disse evnene kan svekkes litt under menstruasjonen. 

- Jeg testet kvinner i forskjellige faser i menssyklusen, da østrogennivået var høyt eller lavt, og fant at kvinner har bedre kognitiv kontrollevne når de har et høyt nivå av østrogen. Det er da i folikkelfasen, rett før eggløsning, sier hun til KK.no. 

Menstruasjonssyklusen varer vanligvis i mellom 26 og 34 dager, og vanligvis i 28. Syklusen deles inn i to hovedfaser; folikkelfasen og lutealfasen. Førstnevnte varer fra første dag av menstruasjonen og to uker frem i tid. Lutealfasen varer fra dag 15 og til siste dag før du får mensen igjen.

Det er etter menstruasjonen, i folikkelfasen, at nivåene av østrogen begynner å øke, og aller høyest er de under eggløsningsperioden omtrent midt i syklusen. 

Enkelt forklart kan dette altså bety at vi er bedre på å kontrollere impulser i denne fasen, og altså er mer impulsive når vi har mensen og østrogennivået har sunket igjen.

LES OGSÅ: Stemmer det at du blir mer tiltrekkende når du har eggløsning?  

ØSTROGEN: Det er etter menstruasjonen, i folikkelfasen, at nivåene av østrogen begynner å øke, og aller høyest er de under eggløsningsperioden omtrent midt i syklusen.  Foto: Shutterstock / Irina Bg
ØSTROGEN: Det er etter menstruasjonen, i folikkelfasen, at nivåene av østrogen begynner å øke, og aller høyest er de under eggløsningsperioden omtrent midt i syklusen. Foto: Shutterstock / Irina Bg Vis mer

Menn og kvinner bruker hjernen forskjellig

Under studien fant hun også ut at menn ikke bruker frontallappen like mye som kvinner, sannsynligvis fordi de har lavere nivåer av østrogen. 

- Det er ikke slik at det er forskjeller i intelligensnivået mellom kjønnene. Dette er forskjeller som kommer på tross av at intelligensnivået er det samme, påpeker forskeren. 

Hennes studier viser imidlertid at kjønnshormoner kan være med på å forklare hvordan menn og kvinner bruker hjernen forskjellig. 

- Noen mener kjønnshormoner påvirker de evnene der menn og kvinner er mest ulike, forteller hun og legger til:  

- Menn som en gruppe er for eksempel bedre på romlig forståelse, mens kvinner som gruppe er bedre språklig. Noen mener da at kvinner gjør det best på språklige oppgaver når østrogennivået er høyt. 

LES OGSÅ: Mensenmytene du ikke skal tro på

Fungerer som budbringere i kroppen 

Hormoner er stoffer som transporteres gjennom blodet, til bestemte celler i kroppen, og lager en fysisk reaksjon ved å binde seg til reseptorer i dem. 

- Hormoner er stoffer i kroppen som skilles ut et sted, og har effekt et annet sted. De fungerer som budbringere i kroppen, forklarer Carl Pintzka, forsker ved nasjonal kompetansetjeneste for funksjonell MR. 

Han forteller i likhet med Hjelmervik at kjønnshormonet østrogen kan forklare kvinners gode språkøre. 

- Når det gjelder at menn er bedre i matematiske oppgaver enn kvinner, har man sett at de forskjellene har jevnet seg ut med tiden, og dermed tror man heller det har med tradisjoner og oppdragelse å gjøre. Når det gjelder språk er det litt mer tydelig at det har en evolusjonsmessig forklaring, sier han. 

Varierer gjennom syklusen

NAVIGERER FORSKJELLIG: Det kan dessverre hende han har rett. Menn viser seg å navigere seg raskere frem til et sted.  Foto: Scanpix
NAVIGERER FORSKJELLIG: Det kan dessverre hende han har rett. Menn viser seg å navigere seg raskere frem til et sted. Foto: Scanpix Vis mer

Selv har han undersøkt menn og kvinners retningssans, og kommet frem til at menn faktisk er flinkere til å finne raskt frem enn hva kvinner er, og at de i større grad navigerer etter himmelretninger. Kvinner lager heller en rute de kan følge, av typen «forbi det gule huset og opp til venstre». 

Undersøkelsen fant sted i form av en virtuell labyrint som de 36 testdeltakerne (18 kvinner og 18 menn) måtte navigere seg gjennom mens en MR-maskin tok bilder av hjernene deres. Mennene klarte så mye som 50 prosent flere av oppgavene de fikk, enn kvinnene. Senere fikk en annen gruppe kvinner testosterontilskudd. De fant ikke frem i noe større grad enn tidligere, men de navigerte seg frem på en annen måte - i større grad med samme del av hjernen som menn bruker til samme oppgave. 

- De fleste undersøkelser på kjønnshormoner og hjernen gjøres på rotter og mus, og går på hvordan kjønnshormoner gjør at ulike hjerneområder utvikler seg forskjellig, forteller Pintzka. 

- Man ser for eksempel at antall koblinger mellom nervecellene i hjerneområder som er viktige for hukommelse varierer i takt med østrogen gjennom menstruasjonssyklusen. 

LES OGSÅ: Kan du ha en hormonsykdom? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer