Coronavirus i Norge:

Derfor trenger du mer søvn nå

- Nok søvn er viktig for immunforsvaret og kan dermed gjøre deg mer motstandsdyktig mot infeksjoner som coronaviruset. Det vil ikke beskytte deg mot smitte, men gjøre deg bedre rustet til å takle den.

Er du av dem som er trøttere enn vanlig i disse unntakstider? Det finnes det flere mulige forklaringer på, ifølge søvnforsker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
Er du av dem som er trøttere enn vanlig i disse unntakstider? Det finnes det flere mulige forklaringer på, ifølge søvnforsker. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Søvnforsker Bjørn Bjorvatn leder Forskningsgruppe for søvn, muskelskjelett, infeksjon og laboratorium (SMIL) ved Universitetet i Bergen. Han sover selv bedre nå enn før corona-pandemien.

Les også: Ti gode ting coronakrisa har gitt oss

- Jeg hører mange si at de er trøtte nå. Noen sover mer, men føler seg ikke nødvendigvis mer uthvilt, forteller han.

- Det kan være fordi vi er mer innendørs, mindre fysisk aktive og får mindre dagslys. Det kan også være fordi vi bruker mye hjernekapasitet på å bekymre oss, det kan tappe oss for krefter. Man blir trøtt av å være både fysisk og psykisk påskrudd.

Økonomiske bekymringer

Søvnforskeren sammenligner unntakstilstanden vi nå lever i med lange ferier: Mange føler seg trøttere på ferie, fordi vi skrur av signalene vi har i hverdagen. Krav og forpliktelser gjør oss mer våkne, vi går i en beredskap. Nå har mange av oss mistet rutinene hverdagen gir.

Les også: Tomt for paracet? Her er alternativene

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.