Rumpe

Derfor tenner menn på store rumper

- Menns tiltrekning blir påvirket av det aktuelle kroppsidealet.

TENT AV RUMPER: Mange menn tenner på store rumper. Forskere tror det anses som et tegn på fruktbarhet. I tillegg har rumper fått mer og mer oppmerksomhet i populærkultur noe som endrer kroppsidealet og hva som anses som attraktivt.  Foto: Plainpicture
TENT AV RUMPER: Mange menn tenner på store rumper. Forskere tror det anses som et tegn på fruktbarhet. I tillegg har rumper fått mer og mer oppmerksomhet i populærkultur noe som endrer kroppsidealet og hva som anses som attraktivt. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du tatt deg i å vie litt ekstra oppmerksomhet til rumpa di i det siste? Mange kvinner drømmer om en spretten bakende, og trener knebøy og utfall så svetten renner for å få opp muskelmassen i bakpartiet. Det er ikke mange år siden at mange helst ville unngå å få en formfull rumpe, men nå er det altså hett å ha litt «junk in the trunk».

- Kroppsidealet endrer seg

Kjendiser som Nicki Minaj, Kim Kardashian og Jennifer Lopez har basert store deler av berømmelsen på sine formfulle bakender, og får millioner av likes når de deler dristige bilder. Ifølge sexolog Siv Gamnes blir også menn påvirket av det rådende kroppsidealet og vil derfor være mer interessert i rumper nå enn før.

- Det mennesker tiltrekkes av er veldig individuelt. Man ser likevel noen hovedtendenser gjennom tidene etter hvert som kroppsidealet endrer seg. Langt tilbake i tid var det kvinner med supersmal midje som var populært, på 1970-tallet var det hår og løse pupper, og i dag er det blant annet store rumper. Man blir påvirket av motebildet og etter en stund ser man at folk endrer tenningsmønster. I dag synes selv folk som ikke har seksuell erfaring at store rumper er finere enn små rumper, sier hun.

IDEALET ER ENDRET: På begynnelsen av 2000-tallet ble det økt fokus på rumpa og jenter begynte å trene for å få større bakende.  Foto: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev
IDEALET ER ENDRET: På begynnelsen av 2000-tallet ble det økt fokus på rumpa og jenter begynte å trene for å få større bakende. Foto: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev Vis mer

LES OGSÅ: Slik effekt har trening på kroppen

Liker kurven, ikke rumpa

En undersøkelse gjort ved tyrkiske Bilkent University fant ut at menn ble mest tiltrukket av kvinner som hadde en kurve på 45 grader på toppen av rumpa. Overraskende nok var mennene mer tent av selve kurven enn den faktiske rumpa. Forskerne trakk konklusjonen at ekstra masse rundt bakenden er attraktivt fordi det understreker kurven.

Evolusjonsbiologer sammenligner nemlig menneskers rumpefasinasjon med apenes kurtise, og mener vi måler den med blikket for å vurdere reproduksjonsevnen hos det motsatte kjønn.

LES OGSÅ: Fem ting som er bra med rumpa di

Fremmer naturlige former

Realitystjernen Kim Kardashian (35) er en av dem som virkelig har satt kvinnerumper i fokus. Det har blitt spekulert i om den formfulle stjernen har fått silikon injisert i baken, men selv avkrefter hun ryktene. Kim mener hun bidrar til et mer naturlig kroppsideal.

- Jeg er glad for å kunne fremme en sunn og naturlig kroppsform, spise sunt og trene og sette pris på din naturlige form, har Kardashian tidligere uttalt til avisen The Sun.

FORMFULL STJERNE: Kim Kardashian har blitt berømt for sin store bakende og er ikke redd for å vise den frem!
FORMFULL STJERNE: Kim Kardashian har blitt berømt for sin store bakende og er ikke redd for å vise den frem! Vis mer

Kim vokste opp på 1990-tallet da idealkvinnen var slank, på grensen til radmager. Det var derimot umulig for Kim å leve opp til dette kroppsbilde.

- De kvinnelige modellene var som skjeletter og med min armenske bakgrunn var det en form som ladri ville passe meg.  

LES OGSÅ: Snarvei til strammere rumpe

Rumper er mer populært enn noen gang

Psykolog Ingela Lundin Kvalem har i en årrekke forsket på kroppsbilde og forteller at det kroppslige idealet i den vestlige verden i dag er en slank, men veltrent figur med flat mage, smale hofter, relativt store pupper og sprettrumpe. Det er godt kjent at menn i en årrekke har vært tiltrukket av såkalt «timeglassfigur» fordi det signaliserer fruktbarhet. Kvalem forteller at det er lite forskning på den nye attraksjoner rundt rumper.

- Det er lite forskning på hvorfor menn tiltrekkes av store rumper. Det begynte å bli mer fokus på rumpe på begynnelsen av 2000-tallet, blant annet gjennom musikkvideoer. Det har ført til økt oppmerksomhet rundt denne kroppsdelen.

- Rumpe har i løpet av 2000-tallet fått en ny renessanse, stemmer Gamnes i.  

Mens en formfull rumpe lenge har vært ettertraktet i latinoamerikansk og afroamerikansk kultur er det først de siste årene kroppsdelen har blitt så ettertraktet blant hvite kvinner.

- Denne tiltrekningen er også noe kulturelt betinget. Afrikanske kvinner legger på seg mer rundt rumpa, men forskning viser at de er også mer fornøyde med kroppen sin fordi idealet deres er mer formfullt, forteller Kvalem. 

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak disse rumpene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer