Hodepine:

- Dessverre er det fortsatt mange som bruker mer smertestillende enn anbefalt

Rundt to prosent av den voksne befolkningen i Norge har kronisk hodepine. Dette er symptomene - og slik blir du kvitt det!

SMERTESTILLENDE: Mange tar mer smertestillende enn anbefalt. FOTO: NTB Scanpix
SMERTESTILLENDE: Mange tar mer smertestillende enn anbefalt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange med kronisk hodepine utvikler også en kronisk medikamentutløst hodepine. Det vil si at de smertestillende midlene du bruker for å få bukt med hodepinen, gir deg en annen form for hodepine. Mange tar smertestillende uten å følge anbefalingene, mener Knut Hagen, professor ved NTNU og overlege ved Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine.

- Tross mer info i media og bedre kunnskap hos fastleger er det dessverre fortsatt slik at mange bruker mer smertestillende enn anbefalt eller uten å snakke med lege. Både blandingspreparater og enkle smertestillende kan kjøpes fritt og er lett tilgjengelig, sier Hagen til KK.

LES OGSÅ: 3 ting du IKKE bør bruke smertestillende til

Blir mer følsomme

Akkurat hva som forårsaker den medikamentutløste hodepinen vites ikke, men det er sannsynlig at du blir ekstra følsom mot det som kan utløse hodepine når kroppen din er vant med smertestillende.

- Sannsynligvis er det fordi hyppig inntak av smertestillende påvirker de smerteførende banene og bidrar til en overfølsomhet. En slik overfølsomhet er funnet i nevrofysiologiske studier av pasienter med medikamentoverforbrukshodepine (MOH), forteller Hagen.

En kronisk hodepine defineres som en hodepine du har minst femten dager i måneden. Hagen forteller at rundt to prosent av den voksne befolkningen i Norge har kronisk hodepine av noe slag, mens 15 prosent har migrene (både kronisk og ikke kronisk).

MEDIKAMENTUTLØST HODEPINE: For mye smertestillende gir hodepine.  Foto: Scanpix
MEDIKAMENTUTLØST HODEPINE: For mye smertestillende gir hodepine. Foto: Scanpix Vis mer

Han anslår at omkring én av 25 migrenepasienter utvikler kronisk hodepine som følge av høy medikamentbruk.

Samtidig har rundt halvparten av de med en kronisk hodepine medikamentoverforbrukshodepine, ifølge Hilde Karen Ofte, nevrolog ved sykehuset i Bodø.

- MOH er absolutt vanligst ved migrene, rundt 60 til 80 prosent av pasientene med MOH har migrene i utgangspunktet. Spenningshodepine er en god nummer to. I Skandinavia har man funnet at rundt én til to prosent av befolkningen har MOH. Dette utgjør rundt halvparten av alle med kronisk, daglig hodepine, sier Ofte, som nylig har tatt doktorgrad i hodepine.

LES OGSÅ: Avhengig av smertestillende: - Jeg var som innpakket i bomull, hverken glad eller lei meg

Kan skje uansett hva slags smertestillende du bruker

- Det er sannsynligvis sammensatte årsaksmekanismer til MOH, men vi vet at smertestillende medikamenter påvirker smertenettverkene i hjernen, og kan bidra til det vi kaller for «sentral sensitisering».

Det betyr at smerteterskelen senkes og at stimuli som normalt sett ikke oppleves som smertefulle, kan forårsake smerte. Dette er viktige mekanismer i all form for kronisk smerte, forklarer Ofte.

Det er altså de som allerede er rammet av hodepine som får medikamentoverforbrukshodepine. Ifølge Ofte kan det skje uansett hva slags smertestillende du bruker, men risikoen er størst om du bruker kombinasjonspreparater, som inneholder flere virkestoffer, eller opiatholdige legemidler.

- Ifølge kriteriene står du i fare for å utvikle medikamentoverforbrukshodepine dersom du bruker triptaner (som er vanlige migrenemedisiner), opioider eller kombinasjonspreparater minst 10 dager i måneden i minst tre måneder. Enkle smertestillende som paracet og ibux vil kunne forårsake MOH dersom det brukes 15 dager eller mer i måneden i minst tre måneder, forteller Ofte.

LES OGSÅ: Én tredjedel av alle med migrene har øyemigrene

De fleste blir kvitt hodepinen når de kutter ut smertestillende

Du kan heldigvis bli helt kvitt den nye hodepinen, men det forutsetter at du klarer å holde deg unna smertestillende i en periode, noe som kan være vanskelig for mange med kronisk hodepine, og ikke alle vil bli bedre.

- Den eneste måten å bli kvitt MOH på er å slutte helt å bruke smertestillende medisiner en periode - vanligvis i tre til fire uker. Ofte vil man da bli litt verre en periode, før man blir bedre. Rundt 70 prosent av pasientene med MOH vil bli bedre av å kutte ut smertestillende behandling.

Ifølge Hagen bør de smertestillende medisinene kuttes ut i minst én måned, før du er svært restriktiv med bruken av smertestillende videre. I perioden da de smertestillende kuttes ut kan det være aktuelt med andre medisiner - i samråd med lege.

- Mange vil i denne perioden ha nytte av å bruke forebyggende medisiner for migrene, for eksempel betablokkere, slik at flere lykkes med å komme seg gjennom en nødvendig avvenningsperiode og å blir kvitt den kroniske hodepinen, sier Hagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer