Fylleangst

Derfor våkner du med «hangxiety»

- Alle vet at alkohol er en god angstfordriver, men det må du betale for dagen etter, forklarer professor.

FYLLEANGST: Alle som har opplevd å våkne med fylleangst, eller såkalt «hangxiety», vet hvor ubehagelig det kan være. FOTO: NTB Scanpix
FYLLEANGST: Alle som har opplevd å våkne med fylleangst, eller såkalt «hangxiety», vet hvor ubehagelig det kan være. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle som har opplevd å våkne etter en fuktig kveld med angst i hele kroppen vet hvor ubehagelig det kan være. Kroppen skjelver, tankene raser og du gransker gjerne alt du sa eller gjorde dagen før. Dette er klassiske symptomer på såkalt «hangxiety», eller fylleangst.

Var det virkelig en så god idé å dele de ekte følelsene og tankene dine med kollegaen din? Burde du virkelig ha sendt den SMSen klokka tre i natt? Tankene kverner mens du gjerne ligger der og kjenner at kroppen prøver å kvitte seg med alkoholen fra kvelden før. Men hva er egentlig grunnen til at vi opplever denne angsten dagen derpå, også i tilfeller hvor vi ikke har gjort noe galt eller flaut?

- Alle vet at alkohol er en god angstfordriver. I de aller fleste selskap serveres det en velkomstdrink i det man kommer, og den tradisjonen har oppstått fordi den lille sosiale angsten som vi alle har blir fordrevet av et lite glass alkohol. Man senker skuldrene, snakker litt friere og blir i litt festligere humør.

Det sier Jørgen G. Bramness, som er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rus og psykisk lidelse, og professor i psykiatri ved UiT.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer