Blærekreft

- Det både snakkes om og forskes lite på blærekreft

Symptomene kan ligne symptomene på urinveisinfeksjon, derfor er den ofte vanskelig å kjenne igjen.

BLÆREKREFT: - Det både snakkes om og forskes lite på blærekreft, sier Recep Øzeke, urolog ved Oslo Universitetssykehus. Foto: NTB scanpix
BLÆREKREFT: - Det både snakkes om og forskes lite på blærekreft, sier Recep Øzeke, urolog ved Oslo Universitetssykehus. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blærekreft er en kreftsykdom det snakkes, skrives om og forskes lite på. Symptomene på blærekreft kan ligne symptomene på en urinveisinfeksjon. Kvinner kan dermed bli behandlet mot det istedenfor å bli utredet for blærekreft, og kvinner har dårligere prognose enn menn ved denne kreftsykdommen. 

- Det både snakkes om og forskes lite på blærekreft, sier Recep Øzeke, urolog ved Oslo Universitetssykehus.

Også hos Kreftregisteret fortelles det at mens det stadig er mer åpenhet rundt kreft, snakkes det lite om blærekreft. Hva som er grunnen til det er det vanskelig å si noe sikkert om. 

- Dette undrer vi oss også over. Vi har nok ikke fasiten, men vi lurer på om det er fordi det er en kreftform som er tabubelagt, om den er for lite særpreget, eller om den ikke rammer dem som typisk er mest åpne om sin kreftsykdom, forteller forsker i Kreftregisteret, Bettina Kulle Andreassen. 

LES OGSÅ: Derfor bør du følge med på urinen 

Røykere og industriarbeidere mest utsatt

Ifølge Kreftregisteret fikk 1626 mennesker blærekreft i 2015. Kreftformen er vanligere hos menn enn hos kvinner, og 1208 menn og 418 kvinner fikk påvist blærekreft. Røyking er den største risikofaktoren. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer