Hodepine:

- Dessverre er det fortsatt mange som bruker mer smertestillende enn anbefalt

Rundt to prosent av den voksne befolkningen i Norge har kronisk hodepine. Dette er symptomene - og slik blir du kvitt det!

SMERTESTILLENDE: Mange tar mer smertestillende enn anbefalt. FOTO: NTB Scanpix
SMERTESTILLENDE: Mange tar mer smertestillende enn anbefalt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange med kronisk hodepine utvikler også en kronisk medikamentutløst hodepine. Det vil si at de smertestillende midlene du bruker for å få bukt med hodepinen, gir deg en annen form for hodepine. Mange tar smertestillende uten å følge anbefalingene, mener Knut Hagen, professor ved NTNU og overlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.

- Tross mer info i media og bedre kunnskap hos fastleger er det dessverre fortsatt slik at mange bruker mer smertestillende enn anbefalt eller uten å snakke med lege. Både blandingspreparater og enkle smertestillende kan kjøpes fritt og er lett tilgjengelig, sier Hagen til KK.

LES OGSÅ: 3 ting du IKKE bør bruke smertestillende til

Blir mer følsomme

Akkurat hva som forårsaker den medikamentutløste hodepinen vites ikke, men det er sannsynlig at du blir ekstra følsom mot det som kan utløse hodepine når kroppen din er vant med smertestillende.

- Sannsynligvis er det fordi hyppig inntak av smertestillende påvirker de smerteførende banene og bidrar til en overfølsomhet. En slik overfølsomhet er funnet i nevrofysiologiske studier av pasienter med medikamentoverforbrukshodepine (MOH), forteller Hagen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer