Social Jet Lag

- Det å sove noen ekstra timer i helgene kan øke risikoen for hjertesykdom med 11 prosent

Helger og ferier er hellig for mange av oss – endelig er det mulig å legge seg senere og sove litt lenger! Men det er ikke så lurt, ifølge ekspertene.

SØVN: Ifølge ekspertene er det ikke så lurt å sove lenge i helger og ferier, ifølge ekspertene.  Foto: NTB Scanpix
SØVN: Ifølge ekspertene er det ikke så lurt å sove lenge i helger og ferier, ifølge ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss er travelt opptatt med skole og jobb i ukedagene, og utnytter derfor helger og ferier til å «sove ut». Dette gjelder faktisk 85 prosent av oss, ifølge en studie publisert i Yahoo News.

Det er jo så deilig å sove til man våkner av seg selv, ikke sant? Men det er ikke bra for helsa, skal vi tro ekspertene.

– Mange bygger opp et søvnunderskudd i løpet av arbeidsdagene, og sover derfor ekstra lenge i helgene. Dette fører til en uregelmessig livsstil, hvor man går i seng og står opp på forskjellig tidspunkt. Det er dette som kalles social jet lag, sier Mikael Rasmussen, søvnekspert, forfatter og foredragsholder ved Center for stress og trivsel, København. 

Dersom man sover noen ekstra timer i helgene, kan det føre til kronisk fatigue og trigge dårlig humør. Det kan også øke risikoen for hjertesykdom med 11 prosent.

– Dersom du legger deg og står opp til forskjellig tidspunkt, vil det påvirke stresshormonene i kroppen din. For å kompensere for disse uregelmessige tidene, vil kroppen produsere flere stresshormoner, som igjen fører til dårligere søvn. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.