GRUPPETERAPI: Å sitte i en gruppe der alle deler kan oppmuntre pasienter til å snakke selv. FOTO: NTB Scanpix
GRUPPETERAPI: Å sitte i en gruppe der alle deler kan oppmuntre pasienter til å snakke selv. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gruppeterapi:

- Det blir en form for positivt gruppepress

Men det passer ikke for alle.

Publisert

Mange av oss vil oppleve å trenge hjelp med et problem i løpet av livet. For noen er terapi veien å gå. Noen velger å gå i gruppeterapi, der flere personer prater sammen om noe de sliter med.

Ståle Pallesen er professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Han forklarer at gruppeterapi kan være en god måte for mange å prate om problemene sine på.

- I en gruppeterapitime får man mye sosial støtte fra andre. En kan se hvordan andre personer i gruppen gjør ting og løser problemer, og det kan være inspirerende, sier han til KK.no.

Det kan for mange være godt å være i en slik gruppe, slik at man ikke føler seg alene med problemene sine.

- Mange ulike synspunkter og ideer kan komme frem som kunne vært vanskeligere å få frem i en annen setting, sier Pallesen.

Likevel kan nettopp dette bli en utfordring også. I en gruppe med forskjellige personligheter kan det fort bli slik at enkelte blir veldig dominerende.

- Det kan skje at balansen blir ødelagt. Om én i gruppen er veldig ekstrovert og tar mye plass kan det føre til konflikter. I tillegg er det også snakk om konfidensialitet. Du utleverer deg til mange personer.

INDIVIDUELT: Noen kan synes gruppeterapi blir for skremmende, og velger derfor individualterapi.
INDIVIDUELT: Noen kan synes gruppeterapi blir for skremmende, og velger derfor individualterapi. Vis mer

Noen gruppeterapitimer har ikke faglige personer som leder. Dette kan for eksempel være selvhjelpsgrupper. For noen fører dette til at det blir lettere å dele sine historier.

- Mange mener derimot det er en fordel å ha en profesjonell til stede. En av rollene til en profesjonell er å sørge for at det ikke blir konflikter, og sørge for å dele opp tiden til å prate nogenlunde likt, samt å anvende spesifikke terapeutiske teknikker relatert til problemet til dem i gruppen.

LES OGSÅ: Mange får angst og depresjoner samtidig

Kan hjelpe mot sosial angst

Pallesen trekker frem sosial angst som et eksempel. Gruppeterapi vil virke veldig truende for de fleste med sosial angst, men han mener det er en veldig god mulighet til å bli bedre.

- Personer med sosial angst får øvd og eksponert seg for akkurat det de sliter med, samtidig som de får prate og dele. I tillegg kan pårørendegrupper være veldig positivt, sier han.

Gruppeterapi og gruppesamtaler er også mye brukt i forbindelse med behandling av avhengighet. Dette kan for eksempel være AA-møter eller pårørendemøter der man kan dele erfaringene sine med hverandre.

STØTTE: Gruppeterapi kan for mange være en god måte å tørre å åpne seg på, sier professor.
STØTTE: Gruppeterapi kan for mange være en god måte å tørre å åpne seg på, sier professor. Vis mer

Kan virke mot sin hensikt

- Fordelen med gruppeterapi er at det blir en form for positivt gruppepress. Man kan oppfordre hverandre til å dele. Men det kan også slå ut forskjellig fra person til person.

Det sier Svein Bjørnar Amsrud, faglig leder ved Kildevangen behandlingssenter. Han forklarer at noen synes det kan være vanskelig å utlevere seg foran flere personer, og dermed kan gruppeterapien virke mot sin hensikt.

- Mye av det samme gjelder for pårørende av rusavhengige. Det kan være godt for mange pårørende å prate med andre personer som har vært i samme situasjon. De kan få en følelse av at noen endelig forstår dem, sier Amsrud, og fortsetter;

- Men når det kommer til rus er det også mye skam, så også her blir virkningen av gruppeterapi veldig individuell.

Amsrud understreker at det kreves mye av lederen i gruppen for at samtalene ikke skal gå i feil retning, spesielt dersom gruppen benytter seg av speilinger med konfrontasjoner.

Det er en av grunnene til at Kildevangen ikke bruker slik terapi.

- Vi på Kildevangen har bevisst valgt å styre unna gruppeterapi fordi vi tenker at trygghet er lettere å oppnå ved individuelle samtaler. Uten en følelse av trygghet er det vanskelig å oppnå ønsket utbytte av terapien.

I tillegg forklarer han at gruppeterapi er økonomisk fordelaktig, fordi det er mye mindre ressurskrevende å behandle mange på én gang.

LES OGSÅ: - Du bør ikke anbefale noen å gå til psykolog

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer