Blærekreft

- Det både snakkes om og forskes lite på blærekreft

Symptomene kan ligne symptomene på urinveisinfeksjon, derfor er den ofte vanskelig å kjenne igjen.

BLÆREKREFT: - Det både snakkes om og forskes lite på blærekreft, sier Recep Øzeke, urolog ved Oslo Universitetssykehus. Foto: NTB scanpix
BLÆREKREFT: - Det både snakkes om og forskes lite på blærekreft, sier Recep Øzeke, urolog ved Oslo Universitetssykehus. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blærekreft er en kreftsykdom det snakkes, skrives om og forskes lite på. Symptomene på blærekreft kan ligne symptomene på en urinveisinfeksjon. Kvinner kan dermed bli behandlet mot det istedenfor å bli utredet for blærekreft, og kvinner har dårligere prognose enn menn ved denne kreftsykdommen. 

- Det både snakkes om og forskes lite på blærekreft, sier Recep Øzeke, urolog ved Oslo Universitetssykehus.

Også hos Kreftregisteret fortelles det at mens det stadig er mer åpenhet rundt kreft, snakkes det lite om blærekreft. Hva som er grunnen til det er det vanskelig å si noe sikkert om. 

- Dette undrer vi oss også over. Vi har nok ikke fasiten, men vi lurer på om det er fordi det er en kreftform som er tabubelagt, om den er for lite særpreget, eller om den ikke rammer dem som typisk er mest åpne om sin kreftsykdom, forteller forsker i Kreftregisteret, Bettina Kulle Andreassen. 

LES OGSÅ: Derfor bør du følge med på urinen 

Røykere og industriarbeidere mest utsatt

Ifølge Kreftregisteret fikk 1626 mennesker blærekreft i 2015. Kreftformen er vanligere hos menn enn hos kvinner, og 1208 menn og 418 kvinner fikk påvist blærekreft. Røyking er den største risikofaktoren. 

- De som jobber for eksempel tekstil-, gummi og malingsindustrien er også utsatt for kreftfremkallende stoffer som setter seg i blæra. Her har det nok vært flere menn enn kvinner, sier Øzeke, men legger til at også forekomsten av blærekreft hos kvinner har økt. 

Det er dessuten flere menn som har røyket i de eldste aldersgruppene, selv om det i dag er jevnere mellom kjønnene. 

- Det er en sterk sammenheng mellom røyking og blærekreft, og i de eldre aldersgruppene, der blærekreft er mest vanlig, er det nok menn som har den tyngste røykehistorikken. Det kan også forklare noe av forskjellen mellom kjønnene, sier Andreassen. 

- Yrkesmessig eksponering av bestemte kjemiske stoffer (aromatiske aminer) gir økt risiko. Aromatiske aminer er kjemiske forbindelser som blant annet brukes til fremstilling av fargestoffer i blant annet maling, trykkfarger og hårfarger, forteller assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei. 

LES OGSÅ: - Å bråslutte å røyke er det smarteste, sier suksessforfatter

Blod i urinen er det tydeligste symptomet

Videre kan også langvarig irritasjon av blæreslimhinnen, for eksempel på grunn av blærestein eller kroniske infeksjoner øke risikoen for utviklingen av kreft. 

VANLIGSTE SYMPTOM: Blod i urinen er vanligste symptom på blærekreft.  Foto: Scanpix
VANLIGSTE SYMPTOM: Blod i urinen er vanligste symptom på blærekreft. Foto: Scanpix Vis mer

- Pasienter som i ung alder har fått strålebehandling mot blæreregionen og/eller enkelte typer cellegift i forbindelse med annen krefttype, har også økt risiko for utvikling av blærekreft på sikt, forteller Opdalshei. 

Blod i urinen er det tydeligste, og som regel det første, symptomet på blærekreft. 

- Blærekreft er som regel en blomkållignende svulst som oppstår i blæreslimhinnen og som kan vokse inn mot blæren eller blæreveggen, og som kan begynne å blø. Blod i urinen er det viktigste symptomet på blærekreft, og opplever du det skal du til lege med en gang, forteller Øzeke. 

Blod i urin kan imidlertid også være tegn på kreft i øvre urinveier eller på infeksjon eller nyresten.

- Blodet kan da komme fra blæren, eller det kan også komme fra kreft i nyrebekkenet eller urinleder. Har du synlig blod i urinen blir du alltid henvist videre slik at du får rask utredning og behandling i henhold til pakkeforløp for blærekreft. Ved noen tilfeller finner man ikke blodet før ved en prøve -  mikroskopisk hematuri - og da er det som regel ikke nødvendig med utredning før det har vedvart, fortsetter han. 

LES OGSÅ: Når du lurer på om du har kreft

Kan forveksles med en urinveisinfeksjon

Blod i urinen kan være symptom på mye; det kan være tegn på en urinveisinfeksjon, eller det kan komme av blodfortynnende medisiner. Hos menn kan blodet også komme fra prostata. 

Erik Skaaheim Haug som er overlege ved sykehuset i Vestfold og leder av Norsk Blærekreftgruppe, har skrevet artikkelen «Hvorfor holder alle kjeft om blærekreft», som er publisert på Kreftforeningens nettsider. Her peker han på at blærekreft er en kreftsykdom det snakkes og skrives svært lite om.

Ifølge ham er mer åpenhet viktig for blant annet at folk skal kjenne igjen symptomene på kreft, og spesielt blant kvinner kan lite åpenhet rundt denne kreftformen gjøre den vanskelig å kjenne igjen, fordi kvinner oftere enn menn har urinveisinfeksjoner. 

Symptomene på blærekreft kan nemlig forveksles med symptomene på en urinveisinfeksjon. 

- Det kan i alle fall være enklere å oppdage hos menn enn hos kvinner, fordi hos kvinner kan symptomene forveksles med urinveisinfeksjon, forteller Andreassen. 

- Etter en slik infeksjon bør en sørge for å sjekke at infeksjonen faktisk er borte, og at det ikke for eksempel finnes blod i urinen, påpeker hun. 

Andre symptomer er ifølge Opdalshei i Kreftforeningen:

  • Hyppig vannlatingstrang.
  • Lett smerte eller svie ved vannlatingen.
  • Trykk eller lette smerter.

- Disse symptomene kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer over tre uker, bør du kontakte lege, sier Opdalshei. 

LES OGSÅ: 8 vanlige grunner til at du får urinveisinfeksjon 

Bør oppdages tidlig

I 2015 var det 1262 menn og 469 kvinner som fikk kreft i blære og urinveier. Blærekreft opptrer oftest hos de over 70 år. 

- Når kreften oppdages i tidlig stadium, er prognosene rimelig gode, og fem års relativ overlevelse ligger på 83 prosent for menn og 77 prosent for kvinner, forteller Andreassen.

Mens kvinner som regel har bedre prognoser enn menn ved kreftsykdom er dermed blærekreft et unntak. Årsaken til det forskes det på. Noe kan ligge i at kvinner oftere får en senere diagnose, og noe i for eksempel hormonelle eller tumorbiologiske forskjeller mellom menn og kvinner. 

Ved kreft i blære og urinveier med spredning er prognosene derimot svært dårlige. Fem års relativ overlevelse er på fem prosent for menn og syv prosent for kvinner. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer