Endelig er sommeren her, og for de fleste av oss betyr det mye tid i sola med noe ekstra godt å spise eller drikke. Sommer-klassikeren for mange er nok is, og vi i KK skal i hvert fall nyte favorittisen vår gjennom sommeren!
Noen vil, av ulike årsaker, passe på inntaket av mindre sunn mat - også gjennom sommeren. Kanskje er du midt i en viktig vektnedgang du ikke ønsker å sette på pause, eller kanskje du bare er opptatt av å ta litt sunnere valg denne sommeren.
Den gode nyheten er at det er absolutt mulig å leve sunt, samtidig som vi koser oss med det vi liker aller best!
I denne artikkelen får du en oversikt over næringsinnholdet i 10 populære is, og du får ernæringsfysiologens beste tips til hvordan du enkelt kan inkludere is i et sunt kosthold.

Disse personene opplever «cravings» mer enn andre
Næringsinnhold i 10 is
I isdisken finnes det noe for enhver smak. Det er derimot store forskjeller på kaloriinnholdet i dem, faktisk er det nesten 300 kalorier som skiller den mest og minst kaloririke på lista.
Her har vi tatt utgangspunkt i ti populære is, og listet opp næringsinnholdet.
Isen er listet opp fra minst kaloririk til mest kaloririk per is, og listen er oppgitt slik: kalorier per 100 gram / kalorier per is / karbohydrater, og sukkerarter i parantes / fett, og mettet fett i parantes


- Den største forskjellen på porsjonsis, er størrelsen
Det er altså relativt store forskjeller i de ulike isene. Mens Lollipopen knapt inneholder mer kalorier enn et eple, har Daim Balltop et kaloriinnhold tilsvarende et lite måltid.
Men i hvilken grad spiller kaloriinnholdet en rolle når vi velger oss en is? KK har tatt en prat med Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring.
Hun kan fortelle at hun selv elsker is, og hun er klar på at når du først skal kose deg med en is, da skal du kose deg uten å tenke på vekta. Men dersom du av ulike grunner ønsker å være bevisst på inntaket i sommer, har hun noen gode råd.

Den beste veien til et liv som varig slank, er det «ingen» som snakker om
Hun trekker først frem at isen har «vokst» de siste årene. Da Sundfør selv var liten, var det kroneisen som var den største, påpeker hun. Langt i fra den største blant porsjonsisene i dag, altså!
I likhet med det meste annet når det gjelder det å ha et balansert kosthold, er det nemlig mengden vi spiser som kan være avgjørende, ikke nødvendigvis innholdet:
- Hvis du vil ha is ofte, velg de som har små porsjoner. Den største forskjellen på is er hvor store de er, sier Sundfør.

8 matvarer som kanskje ikke er så usunne som du tror

Bør vi styre unna mye fløte, sjokolade og karamell?
Men hva er det egentlig som skiller porsjonsisene fra hverandre? Er det noen vi bør være ekstra obs på?
Noen tenker kanskje at vi ikke bør spise for mye av fløteisene, men her har Sundfør noen gode nyheter: Både proteiner og kalsium er bevart i fløteisene, så du vil faktisk få i deg en del næringsstoffer.
- På den måten vil en det være sunnere å spise en is enn å drikke en flaske cola, for eksempel, sier ernæringsfysiologen.

Ekspertene advarer mot denne typen mat: Kan føre til overvekt
Hun påpeker at noen is er mer kalori- og fettrike enn andre - for eksempel pinneisene som består av mye sjokolade og karamell - men i det store og det hele handler det altså om hvor mye is du spiser, og hvor ofte.
Hun legger også til at det i det siste har kommet en god del nye varianter for de som er glad i is, for eksempel saftis som er laget av 100 prosent frukt.
- De er gode alternativer hvis man vil spise is ofte, sier Sundfør.
(Tidligere i sommer utførte KK en stor test av sunnere is, som du kan sjekke ut her!)

Kuleis og softis
Også softis og kuleis er populære valg om sommeren.
Når det gjelder denne typen is, er det noen ting du kan tenke på for å gjøre det sunnere.
- Kjøp isen i beger. Da slipper du også at den renner over. Kjeksen er ofte litt papp-aktig, og man blir veldig tørst av den, sier Sundfør.
Softis:
Fordelen med softis er at den er melkebasert, og ikke fløtebasert, så den er et magrere alternativ, forklarer Sundfør.
- Utfordringen med softis er at den er veldig stor. Når vi først har kjøpt noe kan vi bli litt gjerrige, og vi må liksom spise opp. Men på flere og flere Narvesen kan du velge liten eller stor, og det er veldig bra.
Også har vi strøet, som er et «must» for mange. Skal du først nyte en softis, velger du det strøet du har mest lyst på, men Sundfør påpeker at hakka nøtter er det sunneste med tanke på næringsinnhold.

Slik går du ned åtte kilo på fem uker
Kuleis:
Når det gjelder kuleis, er det også kjeksen som kan være avgjørende for kaloriinntaket. Kjøper du for eksempel kuleis i kjeks med sjokoladetrekk, blir det veldig kaloririkt.
- Men kjøper du en kule i beger så er det ikke så mye det er snakk om, det blir som å spise en yoghurt, sier Sundfør.
Tenk bytter
Sundfør mener at den lureste måten å gjøre plass til kos i et sunt kosthold, er å gjøre «bytter».
- Hvis du skal ha en is etter lunsj, så kanskje du heller tar to knekkebrød til lunsj enn to brødskiver. Det vil ikke si at du skal hoppe over måltid, men at du heller unngår mer kaloririke måltider. Det er greit å være bevisst slik - tar du en is, kan du heller ta en kopp svart kaffe til, i stedet for en kaffe mocca, sier hun, og understreker:
- Det handler om summen. Det er det som er viktig.
Hun påpeker også at mange (bevisst eller ubevisst) bytter ut annen snacks med is i sommermånedene - om vinteren spiser de kanskje sjokolade, og på sommeren spiser de is. Det kan også være lurt.
Du kan også vurdere disse byttene opp mot alkohol. Sundfør påpeker at mange øker alkoholinntaket på sommeren:
- Det er minst like mange kalorier i en halvliter øl som i en is. Kanskje du heller kan ta en is i stedet, det er flere sunne næringsstoffer i is.
Hun mener du bør tenke på hva du er mest glad i, og velge deg det.
- Ikke tenk på alt du skal la være å spise, men heller på hva du er glad i. Når du har bestemt deg for å kose deg med en is, ikke spis den med dårlig samvittighet, men nyt den til det fulle.

Slik gjør du is «supersunt»
Et annet tips fra Sundfør er å lage en bær- eller fruktsalat og kombinere den med is.
- Spiser du jordbær med litt is, er det en sunn dessert. Kutt gjerne opp banan, nøtter og en mer begrenset porsjon is. Det er også mindre kaloririkt å spise jordbær med vaniljeis enn jordbær med fløte.
Og hvis du vil gå for det «supersunne» valget i hverdagen - lag en tjukk smoothie med frossen frukt og vaniljekesam eller vaniljeyoghurt, og spis den med skje, tipser Sundfør.