Mensen

Derfor tenker du annerledes når du har mensen

Det kan være at mensen gjør deg mer impulsiv, men dårligere på å løse språklige oppgaver.

PÅVIRKER HJERNEN: Jo høyere nivåer av østrogen, jo bedre impulskontroll og jo bedre språklig forståelse, tror forskere.  Foto: NTB Scanpix
PÅVIRKER HJERNEN: Jo høyere nivåer av østrogen, jo bedre impulskontroll og jo bedre språklig forståelse, tror forskere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg at menstruasjonssyklusen kan påvirke treningseffekten din, men visste du at den også påvirker måten du bruker hjernen? 

Helene Hjelmervik er postdoktor ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen. I fjor publiserte hun studier som viste at vi kvinner bruker pannelappen (frontallappen) i hjernen mer jo høyere nivåer av østrogen vi har. I denne delen av hjernen styres blant annet planlegging og konsentrasjon, og dermed kan det se ut som disse evnene kan svekkes litt under menstruasjonen. 

- Jeg testet kvinner i forskjellige faser i menssyklusen, da østrogennivået var høyt eller lavt, og fant at kvinner har bedre kognitiv kontrollevne når de har et høyt nivå av østrogen. Det er da i folikkelfasen, rett før eggløsning, sier hun til KK.no. 

Menstruasjonssyklusen varer vanligvis i mellom 26 og 34 dager, og vanligvis i 28. Syklusen deles inn i to hovedfaser; folikkelfasen og lutealfasen. Førstnevnte varer fra første dag av menstruasjonen og to uker frem i tid. Lutealfasen varer fra dag 15 og til siste dag før du får mensen igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.