Hpv-vaksine

- Det er aldri for sent å ta HPV-vaksinen

HPV-vaksinen har vist seg å gi god beskyttelse mot senere smitte, likevel er det ikke mange voksne kvinner som har tatt vaksinen.

HPV-VAKSINE: Det fokuseres mye på at unge kvinner og jenter bør ta HPV-vaksinen, men hva med de som allerede er i 30-årene (eller eldre)?  Foto: Shutterstock / StockLite
HPV-VAKSINE: Det fokuseres mye på at unge kvinner og jenter bør ta HPV-vaksinen, men hva med de som allerede er i 30-årene (eller eldre)? Foto: Shutterstock / StockLite Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag tilbys HPV-vaksine til alle unge jenter født i 1991 og senere, alle vi andre må betale for det selv. Men før du punger ut; er det egentlig noe vits for kvinner som har passert tjueårene å ta HPV-vaksinen?

Det er aldri for sent å ta HPV-vaksinen, men jo tidligere man tar den, desto bedre effekt har man, sier Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og blant Norges fremste HPV-eksperter, til KK.no.

HPV er en gruppe virus som smitter via sex eller ved intim hudkontakt, og det er anslått at over 70 prosent av seksuelt aktive mennesker vil få en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om livmorhalskreft

Det finnes mer enn 200 forskjellige HPV-typer hvorav 15 av dem kan føre til kreft, men de aller fleste krefttilfeller skyldes typene HPV 16 og HPV 18. Og det er nettopp disse to vaksinen vil beskytte deg mot.

– Det ikke alle er klar over, er at HPV i tillegg til livmorhalskreft kan forårsake kreft i vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg, forteller han.

HPV kan nemlig også smitte via oralsex, noe som mest sannsynlig er grunnen til at antallet norske kvinner som får kreft i munn og hals har økt med mer enn 50 prosent i løpet av de siste 20 årene.

LES OGSÅ: Disse bivirkningene kan du få av HPV-vaksinen

Mange har HPV selv om de er i et fast forhold

De fleste HPV-infeksjoner går generelt sett over av seg selv, og omtrent 90 prosent av alle kvinner (og menn) blir kvitt sin HPV-infeksjon i løpet av 6-24 måneder. Hos rundt 10 prosent kan HPV-infeksjonen derimot bli vedvarende i flere år, noe som gir økt risiko for celleforandringer og kreft.

– Omtrent 1 av 10 kvinner må behandles for celleforandringer en eller flere ganger i løpet av livet. Halvparten av disse er under 34 år, men det er også mange kvinner over 34 år som får celleforandringer. Omtrent 80 prosent av alle kvinner som får livmorhalskreft er over 34 år, sier Sørbye.

VAKSINEN BESKYTTER: Faren for å bli smittet med HPV øker med 10 prosent for hver nye sexpartner, men vaksinen har vist seg å gi god beskyttelse mot ny smitte, også hos voksne kvinner. Foto: Shutterstock / Jacob Lund
VAKSINEN BESKYTTER: Faren for å bli smittet med HPV øker med 10 prosent for hver nye sexpartner, men vaksinen har vist seg å gi god beskyttelse mot ny smitte, også hos voksne kvinner. Foto: Shutterstock / Jacob Lund Vis mer

Han forteller at det nå pågår et forsøksprosjekt med HPV-test i primærscreening i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Hordaland og Rogaland, der kvinner over 34 år inviteres til å ta HPV-test i stedet for celleprøve. 

– Rundt 7 prosent av kvinner over 34 år har positiv HPV-test. Det vil si at mange har HPV selv om de er i et fast forhold. Du kan ta HPV-vaksinen selv om du har en pågående HPV-infeksjon, men du må følges opp så lenge HPV-test er positiv, forklarer han. 

LES OGSÅ: Derfor er det svært viktig at du tar regelmessige celleprøver

Har god effekt på kvinner opp til 45

Selv om du har hatt en HPV-infeksjon gir det deg lite beskyttelse mot senere smitte. Du kan derfor bli smittet av HPV flere ganger, også av samme HPV-type. Og faren for å bli smittet øker med 10 prosent for hver nye sexpartner.

HPV-vaksinen har vist seg å gi god beskyttelse mot senere smitte, både hos kvinner med tidligere gjennomgått HPV-infeksjon, men også hos kvinner med pågående HPV-infeksjon, forklarer han og legger til at HPV-vaksinen viser god effekt på kvinner opp til 45 år, ifølge studier.

Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttets Avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer, påpeker likevel at det er lurt å få tatt vaksinen så tidlig som mulig.

– Vaksinen har aller best effekt om den tas før seksuell debut og altså før man risikerer å ha vært utsatt for smitte. Likevel er det vist at den også gir god beskyttelse om den tas senere. Vaksinen gir immunrespons hos kvinner opp til 45, men den har ikke effekt mot pågående HPV-infeksjon eller HPV-smitte man kan ha vært utsatt for tidligere. Den forebygger kun nye infeksjoner med HPV-typer i vaksinen, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Spiral kan beskytte mot livmorhalskreft

VAKSINE: Selv om du er en voksen kvinne i et fast forhold er det slett ingen dum idé å punge ut for en vaksine, det kan tross alt minske risikoen for kreft. Foto: Shutterstock / Adam Gregor
VAKSINE: Selv om du er en voksen kvinne i et fast forhold er det slett ingen dum idé å punge ut for en vaksine, det kan tross alt minske risikoen for kreft. Foto: Shutterstock / Adam Gregor Vis mer

Ikke mange voksne kvinner har tatt vaksinen

HPV-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, og frem til oktober 2016 er det nærmere 170.000 jenter som har blitt vaksinert. Tallene på hvor mange unge kvinner født mellom 1991-1996 som er vaksinerte foreligger ikke ennå, men vil bli offentlige i løpet av februar 2017. Likevel er det også noen som har betalt for vaksinen ut av egen lomme.

– Frem til nå har Folkehelseinstituttet distribuert om lag 15.500 doser HPV-vaksine (Gardasil + Cervarix) til personer som har betalt for vaksinen selv. Drøyt en tredjedel av dette (5.600 doser) skjedde før HPV-vaksinen ble et tilbud i barnevaksinasjonsprogrammet, forteller Greve-Isdahl.

Hvem det er som har valgt å betale for disse 15.500 finnes det ikke opplysninger om. Det kan være unge jenter før vaksinen kom i program, og andre som ikke omfattes av gratisprogrammene som for eksempel gutter/menn og voksne kvinner. 

Selv om du er en voksen kvinne i et fast forhold er det slett ingen dum idé å punge ut for å minske risikoen for kreft.

– Skal du betale for HPV-vaksinen selv er det rundt kr 1.000,- pr dose, og det er anbefalt med tre doser. HPV-vaksinen beskytter mot HPV type 6 og 11 som er årsak til 90 prosent av kjønnsvorter og HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av livmorhalskreft, forteller Sørbye.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer