Leve lenge

Det aller viktigste du kan gjøre for å bli 100 år

Gode gener har ifølge lege mindre betydning enn det mange tror.

HVORDAN FÅ ET LANGT LIV: Den viktigste enkeltfaktoren for å få et langt liv er en helt annen enn den mange kanskje tror. FOTO: NTB
HVORDAN FÅ ET LANGT LIV: Den viktigste enkeltfaktoren for å få et langt liv er en helt annen enn den mange kanskje tror. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Nordmenn lever stadig lengre. I dag er mer enn 1000 personer i Norge eldre enn 100 år og de langt fleste (cirka 900) er kvinner. Men hva skal til for at du og jeg skal bli en av disse hundreåringene i fremtiden?

Ifølge lege Ole Petter Hjelle, forfatter av boken «Lev til du blir 100 - 7 nøkler til et langt og godt liv», har det de siste årene blitt forsket mye på hvilke faktorer som gjør at vi lever lenge.

Gode gener ikke det viktigste

Et viktig funn er at genene våre betyr mindre enn det vi tidligere har trodd og at hvordan vi lever livene våre er den viktigste faktoren, fordi det primært avgjør både hvor lenge og hvor godt vi lever.

– Vi vet at genene våre har en viss betydning, cirka 25 prosent, men vi kan faktisk også påvirke genene våre ved å gjøre gode valg i hverdagen. Dersom du er født med en økt risiko for hjerte-karsykdom eller diabetes type 2, vil du ved å bevege deg, spise sunt og sove godt, være med på å undertrykke de dårlige genene. En del av disse endringene kan også videreføres til neste generasjon, slik at de vil nyte godt av de livsstilvalgene du har tatt, sier han.

– Men dette går begge veier, da også negative livsstilsvalg kan påvirke deg og dine barns gener. Hvis mor for eksempel røyker under svangerskapet vil det kunne endre måten genene som overføres til fosteret uttrykkes på slik at barnet får en økt risiko for astma og lungesykdom.

Overraskende enkeltfaktor

Statistikk fra SSB viser tydelig at vi nordmenn lever stadig lengre. Kvinner født i 1989 har en forventet levealder på 79,85 år, men for jenter født i dag er alderen økt til hele 84,68 år. Forventet levealder blant menn har også økt kraftig, fra 73,34 år i 1989 til 81,19 i dag.

I boken forklarer Hjelle hvordan de ulike livsstilsvalgene påvirker hvor lenge du vil leve, som fysisk aktivitet og riktig kosthold.

Men det som kanskje vil overraske mange er at gode sosiale relasjoner blir trukket frem som den viktigste enkeltfaktoren for å få et langt liv.

– Vi vet ikke helt sikkert hvorfor sosiale relasjoner er så viktige. Men vi vet at det å ha vennskap og gode relasjoner med andre mennesker øker sannsynligheten for at du lever lenge og holder deg frisk. Vi tror det kan ha en sammenheng med at vi mennesker er flokkdyr, som jo er en av grunnene til at vi har overlevd på savannen og blitt enehersker på planeten vår. Vi er blant annet gode til å samarbeide.

– Hvis du er mer ensom enn du ønsker å være, noe rundt 20 prosent av den norske befolkningen er, skaper det dessuten en stressrespons i kroppen vår som er med på å øke blodtrykket og risikoen for sykdom.

– Motsatt belønnes vi av en rekke kjemiske stoffer som fremmer helsen vår når vi er sammen med mennesker vi er glade i og stoler på. Kroppen skiller blant annet ut dopamin og endorfiner som påvirker en rekke prosesser i kroppen. Det gjør oss i bedre humør, vi får lavere blodtrykk og bedre konsentrasjon, forklarer Hjelle.

ALDRI FOR SEINT: Den gode nyheten er ifølge lege Ole Petter Hjelle at det aldri er for seint å gjøre livsstilsvalg som kan forlenge levetiden din. FOTO: Høyskolen Kristiania
ALDRI FOR SEINT: Den gode nyheten er ifølge lege Ole Petter Hjelle at det aldri er for seint å gjøre livsstilsvalg som kan forlenge levetiden din. FOTO: Høyskolen Kristiania Vis mer

Støtter hverandre i gode livsstilsvalg

En annen faktor er ifølge legen at det å ha gode relasjoner gir en sosial støtte som gjør det lettere å ta gode livsstilsvalg.

Bor du sammen med noen du er glad i, vil de sannsynligvis påvirke deg til å leve sunt slik at du for eksempel tar medisinene dine eller kommer deg ut og beveger deg.

– Jeg tror veldig mange kjenner seg igjen dette. Den gleden det gir oss å ha nære vennskap, gode tette bånd med ektefelle, barn og venner, det er en utrolig viktig del av livene våre. Ensomhet er den store utfordringen og jeg tenker at det ikke bare er et personlig ansvar, men et samfunnsansvar, sier han.

– Samfunnsutviklingen har gjort at en del sosiale støttestrukturer er borte for mange. Økt mobilitet fører til at vi flytter ofte og den norske kjernefamilien, hvor flere generasjoner bodde på samme sted, finnes ikke lengre. I dag preges samfunnet av en individualistisk tankegang om at vi skal klare oss selv og være ressurssterke på egenhånd.

– Vi ser ofte opp til folk som får til dette og undervurderer viktigheten av å ha andre mennesker rundt oss.

En annen faktor er ifølge legen at det å ha gode relasjoner gir en sosial støtte som gjør det lettere å ta gode livsstilsvalg. FOTO: NTB
En annen faktor er ifølge legen at det å ha gode relasjoner gir en sosial støtte som gjør det lettere å ta gode livsstilsvalg. FOTO: NTB Vis mer

Aldri for seint å endre livsstil

Ifølge Hjelle er summen av alle de ulike livsstilsfaktorene viktigere enn én enkel. Men ved å gjøre enkelte endringer kan du på forholdsvis kort tid gjøre et stort hopp i forventet levealder. En som røyker vil i snitt leve ti år kortere enn en person som ikke røyker.

Hvis det er flere faktorer, som for eksempel at du er inaktiv i tillegg, vil det legge flere tapte leveår til regnestykket.

– Men det er viktig å vite at det aldri er for seint å endre livsstil! Det aller beste er selvsagt at man gjennom hele livet tar de gode valgene, men det er det ingen som får til. Så man skal ikke fortvile om man er godt voksen og ser at man har et stort forbedringspotensiale. Gevinsten av små livsstilsendringer er formidabel selv om du er langt oppe i livet.

– Har du for eksempel røykt i 20 år og klarer å slutte når du er 40, vil du i løpet av 15-20 år ha fjernet mesteparten av den økte risikoen for sykdom. Men jeg vil presisere at gode livsstilsvalg ikke er noen garanti, noen mennesker lever sunt og tar gode livsstilsvalg men blir allikevel frarøvet et langt liv. Andre tar en rekke uheldige livsvalg og lever lenge. Det betyr bare at genene betyr litt og at tilfeldigheter spiller inn.

– Mange typiske «livsnytere» vil nok argumentere for at det ikke spiller noen rolle hvor lenge man lever, dersom man ikke tar for seg av livets mange goder. Hva er din kommentar til det?

– Jeg er helt enig i at det å leve lenge isolert sett ikke nødvendigvis er et gode, men det er ikke en motsetning mellom det å ta gode valg og nyte livet. Tvert imot tenker jeg at mange av rådene i boken vil oppleves som fine tilskudd i livene våre.

– For eksempel det å bevege seg litt mer gjennom å finne en aktivitet du trives med, samt at du gjør det sammen med andre. Eller det å være sosial og bygge nære vennskap.

– Dette er jo å nyte livet samtidig som det er noen av de beste valgene vi kan ta for å leve som friske til vi blir gamle - ja kanskje du til om med kan bli 100 år.

Legens 7 nøkler til et langt og godt liv:

1. Påvirk genene dine: Ved å ta gode livsstilsvalg kan du endre måten genene dine uttrykkes på, slik at du reduserer risikoen for sykdom og øker sannsynligheten for et langt og friskt liv.

2. Vær fysisk aktiv: Finn en aktivitet du liker og sett i gang. Det er mindre som skal til enn det du tror. All aktivitet monner og jo mer du beveger deg, jo større helsegevinst får du. Og husk: Det er aldri for sent å begynne et aktiv liv.

3. Spis deg frisk: Et klassisk middelhavskosthold med mye frukt og grønt, fiber, fet fisk og de gode fettsyrene (som omega-3) er en viktig grunn til at innbyggerne i «Blue Zones» lever lenger enn noen andre. Prøv det du også, og se hvilke betydelige helsegevinster det gir deg.

4. Få nok søvn: Ved å få nok søvn vil du styrke så godt som alle kroppens (og hjernens) funksjoner og betydelig redusere risikoen for å bli syk. Sett søvn høyt opp på prioriteringslisten din og legg forholdene til rette for at du skal få de nødvendige åtte timene på øyet hver natt.

5. Ikke røyk: Klarer du å stumpe røyken vil du få en formidabel helsegevinst, både umiddelbart og på lang sikt. For hver sigarett du ikke tar forteller forskningen oss at livet ditt vil forlenges med fem–syv minutter.

6. Vaksiner deg: Følger du helsemyndighetenes vaksinasjonsråd vil du beskytte deg selv og alle rundt deg for alvorlige sykdommer. Samtidig er du med på å utrydde sykdommer som tar millioner av menneskeliv hvert år. Er det noe å lure på?

7. Invester i sosiale relasjoner: Den beste investeringen du kan gjøre for å få et langt og godt liv er å skape og vedlikeholde gode relasjoner til menneskene rundt deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer